کلینیک خواب : آزمایشاتی که در آن انجام می‌شود!

اگر خروپف می‌کنید، صبح خسته از خواب بیدار می‌شوید و احساس می‌کنید نمی‌توانید بخوابید، اگر سندرم پای بی‌قرار دارید، ممکن است اختلال خواب داشته باشید که می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات جدی سلامتی باشد. بیش از 80 علامت اختلال خواب وجود دارد که می‌تواند زندگی اجتماعی را تحت تاثیر قرار دهد. اختلالات خواب را می‌توان با تعیین آزمایش‌های انجام شده در کلینیک خواب درمان کرد.

کلینیک خواب

اختلال خواب به چه معناست؟

خواب که یکی از مهم‌ترین عوامل یک زندگی سالم است، باعث استراحت بدنی می‌شود که در طول روز خسته شده است. با توجه به اینکه یک سوم زندگی در خواب سپری می‌شود، خواب باکیفیت و سالم اهمیت بیشتری می‌یابد. بیش از 80 اختلال خواب وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:

  • خروپف و آپنه خواب
  • بی‌خوابی ناشی از اختلال سازگاری
  • بی‌خوابی مزمن
  • سندرم پاهای بی‌قرار
  • خواب‌آلودگی مفرط در طول روز
  • راه رفتن در خواب (یکی از شایع‌ترین اختلالات خواب است.)

مشکلات مربوط به ساعت بیولوژیکی بدن می‌تواند باعث خواب آلودگی افراد در زمان نامناسب روز شود. در حالی که اغلب اختلالات خواب باعث بدتر شدن کیفیت زندگی و سلامت می‌شوند، می‌توانند منجر به تصادفات رانندگی یا شغلی نیز شوند.

آپنه خواب چیست؟

آپنه که به نام مکث خواب شناخته می‌شود، اختلالی است که زمانی رخ می‌دهد که جریان هوا به مدت حداقل 20 ثانیه به 20 درصد یا کمتر از مقدار طبیعی خود کاهش یابد. مشکل آپنه خواب که باعث مشکلات حیاتی می‌شود، برای خود فرد نیز مسئله دشواری است. وقفه ناگهانی تنفس در خواب شبانه، خروپف بلند، زوال توانایی‌های ذهنی به دلیل خواب ناکافی و خواب آلودگی در طول روز از مهم‌ترین علائم هستند.

این موارد باعث تکه تکه شدن خواب و کاهش میزان اکسیژن خون به دلیل قطع کامل تنفس یا کاهش قابل توجه آن در هنگام خواب می‌شود. تنگی نفس با بیداری به پایان می‌رسد و تنفس پس از بیداری از سر گرفته می‌شود. اضافه وزن و برخی داروها باعث تشدید ایست تنفسی در هنگام خواب می‌شوند. مصرف ناخودآگاه دارو می‌تواند آپنه خواب را تشدید کند.

سندرم پاهای بی قرار

سندرم پای بی‌قرار که به آن Willis-Ekbom نیز گفته می‌شود، یک بیماری بسیار شایع است. اگرچه اکثر بیماران در توصیف احساسی که تجربه می‌کنند، مشکل دارند اما با شکایت‌هایی مانند بی حسی، سوزش، سوزن سوزن شدن، گزگز، درد و میل شدید به حرکت در پاها که در هنگام استراحت و معمولاً در هنگام خواب رخ می‌دهد، ظاهر می‌شود. اگرچه علائم در ساق پا است اما در واقع یک بیماری عصبی است. اکثر بیماران مبتلا به سندرم پای بی‌قرار نیز بیماری به نام اختلال حرکت دوره‌ای پا در هنگام خواب دارند. بروز مکرر علائم در عصر و شب باعث اختلالات جدی خواب در این بیماران می‌شود.

کلینیک خواب

علائم اختلال خواب چیست؟

خروپف‌هایی که هنگام خواب شنیده می‌شود، صبح‌ها با خستگی از خواب بیدار شدن، قطع تنفس در هنگام خواب و خروپف از شایع‌ترین علائم اختلال خواب هستند. کسانی که در زمان خواب یا قبل خواب در پاهای خود احساس بی‌قراری می‌کنند، کسانی که مجبورند هنگام خواب پاهای خود را حرکت دهند، افرادی که با وجود خوابیدن مدام خسته و خواب آلود هستند. افرادی تعریق شبانه و تکرر ادرار در شب دارند، عده‌ای که صبح خسته و با سردرد از خواب بیدار می‌شوند و کسانی که در طول روز به خواب می‌روند باید از نظر اختلالات خواب بررسی شوند.

کلینیک خواب چیست؟

کلینیک خواب مکانی است که تمام داده‌های مربوط به خواب بیمار مبتلا به اختلال خواب در رایانه ثبت می‌شود. بیمار در اتاق مخصوصی در کلینیک می‌ماند و در حالی که شب‌ها خواب است، با انجام آزمایش خواب به نام «پلی سومنوگرافی»، خواب او ثبت می‌شود. آسایش بیمار باید در آزمایشگاه خواب تضمین شود. اتاقی که بیمار تمام شب در آن خواهد ماند باید ساکت باشد. توالت و حمام باید در داخل اتاق قرار گیرد. یک مکان نزدیک اتاق بیمار وجود دارد که در آن تکنسین‌ها الگوی خواب بیمار و معاینات انجام شده را بررسی می‌کنند.

تست خواب (پلی سومنوگرافی) در کلینیک خواب

پلی سومنوگرافی یا تست خواب، ثبت موقعیت‌های طبیعی و غیرعادی است که بیمار در طول خواب تجربه می‌کند. این تست شامل بررسی موارد زیر می‌شود.

  • حرکات سینه و شکم در هنگام تنفس
  • ایست تنفسی و سرعت در هنگام خواب
  • فشار خون
  • فعالیت ECG
  • الکترو کشش عضله فک
  • سطح اکسیژن خون
  • حرکت امواج مغزی
  • حرکات چشم
  • تغییرات حرکتی در عضلات و پاها

سپس موارد به دست آمده در طول تست خواب مورد بررسی قرار می‌گیرند و ابتدا ساختار خواب بیمار ارزیابی می‌شود. با نتایج به دست آمده، اختلال خواب تجربه شده توسط بیمار تشخیص داده شده و درمان آن آغاز می‌شود.

فرآیند تست خواب در کلینیک خواب چگونه است؟

برای انجام تست پلی سومنوگرافی در کلینیک خواب، بیماران لباس خواب و وسایل شخصی خود را به همراه دارند. بیمار باید چند ساعت قبل از زمان خواب معمولی به محل برسد تا به محیط عادت کند و الکترودهایی را که یافته‌ها را ثبت می‌کنند به بدن خود بچسباند.

بیمار همراه با تکنسین آماده می‌شود و زمانی که می‌خواهد بخوابد به او گفته می‌شود دراز بکشد و بخوابد. تکنسین‌ها از اتاق دیگری، بیمار را زیر نظر دارند و در صورت نیاز به بیمار کمک می‌کنند. بیمار ممکن است به دلیل وجود کابل‌هایی که در بدنش وجود دارد، مکررا از خواب بیدار شود، زیرا می‌داند که او در طول شب تحت نظر است. با این حال، حتی در شرایط نامطلوب، کارایی خواب فرد را می‌توان مشاهده کرد.

نتایج پلی سومنوگرافی توسط یک پزشک مجرب ارزیابی و گزارش می‌شود. با توجه به نتایج گزارش شده به راحتی می‌توان مناسب‌ترین روش درمانی را تعیین کرد.

بیشتر مطالعه کنید: تست خواب در منزل

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *