چک علائم حیاتی در منزل
چک علائم حیاتی بیمار یکی از مهمترین اقدامات پرستاری است که علاوه بر انجام آن در بیمارستان و اورژانس، بخش مهمی از خدمات پرستاری در منزل است.
علائم حیاتی شامل تنفس، دمای بدن، گردش خون، نبض و فشار خون است. شدت و میزان علائم حیاتی بستگی به شرایط و بیماریهای بیمار دارد. این بدان معنی است که فشار وریدی مرکزی، فشار داخل جمجمه، برون ده قلبی و فشار شریان ریوی نیز میتواند به عنوان بخشی از چک علائم حیاتی اندازهگیری شود.
چک علائم حیاتی بیمار نه تنها برای نظارت، بلکه برای تشخیص نیز استفاده میشود. خدمات کنترل و بررسی علائم حیاتی را میتوان در منزل نیز دریافت کرد. به همین منظور میتوان از خدمات پرستاری ساعتی و یا به عنوان بخشی از وظایف پرستار شبانه روزی استفاده کرد.
چک علائم حیاتی شامل چه مواردی است و چگونه باید شناسایی شوند؟
علائم حیاتی نشانههایی هستند که وضعیت عمومی بیمار را بیان میکنند. علائم حیاتی برای ارزیابی وضعیت اولیه سلامت فرد، ارائه سرنخهایی از مشکلات احتمالی، شناسایی هر گونه نیاز، نظارت بر پاسخ به برخی مداخلات پزشکی و نشان دادن پیشرفت به سمت بهبودی شناسایی و یا نظارت بررسی میشود.
تشخیص علائم حیاتی جزء مهمی از فعالیت پرستاری است. علائم حیاتی بخشی از مجموعه دادههای جمعآوری شده توسط پرستاران در حین ارزیابی و یا در حین نظارت بر بیمارانی است که به دلایل مختلف نیازمند به روزرسانی مداوم پارامترها میباشند.
چک علائم حیاتی یک راه سریع و مؤثر برای ارزیابی وضعیت بیمار و شناسایی وجود مشکلات یا پاسخ بیمار به مداخلات خاص هستند.
به طور متعارف، اصطلاح علائم حیاتی به اندازهگیری موارد زیر اشاره دارد:
-
-
- ضربان قلب ( HR )
- فشار خون ( BP )
- دمای بدن ( T ° )
- تعداد تنفس ( FR )
-
اما شرایط بالینی بیماران نیاز به مشاهده پارامترهای دیگری مانند:
-
-
- درد
- حالت هوشیاری
- وزن بدن
- حالت عاطفی
- وضعیت پوست و غشاهای مخاطی
- وضعیت اکسیژن بیمار با پالس اکسیمتری
-
درد، پنجمین پارامتر حیاتی محسوب میشود و باید در فواصل زمانی معین ارزیابی و ثبت شود. بر اساس آنچه که توسط ادراک ذهنی بیمار گزارش میشود، با مقیاس درد ۰-۱۰ اندازهگیری میشود، بنابراین پایایی این پارامتر مورد بحث قرار میگیرد.
وزن بدن، قد و شاخص توده بدنی برای ارزیابی تغییرات حاد وضعیت سلامت، ضروری نیستند، مگر آنکه پزشک نسبت به آن تأکید کرده باشد. با این حال، آنها برای ارزیابی تأثیر بیماری طولانی مدت یا مشکلات سلامت مزمن مفید هستند.
حالت هوشیاری به سطح هوشیاری در یک وضعیت معین (هوشیار، گیج، خفته، ناخودآگاه) اشاره دارد.
رنگ پوست نیز یکی دیگر از مواردی است که باید چک شود. رنگ پریدگی پوست نشان دهنده کاهش اندکی در تأمین اکسیژن بافت است. این تظاهرات ممکن است با افت فشار خون شریانی، اختلال در پرفیوژن مویرگی، کم خونی یا نارسایی تنفسی (خفیف یا مزمن) همراه باشد.
اشباع اکسیژن با تشخیص درصد هموگلوبین مرتبط با اکسیژن در خون ( پالس اکسیمتری )، از طریق استفاده از اکسی متر، ارزیابی میکند که آیا بیمار در بهترین حالت اکسیژن دارد یا خیر.
چک علائم حیاتی در منزل چگونه انجام میشود؟
علائم حیاتی یا مستیقما توسط خود پرستار گرفته میشوند و یا به کمک دستگاه (مانیتورینگ) نشان داده میشوند. معاینه فیزیکی شامل دما، نبض، تنفس، اشباع اکسیژن، فشار خون، قد، وزن، رنگ و یکپارچگی پوست، تحرک و غیره است.
در مراحل پیشرفته که حال بیمار وخیم است و نیاز به استفاده از تجهیزات پزشکی بیمارستانی است، علائم از طریق مانیتورینگ چک میشوند. در این صورت یا بیمار در بیمارستان بستری است و یا با تجهیزات پیشرفته به منزل انتقال داده شده است.
برای ارائه مراقبت جامع و پیشرفته، پرستاران باید بیماریهای مرتبط را که تنها از طریق ارزیابی فیزیکی و با استفاده از تکنیکهای زیر چک میشوند، بررسی کنند:
معاینه
شامل مشاهده بیمار در تمام جنبههای آن است و شامل تمامی موارد زیر میشود:
- بررسی صورت (در صورت هوشیار بودن و جهتگیری، اگر حالت چهره نشان دهنده تظاهرات درد باشد، اگر ناهنجاریهای فیزیکی قابل مشاهده باشد و غیره) تا پوست. در طول معاینه پوست، پرستار باید پرفیوژن بافت را نیز ارزیابی کند. منظور ما از پرفیوژن بافتی توانایی جریان خون برای رسیدن به تمام نواحی محیطی است. در این موارد پرستار باید رنگ پوست، فشار خون، دما، پر شدن مویرگها را ارزیابی کند.
- بررسی صدمات از هر نوع، در صورت هیدراته بودن و یا قرمز شدن و غیره.
- راه رفتن از جمله اختلال در راه رفتن، تغییر پایه نگهدارنده، مرحله خزیدن و غیره.
- مراقبت از خود (بهداشت فردی و جنبه اجتماعی)
لمس
چک بدنی با لمس یک یا چند ناحیه از بدن برای شناسایی وجود هرگونه توده، درد، گرما.
پرکاشن
شامل برانگیختن صدایی است که برای هر ناحیه از بدن خاص باشد.
سمعی
شامل ارزیابی صداهای اندامها در حین انجام وظایف خود با استفاده از فونندوسکوپ (به ویژه سمع قفسه سینه و شکم) است.
چک سریع علائم حیاتی در منزل
مرحله اول فرآیند پرستاری که ارزیابی پرستاری نامیده میشود، بررسی و چک علائم حیاتی برای تأیید وضعیت سلامت فرد و شناسایی مشکلات واقعی یا بالقوه بیمار است. سپس با بهبود علائم حیاتی و بررسی مجدد وضعیت بیمار، برنامه به مرحله دوم یعنی آغاز فرآیند بهبودی میرسد.
اگر از خدمات پرستاری شبانه روزی استفاده میکنید، چک علائم حیاتی نیز بخشی از خدمات هستند. در غیر این صورت میتوانید از درخواست خدمات پرستار ساعتی برای چک آپ علائم حیاتی استفاده کنید.
نظرات: