گفتار درمانی در منزل: ۵ نکته مفید برای والدین

گفتار درمانی در منزل می‌تواند به افراد مبتلا به مشکلات گفتاری کمک کند تا ارتباط بهتری برقرار کنند و موانع ناشی از اختلالات گفتاری را از بین ببرند. هدف گفتار درمانی می‌تواند مثلاً بهبود تلفظ، آموزش صدا یا یادگیری صحیح صحبت کردن باشد. درمان گفتار درمانی را می‌توان برای طیف گسترده‌ای از مشکلات و اختلالات زبانی، از علائم خفیف مانند صدای خشن گرفته تا از دست دادن جزئی گفتار به دلیل آسیب مغزی استفاده کرد. بسته به نوع اختلال، گفتار درمانی را می‌توان با سایر درمان‌های پزشکی یا روان درمانی تکمیل کرد.

گفتار درمانی در منزل

گفتار درمانی چیست؟

گفتار درمانی نوعی روش درمان است که باعث بهبود توانایی در صحبت کردن و مهارت‌های زبان می‌شود. این روش درمان به شما کمک می‌کند افکار خود را بیان کنید و بفهمید دیگران چه می‌گویند. همچنین می‌تواند مهارت‌هایی مانند حافظه و توانایی حل مشکلات را نیز تقویت کند. شما با یک آسیب‌شناس گفتار زبان  (SLP یا گفتار درمانگر) کار خواهید کرد تا تمرینات و درمان‌هایی را آموزش ببینید که نیازهای خاص شما را برطرف کند. برخی از افراد برای صحبت کردن و برقراری ارتباط به کمک نیاز دارند، برخی دیگر برای پردازش و درک بهتر زبان به گفتار درمانی نیاز دارند.

کدام اختلالات را می توان با گفتار درمانی در منزل درمان کرد؟

گفتار درمانی گزینه‌ای برای اختلالات گفتار، صدا و بلع است. در ادامه به بررسی اختلالاتی که می‌توان با گفتار درمانی در منزل درمان کرد پرداخته‌ایم. این اختلالات عبارتند از:

  • اختلالات گفتاری
  • اختلال در تلفظ
  • اختلالات صدا
  • دیسفاژی

اختلالات گفتاری

با اختلالات گفتاری توانایی یادگیری صحبت کردن، نامگذاری چیزها یا جمله سازی مختل می‌شود. علل این اختلالات اغلب نامشخص است، عوامل خطر شناخته شده در درجه اول اختلالات شنوایی، اختلالات رشد عمومی و اختلالات بلوغ مغزی هستند.

اختلالات گفتاری در بزرگسالان تقریباً همیشه ناشی از آسیب‌ها یا بیماری‌های مغزی است. برای مثال، افرادی که دچار سکته مغزی شده‌اند اغلب در جمله سازی یا یافتن کلمات مشکل دارند. این اختلال آفازی نامیده می‌شود و با گفتار درمانی سکته مغزی می‌شود این عارضه سکته مغزی را کنترل و درمان کرد.

اختلال در تلفظ

افراد مبتلا به اختلالات گفتاری در ایجاد صدا، تلفظ کلمات یا روان صحبت کردن مشکل دارند. مشکلات تلفظ در کودکان، مانند لیپ کردن یا جایگزین کردن یک صدا با صدای دیگر، رایج است. اختلالات تلفظی معمولا به دلیل اختلالات رشدی است، اما گاهی اوقات دلایل روانی نیز در این امر نقش دارند. اختلالات تلفظی نیز می‌توانند در بزرگسالان مبتلا به بیماری‌های عصبی رخ دهد و آن‌ها معمولا با مشکل صحبت می‌کنند.

در گروه دیگری از اختلالات گفتاری، جریان گفتار مختل می‌شود. برای مثال، افراد مبتلا به چنین اختلالی، لکنت زبان دارند. در حالی که لکنت زبان معمولا منجر به ایجاد صداها یا هجاهای تکراری یا کشیده می‌شوند، چیزی که در هنگام لکنت قابل توجه است سرعت گفتار سریع است.

اختلالات صدا

زمانی که صدا به طور مداوم تغییر می‌کند، از اختلال صدا صحبت می‌شود. در این اختلال صدا خشن و فشرده به نظر می‌رسد. به این معنی که صدا به سرعت قطع می‌شود یا بیمار نمی‌تواند با صدای بلند صحبت کند. اختلالات صدا ناشی از صحبت کردن زیاد با صدای بلند، تکنیک تنفس نامطلوب یا بیماری‌های حنجره مانند ندول‌ها در تارهای صوتی هستند. اما دلایل روانی مانند افسردگی یا واکنش به یک رویداد استرس‌زا نیز صدا را تغییر می‌دهد.

دیسفاژی

در افراد مبتلا به اختلالات بلع، حرکات عضلات درگیر در بلع مختل می‌شود. این اختلال باعث ایجاد مشکلاتی در هنگام انتقال غذا از طریق دهان و گلو می‌شود. علت این مشکل اغلب اختلالات و بیماری‌های سیستم عصبی هستند. این بیماری‌ها شامل پارکینسون، مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس، زوال عقل، عفونت‌هایی مانند بیماری لایم و کزاز یا آسیب به سر می‌شوند. 

در مورد اختلال بلع در سالمندان نیز بخوانید!

گفتار درمانی در منزل

۵ نکته مهم گفتار درمانی در منزل برای والدین 

رشد گفتار و زبان برای رشد کلی کودک بسیار مهم است. این پایه و اساس توانایی کودک برای برقراری ارتباط موثر با دیگران و درک و پردازش زبان است. کودک ممکن است از نظر تحصیلی، اجتماعی و عاطفی بدون مهارت‌های زبانی قوی دچار مشکل شود. گفتار درمانی می‌تواند به کودک شما کمک کند تا بر چالش‌های ارتباطی غلبه کند. شما به عنوان والدین، نقشی حیاتی در کمک به فرزندتان برای توسعه مهارت‌های زبانی دارید. تمرینات گفتار درمانی در خانه با فرزندتان می‌تواند به طور موثری از رشد زبان او حمایت کند و مهارت‌های گفتاری و ارتباطی او را بهتر کند. در اینجا ۵ نکته برای تمرین تمرینات گفتار درمانی در خانه با فرزندتان را ذکر می‌کنیم:

  • از زبان ساده و واضح استفاده کنید
  • به فرزندتان حق انتخاب دهید
  • درمان را به عنوان سرگرمی در نظر بگیرید
  • از فرصت‌های روزمره استفاده کنید
  • درمان را به یک فعالیت خانوادگی تبدیل کنید

از زبان ساده و واضح استفاده کنید

وقتی در خانه با فرزندتان صحبت می‌کنید، از زبانی واضح و صریح و واژگانی مناسب برای سن او استفاده کنید. فرزندتان را تشویق کنید تا به شما پاسخ دهد و او را به خاطر تلاش‌هایش تحسین کنید. در طول روز زیاد با فرزندتان صحبت کنید تا به او کمک کنید مهارت‌های زبانی او را تقویت کند و توانایی او در برقراری ارتباط موثر را افزایش دهید.

به کودک خود کلمات جدید آموزش دهید. برقراری مکالمه با فرزندتان به او کمک می‌کند تا دایره لغات خود را بیشتر کند، مهارت‌های گوش دادن خود را افزایش دهد و توانایی خود را برای بیان کلمات بهتر کند.

به فرزند خود حق انتخاب دهید

وقتی به فرزندتان حق انتخاب می‌دهید، به او کمک می‌کنید تا مهارت‌های حل مسئله و تصمیم گیری را تقویت کند. همچنین به فرزندتان کمک می‌کنید تا یاد بگیرد که چگونه فکر خود را بیان کند و خواسته‌های خود را با شما و دیگران به اشتراک بگذارد. همچنین، قدرت انتخاب کودکان را تشویق می‌کند تا بهتر مسائل را یاد بگیرند، که می‌تواند منجر به اعتماد به نفس بیشتر و مهارت‌های ارتباطی بهتر شود. علاوه بر این، انتخاب کردن به کودکان قدرت می‌دهد و به آن‌ها کمک می‌کند تا بر زندگی و تصمیم‌های خود کنترل داشته باشند، که یکی از جنبه‌های مهم رشد کودک است.

درمان را به عنوان سرگرمی در نظر بگیرید

کودکانی که تاخیر در گفتار دارند، بیشتر درگیر فعالیت‌هایی هستند که به نظرشان جالب و لذت بخش است. بازی‌ها و فعالیت‌هایی را که فرزندتان از آن لذت می‌برد، مانند پازل یا نقاشی، در تمرین‌های گفتار درمانی بگنجانید. فرزندتان را تشویق کنید تا در سناریوها و موقعیت‌های مختلف، مانند رفتن به دکتر یا سفارش غذا در رستوران نقش آفرینی کند. بازی با کودک به او کمک می‌کند تا مهارت‌های ارتباطی خود را به شیوه‌ای سرگرم کننده و تعاملی بیشتر کند. به فرزندتان برای مشارکت و پیشرفت در تمرینات گفتار درمانی پاداش دهید.

از فرصت‌های روزمره استفاده کنید

گنجاندن فعالیت‌های روزمره در گفتار درمانی در خانه برای کمک به رشد مهارت‌های گفتاری و زبانی کودکان مهم است. گفتاردرمانگران اغلب توصیه می‌کنند که والدین به کودکان خود در یادگیری برقراری ارتباط با استفاده از فعالیت‌های روزمره مانند زمان صرف غذا، حمام یا بازی با اسباب بازی‌ها تمرکز کنند. استفاده از فعالیت‌های روزمره فرصت‌هایی را برای کودکان فراهم می‌کند تا در موقعیت‌های زندگی واقعی را تمرین کنند و این کار، تمرین‌ها را جالب‌تر می‌کند.

درمان را به یک فعالیت خانوادگی تبدیل کنید

تمام خانواده را در تمرینات گفتار درمانی شرکت دهید. گفتاردرمانگران معمولا مشارکت خواهر و برادر، پدربزرگ و مادربزرگ یا سایر اعضای خانواده را در فعالیت‌های گفتار درمانی توصیه می‌کنند، زیرا به ایجاد محیطی حمایتی کمک می‌کند. زمانی که تمام خانواده درگیر گفتاردرمانی هستند، همه می‌توانند در مورد اهداف درمانی کودک و نحوه حمایت از آن‌ها همدل باشند. شرکت کردن کل خانواده به اطمینان از ثبات در درمان کودک کمک می‌کند، که برای پیشرفت بسیار مهم است.

مشارکت خانواده به کودک اجازه می‌دهد تا مهارت‌های خود را در محیط‌های مختلف و با افراد مختلف تمرین کند. این کار به افزایش تسلط و اعتماد به نفس او در هنگام استفاده از مهارت‌ها در موقعیت‌های واقعی کمک می‌کند.

چه درمان‌هایی در گفتار درمانی استفاده می‌شود؟

برای هر یک از نواحی ذکر شده در بالا، روش‌های گفتار درمانی متفاوتی وجود دارد. برخی از این اختلالات جلسات درمانی طولانی‌تری نیاز دارند که هر کدام 30 تا 60 دقیقه طول می‌کشد. روش‌های گفتار درمانی عبارتند از:

  • تمرینات ادراکی، برای مثال تشخیص صداها و هجاهای فردی
  • تمریناتی برای ایجاد صدا و بهبود جریان گفتار
  • آموزش تنفس، صدا و بلع
  • استفاده از وسایل کمکی مانند زبان اشاره

برای موفقیت درازمدت درمانی، اغلب مهم است که تکنیک‌های آموخته شده را به طور منظم در خانه تمرین کنید.

گفتار درمانی در منزل با مهر درمان

گفتار درمانی در منزل به افراد مبتلا به مشکلات گفتاری کمک می‌کند تا ارتباط بهتری برقرار کنند و موانع ناشی از اختلالات گفتاری را از بین ببرند. با اختلالات گفتاری توانایی یادگیری، صحبت کردن، نامگذاری چیزها یا جمله سازی مختل می‌شود. معمولا افراد مبتلا به اختلالات گفتاری در ایجاد صدا، تلفظ کلمات به وضوح یا روان صحبت کردن مشکل دارند. برای درمان اختلالات گفتاری باید به مراکز گفتار درمانی و کار درمانی مراجعه کنید. خوشبختانه مرکز خدمات درمانی پزشکی و پرستاری مهر درمان، دارای ارائه خدمات درمانی در منزل شما است. از این رو شما می‌توانید به راحتی و در منزل خود، کنتار عزیزانتان، مشکلات گفتاری خود یا کودکتان را درمان کنید. برای استفاده از خدمات گفتار درمانی در منزل که ما در مرکز مهردرمان به شما ارائه می‌دهیم، می‌توانید از طریق سایت درخواست خود را ثبت کنید یا با شماره‌های 09058008006 و 09053003006 تماس بگیرید.

کلام پایانی

اختلالات گفتاری بر نحوه رشد و زندگی روزمره افراد به ویژه کودکان تاثیر منفی زیادی می‌گذارد. این مشکل را می‌شود با گفتار درمانی در بیمارستان، مراکز درمانی و خانه درمان کرد. گفتار درمانی، بیماری‌های مختلفی مانند اختلالات صدا، تلفظ یا دیسفازی را درمان می‌کند. 

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *