سونوگرافی در منزل چگونه انجام می‌شود؟

سونوگرافی برای اهداف مختلف پزشکی استفاده می‌شود، اما بیشتر آن‌ها برای بررسی معاینه اندام‌های داخلی بدن مانند: کبد، کلیه‌ها، تیروئید، چشم‌ها یا رحم استفاده می‌شود. برخی از افراد برای انجام سونوگرافی نمی‌توانند به مراکز سونوگرافی و رادیولوژی مراجعه کنند. مرکز خدمات تخصصی پزشکی و پرستاری مهر درمان با کادری متخصص و متعهد خدمات سونوگرافی در منزل را ارائه می‌دهد. در این مقاله به بررسی سونوگرافی در منزل و راحتی آن برای افراد پرداخته‌ایم. اگر می‌خواهید از خدمات سونوگرافی در منزلِ مرکز مهر درمان استفاده کنید، پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیش‌تر با خدمات این مجموعه تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی یک روش معاینه سریع، ایمن، تا حد زیادی بدون عوارض جانبی و ارزان است. پزشک می‌تواند از سونوگرافی برای ارزیابی بسیاری از نواحی و اندام‌های مختلف بدن استفاده کند. معاینه با سونوگرافی را می‌توان به صورت سرپایی در مطب پزشک یا در کلینیک‌ها و حتی در منزل انجام داد. 

سونوگرافی در منزل

سونوگرافی در منزل چیست؟

سونوگرافی خانگی یک تصویربرداری رادیولوژیکی است که در خانه با دستگاه سونوگرافی سیار قابل حمل انجام می‌شود. دستگاه اولتراسوند دستگاهی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تصویربرداری از اندام‌ها، معمولاً در ناحیه شکم، استفاده می‌کند. سونوگرافی عوارض جانبی شناخته شده‌ای ندارد. بنابراین، استفاده از آن به خصوص در دوران بارداری بسیار ایمن است. در مواردی که انتقال به بیمارستان بنا به شرایط مختلف امکان‌پذیر نباشد، سونوگرافی در منزل راحتی زیادی را از برای بیمار فراهم می‌کند.

انواع سونوگرافی در منزل

جدیدترین دستگاه‌های قابل‌حمل به شما امکان می‌دهد تقریباً همه انواع معاینات را در خانه بیمار انجام دهید. اندازه آنها کوچک است، اما مانند مدل‌های ثابت، سنسورهای لازم برای سونوگرافی ترانس شکمی، واژینال یا رکتوم را دارند. انتخاب تجهیزات بستگی به روش برنامه‌ریزی شده دارد؛ بنابراین، حتی در مرحله پر کردن درخواست برای اسکن اولتراسوند در خانه، باید مشخص شود که کدام معاینه اندام برنامه‌ریزی شده است. امروزه پزشک می‌تواند انواع سونوگرافی زیر را در خانه انجام دهد:

  • معاینه اندام‌های شکمی (سونوگرافی شکم) مانند کلیه‌ها
  • سونوگرافی تیروئید
  • سونوگرافی قلب (اکوکاردیوگرافی)
  • سونوگرافی عروق، مانند آئورت، شریان‌های کاروتید یا وریدهای پا
  • سونوگرافی سینه زنان (سونوگرافی پستان)
  • سونوگرافی زنان، برای ارزیابی رحم، تخمدان‌ها و در دوران بارداری
  • سونوگرافی مفاصل، مانند مفصل ران
  • سونوگرافی شکم

از سونوگرافی شکم، برای ارزیابی وضعیت کبد، طحال و یا کلیه‌ها استفاده می‌شود.

در مورد سونوگرافی بارداری بیش‌تر بخوانید!

سونوگرافی سینه

سونوگرافی پستان یکی از متداول‌ترین روش‌ها برای معاینه پستان است. همراه با ماموگرافی در تشخیص سرطان سینه نتایج بسیار خوبی می‌دهد.  سونوگرافی سینه  با توجه به نشانه‌ها و هم به‌منظور پیشگیری انجام می‌شود. در واقع این روش یکی از طرح‌های غربالگری نیز محسوب می‌شود.

سونوگرافی کلیه

سونوگرافی کلیه به عنوان سونوگرافی کلیه نیز شناخته می‌شود. در این معاینه ابتدا بیمار را به پشت می‌خوابانند، ژل اولتراسوند را روی ناحیه شکم می‌زنند و با استفاده از پروب سونوگرافی کلیه‌ها را با سونوگرافی معاینه می کنند.

سونوگرافی کبد

سونوگرافی کبد و صفراوی نامی است که به سونوگرافی داده می‌شود که در آن کبد، کیسه صفرا و مجاری صفراوی مشاهده می‌شود. طحال نیز باید به عنوان بخشی از این سیستم در نظر گرفته شود.

سونوگرافی هیپ

سونوگرافی هیپ توسط رادیولوژیست‌های مجرب بین ۲ تا ۶ ماه پس از تولد نوزادان انجام می‌شود. این روش بدون درد است و ترجیح داده می‌شود؛ زیرا شامل اشعه نمی‌شود.

سونوگرافی لگن

سونوگرافی لگن یک معاینه بی‌ضرر و سریع است که حاوی اشعه نیست.  این روش مجاری ادرار و رحم در زنان بررسی می‌کند و به دو صورت ترانس شکمی و واژینال انجام می‌شود.  همچنین به ارزیابی وضعیت رحم، زائده‌ها و مثانه کمک می‌کند.

سونوگرافی کلیه

با سونوگرافی کلیه که به آن سونوگرافی کلیه نیز می‌گویند، اندام کلیه و کل سیستم متصل به این اندام به کمک سونوگرافی بررسی می‌شود. ممکن است قبل از عمل فوریت ادراری درخواست شود.

سونوگرافی Transfontanel

بررسی بافت‌های مغز نوزادان تازه متولد شده با سونوگرافی ترانس فونتانل، روشی بدون تشعشع، می‌تواند هم سریع و هم بدون درد انجام شود. در واقع در طول سونوگرافی ترانس فونتانل، وضعیت رشد مغز نوزاد ارزیابی می‌شود تا  مشخص شود که آیا آسیب یا ناهنجاری در مغز نوزاد وجود دارد یا خیر.  

سونوگرافی  مجاری ادرار

سونوگرافی ادراری یک روش معاینه است که برای تشخیص بیماری‌های مربوط به سیستم ادراری استفاده می‌شود. کلیه‌ها، مجاری ادراری، مثانه و مثانه به طور مفصل مورد بررسی قرار می‌گیرند.

سونوگرافی گردن و تیروئید

با سونوگرافی گردن، ارزیابی اولیه غدد لنفاوی در گردن، غده تیروئید، غده بزاقی، پاروتید و کاروتید انجام می‌شود. هیچ آمادگی قبل از عمل لازم نیست.  سونوگرافی تیروئید معاینه‌ای است که برای ارزیابی غده تیروئید در گردن انجام می‌شود. روش بدون درد است. در معاینه و تشخیص سرطان تیروئید و بیماری گواتر استفاده می‌شود.

سونوگرافی فوقانی شکم

تصویربرداری اولتراسوند از اندام‌هایی مانند کبد، کیسه صفرا، لوزالمعده، کلیه‌ها، غدد فوق‌کلیوی و طحال در قسمت فوقانی شکم، سونوگرافی فوقانی شکم نامیده می‌شود. به طور معمول اگر دردی در این ناحیه احساس شود؛ اما علت آن مشخص نباشد، پزشک درخواست انجام این سونوگرافی را می‌دهد تا ریشه درد را مشخص کند.

سونوگرافی کل شکم

ناحیه شکم را شکم می‌گویند. سونوگرافی کل شکم نامی است که به معاینه تمام‌اندام‌های نیمه فوقانی و تحتانی شکم‌داده می‌شود. با معده خالی و با مثانه پر انجام می‌شود. این روش نیاز به آماده‌سازی دارد و با هدف مطالعه وضعیت کبد و کیسه صفرا، طحال، پانکراس، عروق خونی و غدد لنفاوی حفره شکمی انجام می‌شود.

سونوگرافی در منزل

چه کسی به سونوگرافی در منزل نیاز دارد؟

با استفاده از سونوگرافی، می‌توانید کبد، طحال، غدد پستانی، حفره شکمی و سیستم ادراری و سایر اندام‌ها و بافت‌ها را با جزئیات مشاهده کنید. سونوگرافی در خانه و با حضور پزشک برای گروه‌های زیر از بیماران انجام می‌شود:

  • زنان باردار در هر مرحله
  • بیماران دارای معلولیت (شکستگی لگن، زانو، بازو)
  • بیماران با تحرک محدود
  • والدین نوزادان یا کودکان خردسال
  • بیمارانی که می‌خواهند نتایج سونوگرافی را بدون انتظار طولانی دریافت کنند.
  • بیمارانی که تمایل به ترک خانه ندارند.
  • برای بیماران بستری
  • افراد دارای بیماری‌های مزمن، بیماری‌های عصبی، (ضایعات نخاعی، سکته مغزی، آلزایمر)، بیماری‌های قلبی
  • بیمارانی که در حال درمان سرطان هستند.

آیا انجام سونوگرافی در منزل برای نوزاد امکان‌پذیر است؟

بله معاینه اولتراسوند نوزادان در خانه قابل‌قبول‌تر خواهد بود، زیرا کودک هنگام مراجعه به کلینیک استرس غیرضروری را تجربه نمی‌کند. معاینه یا طبق تجویز پزشک یا به درخواست والدین انجام می‌شود. برای انجام تشخیص کافی است پوشکی تهیه کنید که کودک باید روی آن قرار گیرد.

سونوگرافی در منزل

چگونه برای سونوگرافی در منزل آماده شویم؟

هنگامی که با مرکز مهر درمان تماس بگیرید تا از خدمات سونوگرافی در منزل استفاده کنید، از شما پرسیده خواهد شد که برای کدام بخش از بدن نیاز به سونوگرافی دارید یا نسخه پزشک را ارسال نمایید. رویه هایی که با هدف بررسی نواحی مختلف بدن انجام می شوند، به اقدامات آماده‌سازی متفاوتی نیاز دارند. به عنوان مثال، برخی از مطالعات فقط با معده خالی انجام می‌شود و این امر در مورد سونوگرافی اندام‌های شکمی (کلیه‌ها، غدد فوق‌کلیوی، پانکراس) نیز اعمال می‌شود. قبل از معاینه این اعضا، بیمار باید حداقل 5 ساعت از غذا ناشتا باشد. سایر روش های سونوگرافی، مانند معاینه لگنی از راه شکم، فقط با مثانه پر انجام می‌شود. یک ساعت قبل از چنین معاینه‌ای، بیمار باید 1 لیتر آب بنوشد.

برای اینکه تشخیص با سونوگرافی قابل‌اعتماد و مؤثر باشد، بیمار باید به خوبی برای این روش آماده باشد. اگر آمادگی ضعیف باشد، معاینه باید دوباره برنامه‌ریزی شود.

سونوگرافی در منزل چگونه انجام می‌شود؟

معاینه سونوگرافی که در خانه انجام می‌شود عملاً هیچ تفاوتی با روش مورد استفاده در اتاق سونوگرافی ندارد. بسته به اینکه پزشک می‌خواهد کدام اندام یا ناحیه بدن را ارزیابی کند، سونوگرافی در حالت نشسته، ایستاده یا دراز کشیده (روی شکم یا پهلو) انجام می‌شود.  پزشک دستگاه سونوگرافی را به منبع تغذیه متصل می‌کند و معاینه را آغاز می‌کند. یک ژل تماسی ویژه روی ناحیه مورد نظر بدن اعمال می‌شود، پس از آن پزشک پروپ سونوگرافی را که یک کاوشگر اولتراسوند است، روی پوست می‌گذراند و جریان تابش را در جهت مورد نظر هدایت می‌کند. پس از رسیدن به اندام هدف، فرکانس‌هایی از ساختار‌های آن منعکس می‌شود و به پروپ باز می‌گردد و با استفاده از یک الگوریتم خاص به تصویر تبدیل می‌شود. با تجزیه و تحلیل داده‌های روی صفحه، پزشک می‌تواند علائم بیماری‌های مختلف، فرآیند‌های التهابی، نئوپلاسم‌ها، ناهنجاری‌های آناتومیک و غیره را شناسایی کند.

در مورد نحوه سونوگرافی اندام داخلی در منزل بیش‌تر بخوانید!

بعد از انجام سونوگرافی در منزل

پس از انجام سونوگرافی در منزل، بیمار تصویر و متن و همچنین توصیه های پزشک در مورد مداخله دارویی یا جراحی را دریافت می‌کند. در طول عمل، بیمار باید در وضعیت خوابیده یا ایستاده باشد و دسترسی به منطقه مورد نظر را فراهم کند. این روش با یک سنسور انجام می‌شود که روی آن یک ژل برای سر خوردن بهتر اعمال می‌شود. دکتر به مانیتور نگاه می‌کند و سپس تصویر را چاپ می‌کند. مدت زمان سونوگرافی در خانه بسته به اندام و پیچیدگی روش 20-30 دقیقه طول می‌کشد.

مزایای سونوگرافی در منزل

احتمالا برای شما هم این سوال پیش می‌آید که چرا سونوگرافی در منزل؟ یا احتمالا از خود بپرسید که آیا سونوگرافی در منزل همانند سونوگرافی در مراکز ایمن است؟ با خواندن ادامه این مطلب به پاسخ تمام پرسش‌هایی که در ذهنتان دارید خواهید رسید. به طور کلی مزایای استفاده از خدمات سونوگرافی در منزل شامل موارد زیر است:

  • راحتی زیادی برای بیمار و بستگان
  • ایمن‌تر و دقیق‌تر

  • نتایج زودتر آماده شده و تفسیر می‌شوند.

راحتی  با انتخاب خدمات سونوگرافی در منزل

تعداد زیادی از اقدامات پزشکی نیاز به حضور فیزیکی بیمار در بیمارستان یا سایر مراکز درمان دارد. بسیاری از افراد که نمی‌توانند در این مراکز به صورت حضوری مراجعه کنند. مرکز خدمات پزشکی و پرستاری مهر درمان این مشکل را برای افرادی که نمی‌توانند به صورت حضوری به مراکز مراجعه کنند را حل کرده است. با خدمات سونوگرافی سیار ما، پرسنل متخصص و با تعهد مجموعه ما با تمام تجهیزات لازم به شما مراجعه می‌کنند.

اگر اولین باری است که به هر دلیلی سونوگرافی دریافت انجام می‌دهید یا قبلاً این فرآیند را انجام داده‌اید، متخصصان ما به شما کمک می‌کنند احساس آرامش، راحتی و آمادگی بهتری داشته باشید. سرویس سونوگرافی در منزل مجموعه مهر درمان بسیار دقیق است به همین دلیل می‌تواند در تشخیص بیماری به پزشک شما کمک کند.

ایمن‌تر و دقیق‌تر با سونوگرافی در منزل

از آنجایی که سونوگرافی برای تولید نتایج به تشعشعات متکی نیست، در شرایط مختلف روش تصویر برداری پزشکی ترجیح داده شده است. با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر زنده از داخل بدن بیمار، خدمات سونوگرافی خانگی ما حداقل تهاجمی است. استفاده از خدمات سونوگرافی خانگی ما به شما این امکان را می‌دهد که گزارش‌های پزشکی با کیفیت بالا را بدون عوارض جانبی  تهیه کنید.

پردازش سریع و نتایج

بسته به حجم کار تصویربرداری بیمارستان در هر زمان معین، اغلب چندین روز طول می‌کشد تا نتایج را به پزشک شما برسانند. خدمات سونوگرافی در منزل تصاویر و نتایج را به سرعت و ایمن پردازش می‌کند، به این معنی که پزشک شما در عرض چند ساعت به آنها دسترسی خواهد داشت.

خطرات سونوگرافی در منزل چیست؟

سونوگرافی کلاسیک هیچ خطری ندارد. امواج صوتی توسط بیمار احساس نمی‌شود و هیچ آسیبی ایجاد نمی‌کند. بنابراین، سونوگرافی برای زنان باردار و کودکان نیز قابل استفاده است.

در صورت داشتن علائم زیر بهتر از به پزشک اطلاع دهید:

  • ادرار بدبو
  • خون در ادرار
  • کمر درد
  • قولنج صفراوی

در چه صورت نمی‌توان از خدمات سونوگرافی در منزل استفاده کرد؟

از آنجایی که خدمات سونوگرافی در منزل انواع محتلفی دارند، می‌توان ازآن برای تشیخص بیماری در نواحی مختلف بدن استفاده کرد اما برخی شرایط وجود دارند که در صورت بروز آن‌ها باید از انجام سونوگرافی در منزل و بیمارستان جلوگیری کرد. در صورت ابتلا به بیماری پوستی یا عفونت، سونوگرافی منع مصرف دارد. همچنین در صورت وجود بیماری‌های عفونی، ابتدا پزشک درمان را تجویز می‌کند و پس از درمان موفقیت‌آمیز، تشخیص اولتراسوند انجام می‌شود.

در طول سونوگرافی چه نکاتی را باید در نظر بگیرید؟

پس از معاینه، پزشک به شما پارچه‌ای می‌دهد تا ژل اولتراسوند را پاک کنید. اگر ژل با لباس شما تماس پیدا کرده است، نگران نباشید، ژل‌هایی که امروزه استفاده می‌شوند بر پایه آب هستند و معمولاً لکه‌های دائمی روی لباس باقی نمی‌گذارند. هیچ احتیاط خاصی در رابطه با رژیم غذایی، رانندگی یا موارد مشابه برای مدت زمان بعد از سونوگرافی وجود ندارد.

از کجا خدمات سونوگرافی در منزل دریافت کنیم؟

خدمات سونوگرافی ممکن است برای بیمارانی که درمان آنها در منزل ادامه دارد، مطابق با نیازهای تعیین شده توسط پزشک درخواست شود. بسته به بیماری، بستگان خانواده ممکن است نتوانند بیماران خود را به یک مرکز سونوگرافی ببرند. در چنین مواردی مرکز مهر درمان در کنار شماست تا با آسودگی کامل، به بهترین شکل و دقیق‌ترین حال خدمات سونوگرافی را در منزل خود دریافت کرده و در آسایش باشید. فقط کافی است با کارشناسان ما تماس بگیرید تا نوبت شما در زمان مدنظر شما ثبت شود.

فیلم سونوگرافی در منزل

اگر در خصوص سونوگرافی در منزل ابهاماتی دارید، توصیه می‌کنیم فیلم زیر را مشاهده فرمایید تا نسبت به مراحل آن شناخت پیدا کنید: