زمان بزرگترین دشمن بعد از سکته است. درمان و مراقبت‌های پزشکی باید در اسرع وقت انجام شود تا عواقب طولانی مدت تا حد امکان کم شود. در غیر این صورت، سلول‌های مغز می‌میرند و نمی‌توانند به طور کامل توسط بدن بازسازی شوند. این وضعیت منجر به آسیب غیرقابل برگشت به مغز می‌شود که می‌تواند منجر به این شود که فرد مبتلا دیگر نتواند ساده‌ترین کارهای روزمره را به طور مستقل انجام دهد. اقداماتی که در سه ساعت اول پس از وقوع سکته مغزی اعمال می‌شوند، می‌توانند به بهبودی فرد کمک کنند.

تمرینات گفتاری نیز باید بلافاصله پس از تثبیت وضعیت شروع شود. زیرا سکته مغزی بر عملکرد زبان تأثیر می‌گذارد، این امر منجر به محدودیت‌های قابل توجهی در زبان می‌شود.

گفتار درمانی برای بیماران سکته مغزی

سکته مغزی چه آسیب‌هایی می‌تواند ایجاد کند؟

سکته مغزی در اثر مسدود شدن یا ترکیدن رگ‌های خونی مغز ایجاد می‌شود. وقتی این اتفاق می‌افتد، مغز دیگر نمی‌تواند خون کافی دریافت کند. در بدترین حالت، این وضعیت می‌تواند منجر به محدودیت‌های تهدید کننده زندگی شود. از آنجایی که سکته مغزی معمولاً به طور ناگهانی و بدون هیچ هشدار واضحی رخ می‌دهد، مراقبت‌های پزشکی خیلی دیر انجام می‌شود. عواقبی که برای مغز رخ می‌دهد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. این بستگی به منطقه‌ای دارد که سلول‌های مغز در آن از بین رفته‌اند، یعنی اکسیژن کافی وجود نداشته است. بنابراین الگوی اختلال مربوطه برای هر بیمار فردی است.

فلج بدن

فلج بدن، آسیب شایع ناشی از سکته مغزی فلج شدن یک یا چند قسمت واقع در همان سمت بدن است. در این مواقع از همی پارزی صحبت می‌شود که به عنوان همی پلژی نیز شناخته می‌شود.

بروز اختلالات گفتاری

آسیب مغزی در سمت چپ اغلب می‌تواند باعث اختلالات گفتاری در افراد مبتلا شود. این اختلالات به عنوان آفازی نیز شناخته می‌شود. بسته به شدت اختلال، گاهی اوقات افراد در یافتن کلمات دچار مشکل می‌شوند، اما موارد شناخته شده‌ای نیز وجود دارد که در آن توانایی صحبت کردن به طور کامل از بین می‌رود. علاوه بر این، محدودیت در توانایی نوشتن، محاسبه و خواندن وجود دارد. علاوه بر این، گفتار نیز می‌توانند به دلیل فلج محدود شود. علت این امر فلج شدن عضلات گفتار است که بر تلفظ و صدای کلی بیمار تأثیر منفی می‌گذارد. اختلال گفتاری ایجاد می‌شود که تحت عنوان دیزارتی شناخته می‌شود.

گفتار درمانی برای سکته مغزی

گفتار درمانی می‌تواند به درمان محدودیت‌ها در مرکز گفتار کمک کند. همانطور که قبلا ذکر شد، تمرینات زبان اول باید در اسرع وقت پس از سکته مغزی با فرد مبتلا انجام شود. حتی در حین گفتار درمانی، بیماران باید از نظر زبان به چالش کشیده شوند. به خصوص با مهارت‌های زبانی که در زندگی روزمره مورد نیاز است. اگر اختلالات زبانی یا گفتاری رخ داده باشد، درمان هدفمند لوگوپدی پس از یک تا دو ماه توصیه می‌شود. این درمان به طور خاص و به صورت فردی با اختلالات سازگار است تا مهارت‌های زبانی و ارتباطی فرد مورد نظر را بهبود بخشد. ابتدا معمولاً یک مرحله تمرین وجود دارد که پس از آن فرد باید تلاش کند  تا موفقیت‌ها را در زندگی روزمره ادغام کند.

اعضای خانواده نیز در این امر نقش اساسی دارند. شما باید سعی کنید یک محیط ارتباطی برای فرد مورد نظر ادامه ایجاد کند و ارتباطات اجتماعی او را ارتقا دهید. با این حال، از آنجایی که آفازی گاهی همراه با اختلال در برنامه ریزی فرآیندهای گفتاری (آپراکسی گفتاری) رخ می‌دهد، نمی‌توان میزان آن را از ابتدا به درستی ارزیابی کرد. در نتیجه، در موارد شدید، بهبود تنها پس از یک سال قابل مشاهده است. همچنین مهم است که بدانیم توانبخشی یک فرآیند بسیار طولانی است که در آن حتی پس از ده سال نیز می‌توان موفقیت‌هایی را به دست آورد.

گفتار درمانی برای بیماران سکته مغزی

اگر گفتار و صدا بعد از سکته مغزی تحت تاثیر قرار گرفت چه باید کرد؟

اگر گفتار، صدا و بلع بعد از سکته مغزی تحت تأثیر قرار گیرند، گفتار درمانی می‌تواند به بهبود این شرایط کمک کند. به همین دلیل است که گفتار درمانی و سکته مغزی بسیار مرتبط هستند. از دست دادن تکلم (آفازی) یا از دست دادن توانایی صحبت کردن (دیسرتری، آپراکسی گفتاری) برای بسیاری از افراد پس از سکته بسیار قابل توجه است. به همین دلیل، برای درمان بسیار مهم است که گفتار درمانی در مرحله حاد (6 هفته اول پس از واقعه) شروع شود تا از توانایی بیمار در برقراری ارتباط اطمینان حاصل شود. پس از سکته مغزی، اغلب ترکیبی از علائم وجود دارد که نه تنها صحبت کردن، بلکه درک، خواندن یا نوشتن را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چگونه می‌توانم از خدمات گفتار درمانی برای بیماران سکته مغزی مهر درمان استفاده کنم؟

همانطور که گفته شد بعد از سکته مغزی،‌ اقدامات کمکی باید سریعا انجام شود. زمان در میزان بهبودی افراد بعد از سکته مغزی بسیار اهمیت دارد. بنابراین اگر یکی از عزیزانتان دچار سکته مغزی شد، می‌بایست سریعا او را به بیمارستان منتقل کنید تا از فلج شدن و مشکلات گفتاری و مشکلات بلع او جلوگیری کنید. با این وجود اکثر افراد بعد از سکته مغزی دارای اختلالات گفتاری هستند که می‌توانید با گفتار درمانی در منزل به آن‌ها کمک کنید. برای استفاده از خدمات گفتار درمانی در منزل مجموعه پزشکی و پرستاری مهر درمان، می بایست فرم مربوطه را در سایت تکمیل کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند. همچنین می‌توانید با استفاده از شماره تلفن 09058008006 با ما در تماس باشید.