زخم بستر در سالمندان به چه علت است؟ علائم و درمان آن!
این مقاله توسط پزشکان متخصص مهر درمان بازبینی و تایید شده است .
زخم بستر، نوعی زخم است که در افرادی با وضعیتهای پزشکی خاص که حرکت و فعالیت کمتری دارند، بروز میکند و به صورت آسیبهای بافتی و پوستی ظاهر میشود. این نوع زخمها معمولاً بر روی بخشهای بدنی با نقاط فشار زیاد تشکیل میشوند و ممکن است برای فرد مبتلا، به درد و عدم راحتی منجر شوند. در واقع زخم بستر در سالمندان زمانی ایجاد میشود که بیمار مدت زیادی را بدون تغییر وضعیت خود سپری کند. این به دلیل وزن خود بدن است که رگهای خونی را خرد میکند. در نتیجه، خون به بافتها نمیرسد و پوست به دلیل کمبود خون، شروع به مردن میکند. ما در این مقاله به بررسی زخم بستر در سالمندان پرداختهایم. با ما در این مقاله از مهر درمان همراه بمانید.

مراحل زخم بستر در سالمندان
بسته به زخم یا برش، زخم بستر در سالمندان به چهار درجه یا مرحله طبقه بندی میشود:
درجه 1
زخم در این درجه به صورت یک لکه قرمز یا تیره روی پوست است. آنها را میتوان با تغییر وضعیت بیمار و استفاده از ماساژ و کرم برای بهبود گردش خون درمان کرد.
درجه 2
زخم در این درجه به شکل تاول، زخم یا فرسایش ظاهر میشود. ممکن است باز یا بسته باشد و خون پخش کند. بیمار باید درمان شود و به دفعات بیشتری جابجا شود.
درجه 3
زخم بستر در درجه 3 به صورت یک زخم عمیق به شکل سوراخ ظاهر میشود؛ زیرا بافت سلولی نکروزه شده است. مشخصه این زخمهای بستر درجه 3، این است که معمولاً چرک به بیرون راه باز میکند. در این شرایط باید از گسترش عفونت جلوگیری کرد.
درجه 4
شدت زخم بستر در درجه 4 جدیتر است. اسکار این مرحله به شکل دهانه است. به دلیل عمقی که دارد به تاندونها، ماهیچهها و حتی استخوانها میرسد. این مرحله شدیدترین مرحله است و باعث درد شدید و کاهش قدرت میشود.
زخم بستر در سالمندان در چه نواحی از بدن ظاهر میشود؟
اگر برای مدت طولانی، فشار، اصطکاک یا مالش روی بدن اعمال شود، زخم بستر میتواند در هر جایی از بدن ظاهر شود. مناطقی از بدن وجود دارد که در افراد مسن بیشتر مستعد ابتلا به زخم بستر هستند. این مناطق عبارتند از:
- تیغههای شانه
- آرنج
- دنبالچه یا باسن
- پایین کمر
- زانو
- پاشنه و مچ پا
- ساکروم
برای جلوگیری از بروز این شرایط آزاردهنده، بیمار بی حرکت باید مرتباً تغییر وضعیت دهد.
چرا زخم بستر در افراد مسن ظاهر میشود؟
زخم بستر معمولاً در نتیجه فشار بر روی پوست ظاهر میشود. این فشار، جریان خون را محدود میکند و باعث میشود سلولها در نقطه خاصی که جریان خون را به پوست محدود میکند، از بین بروند. عدم تحرک بیمار باعث آسیب پذیری پوست در برابر این آسیبها میشود. علت اصلی زخم بستر در سالمندان عبارت است از:
فشار مداوم در هر قسمت از بدن
این امر باعث کاهش جریان خون به بافتهای سلولی و در نتیجه کمبود اکسیژن و سایر مواد مغذی میشود. در افراد مسن، زخم بستر معمولاً در مناطقی از بدن که فاقد بافت نرم (عضله یا چربی) هستند، رخ می دهد.
اصطکاک بین پوست و لباس یا ملحفه
این وضعیت میتواند به پوست شکننده آسیب برساند و منجر به زخم بستر شود.

علائم زخم بستر چیست؟
علائمی که زخم بستر ایجاد میکند، عبارتند از:
- خارش و درد مکرر در ناحیه مربوطه
- احساس گرما در ناحیه تحت فشار
- تغییر رنگ پوست در افراد با پوست روشن به رنگ قرمز و در افرادی با پوست تیره به رنگ آبی تیره رخ میدهد.
- عدم سفید شدن پوست در صورت فشار دادن روی ناحیه
مواردی که بررسی شد از جمله علائم زخم بستر هستند. توصیه میکنیم در صورت مشاهده هر یک از این علائم به پزشک مراجعه کنید.
درمان زخم بستر در سالمندان چیست؟
با توجه به انجمن سرطان آمریکا، بیشترین درمانهای تجویز شده برای کاهش زخم بستر در سالمندان به شرح زیر است:
- وضعیت بیمار را طوری تغییر دهید که با هیچ سطحی از زخم خود تماس نگیرد. استفاده از بالش یا کوسن به عنوان تکیه گاه برای تغییر وضعیت بیمار توصیه میشود.
- بهداشت صحیح زخم را انجام دهید.
- برای جلوگیری یا جداسازی عفونت با بانداژ، یک مانع اعمال کنید.
- بیمار را پس از شستشو به خوبی خشک کنید یا از ماندن طولانی مدت او با عرق جلوگیری کنید. این به این دلیل است که زخم بستر ایجاد شده در اثر اصطکاک معمولاً زمانی که بدن خیس است، ایجاد میشود.
- از داروها برای کاهش درد و جلوگیری از عفونت استفاده کنید.
- از یک رژیم غذایی غنی از پروتئین پیروی کنید که به بازسازی بافت کمک میکند.
- در موارد جدی، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد کند.
چگونه از زخم بستر در سالمندان جلوگیری کنیم؟
بیمار بستری باید روزانه مورد ارزیابی قرار گیرد. مخصوصاً نواحی که برجستگی استخوان وجود دارد و نواحی تحت فشار باید از نظر قرمزی بررسی شوند. اگر قرمزی در نظر گرفته نشود، زخم بستر که مراقبت از آن بسیار دشوار است، ممکن است ایجاد شود. اول از همه، تغذیه بیمار بسیار مهم است. باید با غذاهای غنی از پروتئین و پر کالری تغذیه شود. آنها باید حداقل 2-2.5 لیتر آب در روز بنوشند. ساختار تخت بسیار مهم است، طبق مطالعات، تشکهای مواج و تشکهای ویسکو میتوانند از زخم جلوگیری کنند. اما تغییر وضعیت منظم و مراقبت از بیمار نیز بسیار مهم است.
هر 2 ساعت باید تغیر موقعیت بدهند. بافتی که بیش از 2 ساعت تحت فشار باقی میماند، شروع به از بین رفتن میکند و اسکار ایجاد میشود. پوست باید تمیز نگه داشته شود و زمانی که زیر بیمار کثیف شد باید فوراً تمیز شود. پوست نباید خیلی خشک و خیلی مرطوب باشد، به این منظور میتوان از مرطوب کنندهای استفاده کرد که رطوبت طبیعی پوست را حفظ کند.
نظرات: