تست آپنه خواب در منزل چگونه است؟
این مقاله توسط پزشکان متخصص مهر درمان بازبینی و تایید شده است .
اگر نمیتوانید دیابت خود را کنترل کنید، اگر فشار خون شما حتی با مصرف داروهای خود کاهش نمییابد، اگر در طول روز از خستگی شکایت دارید، باید کیفیت خواب خود را اندازه گیری کنید. زیرا سندرم آپنه خواب ممکن است علت علائم شما باشد. سندرم آپنه خواب که به توقف تنفس برای بیش از 10 ثانیه در طول خواب تعریف میشود، میتواند باعث ایجاد یک سری مشکلات جدی از دیابت کنترل نشده تا فشار خون شود. آپنه خواب با افزایش سن و افزایش وزن شایعتر است. ما در این مقاله از مهر درمان به بررسی تست آپنه خواب در منزل پرداختهایم. با ما در این مقاله همراه باشید.
آپنه خواب چه علائمی دارد؟
شایعترین علائم آپنه خواب عبارتند از:
- خروپف و قطع تنفس در هنگام خواب
- خواب آلودگی در طول روز
- احساس اینکه نمیتوانید به اندازه کافی استراحت کنید حتی اگر خواب هستید.
- عرق کردن ناحیه سر و گردن در شب
- بیدار شدن با سردرد
- توالت رفتن مکرر در شب
- فشار خون
- داشتن تپش قلب در شب
چگونه آپنه خواب مرحله به مرحله تشخیص داده میشود؟
زمانی که فردی با مشکلات خواب به پزشک مراجعه میکند، ابتدا ارزیابی انجام میشود سپس معاینه دستگاه تنفسی فوقانی صورت میگیرد. پس از ارزیابی، فرد به آزمایشگاه خواب منتقل میشود. تستهای خواب به نام پلی سومنوگرافی انجام میشود. خواب بیمار با الکترودهای متصل به قسمتهای مختلف بدن کنترل میشود. این دستگاهها به اندازه گیری فشار خون، نظارت بر عملکرد نعوظ و تعیین اینکه آیا مشکلات خواب به دلیل وضعیت خوابیدن رخ میدهد یا خیر، کمک میکند. الکترودها باید 1 ساعت قبل از خواب وصل شوند. زمان ضبط معمولاً 6-7 ساعت است. 4 ساعت خواب با کیفیت برای رسیدن به نتیجه کافی است. اعداد آپنه و هیپوپنه در تشخیص بیماری مهم هستند. توقف تنفس در طول خواب به عنوان آپنه و کاهش سرعت آن به عنوان هیپوپنه تعریف میشود. اگر بیش از 5 ایست تنفسی در عرض 1 ساعت تجربه شود، تشخیص داده میشود که فرد مبتلا به آپنه خواب است.
تست آپنه خواب در منزل چگونه انجام میشود؟
در معاینهای که در مرکز خواب و یا در منزل با دستگاههای قابل حمل انجام میشود، الکترودهای مختلفی به فرد متصل میشود تا کیفیت خواب او اندازهگیری شود و بر فعالیتهای مغزی او نظارت شود. مطالعات نشان میدهد که سیستم عصبی مرکزی به اندازه کافی عضلاتی را که کام نرم را در طول شب باز نگه میدارند در افراد مبتلا به سندرم آپنه خواب تحریک نمیکند. در نتیجه ماهیچهها شل میشوند و راه هوایی باریک میشود. بنابراین، سندرم آپنه خواب رخ میدهد. سندرم آپنه خواب به دو دسته خفیف، متوسط و شدید طبقه بندی میشود. آپنه خواب با تقسیم تعداد توقفهای نفس بر ساعتهای خواب مشخص میشود. اگر تعداد آپنهها کمتر از 5 باشد به عنوان طبیعی، بالای 15 به عنوان متوسط و بالای 30 به عنوان شدید طبقهبندی میشود. دومین عاملی که شدت را تعیین میکند، کاهش میزان اکسیژن خون است.
نکاتی که باید قبل از تست آپنه خواب در منزل در نظر بگیرید
کارهایی که باید قبل از تست آپنه خواب در منزل انجام دهید، عبارتند از:
- فرد باید شام سبکی داشته باشد اما گرسنه نباشد.
- چای و قهوه زیاد نباید مصرف شود.
- داروهایی که خواب را مختل میکنند، نباید مصرف شود و متخصص خواب باید از داروهایی که به طور مداوم استفاده میشود، مطلع شود.
- پوست باید تمیز باشد. آقایان باید دیر اصلاح کنند. زیرا ریشهایی که در صبح میرویند میتوانند الکترودها را حرکت دهند.
همچنین بیماران آسمی باید وضعیت خود را به متخصص اطلاع دهند. زیرا بوی چسبی که در چسباندن الکترودها به بدن استفاده میشود، میتواند خواب آنها را مختل کند. در این مورد، چسب دیگری ترجیح داده میشود.
نتایج تست آپنه خواب در منزل
این بیماری براساس تعداد آپنههای مشاهده شده در تست خواب درجهبندی میشود. در تست خواب، تعداد آپنههای رخ داده در 1 ساعت بررسی میشود. 5-15 ایست تنفسی خفیف، 15-30 متوسط و بیش از 30 آپنه خواب شدید در نظر گرفته میشود. آپنه خواب خفیف تا متوسط ممکن است با جراحی درمان شود. اما در آپنه پیشرفته فرد باید از دستگاههای فشار پیوسته به نام CPAP (تامین فشار مثبت مداوم راه هوایی) یا BPAP (تامین فشار دو سطحی) استفاده کنند. اگر یافتههای تست خواب و معاینه فیزیکی نشان دهد که سندرم آپنه را میتوان با روشهای جراحی درمان کرد، متخصصان گوش و حلق و بینی وارد عمل میشوند.
در طول معاینه، متخصص گوش و حلق و بینی علائمی را تشخیص میدهد که ممکن است باعث خروپف در نواحی بینی و گلو شود. سپس با یک ابزار آندوسکوپی نرم به نام آندوسکوپ فلکسیبل که از طریق بینی وارد میشود، نواحی بینی و ناحیه نرم کام را مورد بررسی قرار میدهد.
درمان آپنه خواب با ماسک
در مواردی که نیاز به درمان پزشکی وجود دارد، افراد شبها قبل از خواب از ماسک استفاده میکنند. این ماسکها نیز با توجه به عملکرد خود نامهای مختلفی به خود میگیرند. CPAP یک فشار مداوم برای باز نگه داشتن راه هوایی ایجاد میکند. BPAP با فشار دو سطحی خود با در نظر گرفتن اختلاف فشار بین دم و بازدم از آپنه جلوگیری میکند. ماسک APAP به طور خودکار فشار را با توجه به تغییر تنفس فرد تنظیم میکند. به لطف این ماسکها، افراد از شر سندرم آپنه خواب و ناراحتی ناشی از آن خلاص میشوند. آنها در طول روز احساس خستگی و سستی نمیکنند زیرا خواب با کیفیتی دارند.
ماسک CPAP چیست و چگونه اعمال میشود؟
این دستگاه که Continious Positive Airway Pressure نام دارد از بسته شدن مجاری تنفسی فوقانی با هوای فشرده جلوگیری میکند. از فروپاشی راه هوایی جلوگیری میکند و کیفیت خواب را بهبود میبخشد. بنابراین، شکایاتی مانند فشار خون، تپش قلب و خواب آلودگی برطرف میشود. افرادی که CPAP دریافت میکنند تا 6 ماه بررسی میشوند. 4-3 ماه بعد از عمل با انجام مجدد تست خواب بهبودی مشخص میشود. اگر شاخص هیپوپنه آپنه بالای 30 باشد، CPAP ترجیح داده میشود. اگر این عدد بیش از 30 باشد و سوراخهای بینی مسدود شده باشد، استفاده از CPAP بعد از مداخله جراحی نتایج موثرتری در این بیماران به همراه دارد.
نظرات: