آزمایش تیروئید در منزل

تست‌های تیروئید، تست‌های تشخیصی هستند که به شما امکان می‌دهد بیماری‌های غده تیروئید را شناسایی کنید. به لطف آزمایشات تیروئید، پزشکان می‌توانند شرایطی مانند پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید، گره‌های تیروئید، سرطان تیروئید، گواتر، بیماری گریوز و تیروئیدیت را شناسایی کنند. اگر برای انجام آزمایش تیروئید، شرایط رفتن به آزمایشگاه را ندارید، می‌توانید آزمایش تیروئید در منزل را انجام دهید. با مهر درمان همراه باشید.

بیشتر مطالعه کنید : آزمایش در منزل 

آزمایش تیروئید در منزل

بررسی مختصر تیروئید

تیروئید یک اندام غده‌ای نابرابر است که در ناحیه قدامی گردن در قاعده گلو قرار دارد. این غده شبیه به پروانه، نقش فیزیولوژیکی بسیار مهمی در بدن دارد. وظایف آن عبارتند از:

  • تنظیم کردن متابولیسم بدن
  • رشد اسکلتی و مغزی
  • سنتز پروتئین
  • رشد پوست، سیستم مو و اندام‌های تناسلی
  • ضربان قلب
  • دمای بدن
  • خون سازی

برای انجام صحیح تمام این فعالیت‌های تنظیمی، تیروئید از 3 هورمون استفاده می‌کند که آن‌ها را تولید کرده و در خون می‌ریزد. این 3 هورمون که در تولید آنها هورمون هیپوتالاموس TRH و هورمون هیپوفیز TSH نقش تعیین کننده‌ای دارند، عبارتند از: تری یدوتیرونین (همچنین T3)، تیروکسین (همچنین T4 نامیده می‌شود) و کلسی تونین.

ساختار آناتومیک تیروئید

تیروئید در مرز بین حنجره و نای، جلوی هر دوی این اندام‌ها قرار دارد. دو قسمت جانبی به نام لوب (لوب چپ و لوب راست) و یک قسمت مرکزی به نام ایستموس در تیروئید قابل تشخیص هستند. به طور معمول، غده تیروئید حدود 20 گرم وزن دارد. با این حال، در طول زندگی، وزن آن به دلیل برخی رویدادهای خاص مانند بلوغ، یائسگی، بارداری، سیکل قاعدگی، شیردهی و غیره می‌تواند دچار تغییراتی شود.

آزمایش تیروئید در منزل چیست؟

آزمایشات تیروئید بررسی‌های تشخیصی هستند که برای تعیین وضعیت سلامت (آناتومی، عملکرد، ناهنجاری‌ها) غده تیروئید استفاده می‌شوند. لیست آزمایشات تیروئید شامل موارد زیر است:

  • معاینات بینایی و لمسی غده تیروئید
  • کمی سطح خونی هورمون‌های تیروئید T3 و T4 و همچنین هورمون هیپوفیز TSH.
  • سونوگرافی تیروئید
  • آزمایش اتوآنتی بادی تیروئید
  • سینتی گرافی تیروئید
  • بیوپسی سوزنی تیروئید

آزمایشات تیروئید در تشخیص بیماری تیروئید استفاده می‌شود.

بیماری‌های تیروئید که نیاز به آزمایش تیروئید در منزل دارند

بیماری‌های تیروئید شامل شرایط کم و بیش شناخته شده‌ای هستند، برخی از آنها عبارتند از:

پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید نتیجه مستقیم تیروئید بیش از حد فعال است که هورمون‌های تیروئیدی را حتی زمانی که نیاز واقعی وجود ندارد، تولید می‌کند. به عبارت دیگر پرکاری تیروئید زمانی رخ می‌دهد که غده تیروئید بیش از نیاز بدن هورمون تولید کند. 4 شکل مختلف پرکاری تیروئید وجود دارد. پرکاری تیروئید اولیه، پرکاری تیروئید ثانویه، پرکاری تیروئید سوم و پرکاری تیروئید یاتروژنیک. افرادی که به بیماری پرکاری تیروئید مبتلا هستند، می‌بایست به طور منظم تحت بررسی و آزمایش تیروئید در منزل قرار گیرند.

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید دقیقا برعکس پرکاری تیروئید است. بنابراین، این بیماری نتیجه مستقیم تیروئید کم کار است که هورمون تیروئید کافی برای رفع نیازهای بدن تولید نمی‌کند. 4 نوع مختلف از کم کاری تیروئید وجود دارد. کم کاری تیروئید اولیه، کم کاری تیروئید ثانویه، کم کاری تیروئید سوم و کم کاری تیروئید ناشی از دارو. این افراد هم می‌بایست به صورت منظم تحت بررسی و آزمایش تیروئید در منزل قرار بگیرند.

گواتر

گواتر بزرگ شدن عمومی غده تیروئید است. شروع آن می‌تواند با مشکلات مختلفی از جمله پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید همراه باشد. گواتر انواع مختلفی دارد، از جمله: گواتر مادرزادی (یعنی به دلایل ژنتیکی از بدو تولد وجود دارد)، گواتر پراکنده (به عنوان مثال به دلیل مصرف نادرست دارویی)، گواتر بومی (به دلیل کمبود ید در رژیم غذایی)، گواتر ناشی از بارداری. گواتر از تیروئیدیت، گواتر از گره تیروئید یا سرطان و گواتر از آدنوم سمی.

آزمایش تیروئید در منزل

بیماری بیسدو (یا بیماری گریوز)

بیسدو یک وضعیت پزشکی شناخته شده است که از ترکیب پرکاری تیروئید و گواتر تشکیل شده است. که در برخی شرایط خاص می‌توانند مشکلات سلامتی مختلفی ایجاد کنند.

آزمایش تیروئید در منزل برای چه علائمی توصیه می‌شود؟

معمولا پزشک یک یا چند آزمایش تیروئید را در صورت برخورد با فردی که شاکی است و علائم بیماری غده تیروئید را دارد، تجویز می‌کند. از جمله علائم بیماری‌های تیروئید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش وزن بدن با وجود افزایش اشتها و غذای مصرفی
  • تعریق زیاد، پوست گرم و مخملی و عدم تحمل دمای بالا
  • افزایش ضربان قلب، آریتمی، تپش قلب، فشار خون بالا و هیپرتروفی بطن چپ
  • اضطراب، عصبی بودن، بی قراری، خستگی ذهنی و بی خوابی
  • تنگی نفس، استنی (ضعف عضلانی)، افزایش تعداد تنفس و لرزش دست
  • برآمدگی، تورم و قرمزی چشم، حساسیت به نور، دوبینی و کاهش حرکات چشم (افتالموپاتی گریوز)
  • موهای شکننده، ظریف و نازک
  • کاهش باروری و میل جنسی
  • ناهنجاری‌های چرخه قاعدگی (کاهش یا بدون جریان) در زنان و ژینو در مردان

در صورت مشاهده این علائم پزشک آزمایش تیروئید را برای بررسی تیروئید تجویز می‌کند.

خطرات و عوارض آزمایش تیروئید در منزل

در بین آزمایشات تیروئید، برخی کاملاً بدون خطر هستند و برخی دیگر هستند که به دلیل تهاجمی بودن خاص، می‌توانند عوارض ناخوشایندی را به همراه داشته باشند. به عنوان مثال، تعیین کمیت خون سطوح T3، T4 و TSH یک آزمایش ایمن و کم تهاجمی است. نمونه‌گیری خون می‌تواند باعث درد خفیف و ایجاد هماتوم در ساعات بعد از آزمایش شود که در عرض 1-2 روز از بین می‌رود.

چرا اندازه گیری TSH که یک هورمون هیپوفیز است، مهم می‌باشد؟

تولید T3 و T4 توسط تیروئید به فعالیت هیپوفیز، به ویژه به حضور هورمون هیپوفیز TSH بستگی دارد. در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، سطوح پایین TSH خون، توجیهی را در تلاش غده هیپوفیز برای خاموش کردن تولید T3 و T4 تیروئید پیدا می‌کند (زیرا این میزان از نظر کمی بسیار زیاد است).

علی‌رغم آنچه برخی ممکن است باور کنند، اندازه گیری TSH، آزمون حساس‌تری نسبت به اندازه گیری T3 و T4 است. علاوه بر این، امکان شناسایی زودهنگام نقص عملکردی تیروئید و بهترین برنامه‌ریزی درمانی برای بیماری‌هایی مانند کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید را فراهم می‌کند.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *