زخم بستر چیست؟
این مقاله توسط پزشکان متخصص مهر درمان بازبینی و تایید شده است .
هنگامی که پوست برای مدت طولانی تحت فشار قرار میگیرد، ممکن است زخمهایی ایجاد شود که به آن زخم بستر میگویند. مناطقی که اغلب در آن ظاهر میشوند عبارتند از: باسن، آرنج، پاشنه پا، مچ پا، شانهها، پشت بدن و گردن. این یک مشکل معمولی در مورد ماندن طولانی مدت در رختخواب است (مثلاً به دلیل بیماریهای جدی) که باید به طور مناسب برای جلوگیری از عفونتهای جدی درمان شود. سایر شرایط خطر عبارتند از استفاده طولانی مدت از ویلچر، ناتوانی در حرکت دادن قسمتهای خاصی از بدن به دلیل پاتولوژیهایی مانند مولتیپل اسکلروزیس، ابتلا به بیماریهایی که بر گردش خون تأثیر میگذارد (مانند دیابت)، سوء تغذیه، بیاختیاری ادرار یا روده و به ویژه پوست شکننده.
در این بخش همراه ما باشید تا درمورد زخم بستر اطلاعات کامل را در اختیار شما قرار دهیم.
علل زخم بستر چیست؟
هنگامی که به پوست فشار وارد میشود، جریان خون در ناحیه فشرده کاهش مییابد. این میتواند منجر به مرگ طولانی مدت بافت در ناحیه و در نتیجه ایجاد زخم شود. اگر زخم ایجاد شده باشد، میتوان آن را با مراقبتهای حرفهای در منزل بهبود بخشید.
وضعیت قرارگیری (سمت راست، چپ بیمار اگر میتواند رو به پایین دراز بکشد) بسیار مهم است. تغذیه مناسب و متعادل با پروتئین فراوان هم برای پیشگیری از زخم و هم برای بسته شدن سریع زخمهای باز شده بسیار مهم است. تمیز کردن و مراقبت از پوست باید با احتیاط انجام شود. پوست نباید خیلی خشک باشد و همچنین نباید خیس بماند. بیمار بستری باید یک بار در روز از نظر سلامت پوست و خطر ابتلا به زخم بستر بررسی شود.
به محض شروع بثورات باید اقدامات احتیاطی انجام شود. در صورت عدم مداخله در مرحله قرمزی، زخمهای بسیار پیشرفتهتری ممکن است ایجاد شود. در صورت تمایل به دریافت اطلاعات بیشتر، آموزش و خدمات مراقبتی، میتوانید از طریق مرکز مهر درمان اقدام کنید.
علائم زخم بستر چیست؟
زخم بستر ابتدا به صورت نواحی از پوست قرمز شده ظاهر میشود که ظاهر آن با گذشت زمان بدتر میشود، ابتدا تاولها و سپس زخمهای باز ایجاد میشود که رنگ آنها از بنفش تا قهوهای متغیر است. گاهی اوقات بافت پایه زخم با پوست مرده زرد، قهوهای یا سبز پوشیده میشود.
چگونه پیشگیری کنیم؟
در صورت عدم تحرک طولانی مدت، خوب است به نواحی که ممکن است زخم بستر ایجاد شود توجه کنید و هر روز آنها را بررسی کنید. به طور کلی توصیه میشود:
- حداقل هر دو ساعت موقعیت بدن را تغییر دهید.
- استفاده از بالش، پوست گوسفند، کرم تسکین دهنده و سایر مواد کمکی ضد دکوبیتوس که میتوانند به کاهش فشار کمک کنند.
- اطمینان از یک رژیم غذایی سالم و متعادل یک گزینه لازم است.
- پوست را تمیز و خشک نگه دارید.
- بعد از ادرار و مدفوع پوست را کاملاً بشویید و خشک کنید.
تشخیص زخم بستر
تشخیص براساس مشاهده ظاهر پوست است. تجزیه و تحلیل دقیق زخمها به آنها اجازه میدهد تا در یکی از ۴ مرحله ممکن طبقهبندی شوند:
مرحله اول: پوست قرمز است و با فشار دادن سفید نمیشود.
مرحله دوم: تاول یا زخم باز وجود دارد و اطراف آن ممکن است قرمز یا تحریک شده باشد.
مرحله سوم: یک سوراخ واقعی در پوست به نام دهانه وجود دارد که نشان دهنده آسیب به ساختارهای زیرین اپیدرم است.
مرحله چهارم: آسیب ماهیچهها و استخوانها و گاهی اوقات تاندونها و مفاصل را درگیر میکند.
درمانهای لازم
درمان زخم فشاری شامل آزاد کردن فشار سطحی روی پوست برای بازگرداندن گردش خون است. برای این کار از وسایل کمکی مخصوصی به نام ضد دکوبیتوس مانند کوسن، بالابر، تشک پلی اورتان و غیره استفاده میشود.
- زخم باید طبق دستور پزشک یا پرستار تمیز نگه داشته شود.
- معمولاً تمیز کردن با یک ضد عفونیکننده در محلول آبی انجام میشود.
- پماد شفابخش مناسب (پماد PEG با آلانتوئین) روی زخم و داخل دهانه قرار میگیرد.
- سپس زخم باید با یک گاز پنبهای قابل تنفس پوشانده شود.
- تغذیه سالم باعث بهبود روند بهبودی میشود.
در صورت ایجاد چرک یا بوی نامطبوع یا اگر ناحیه اطراف زخم قرمز یا گرم شود، توصیه میشود با پزشک خود مشورت کنید.
تیم درمان زخم بستر
درمان زخمهای فشاری یا زخم بستر معمولاً نیاز به یک رویکرد چند رشتهای دارد و اعضای تیم پزشکی از زخم باید:
- پزشک اولیه که بر برنامه درمانی بیمار نظارت دارد.
- یک پرستار متخصص در مراقبت از زخم فشاری.
- یک مراقب حرفهای که مراقبت طولانی مدت از بیمار ارائه میکند و اطلاعات دقیق را با خانواده به اشتراک میگذارد.
- فیزیوتراپیست به افزایش دامنه حرکتی کمک میکند.
- متخصص تغذیه که نیازهای تغذیهای را بررسی میکند و رژیم غذایی مناسب را برنامهریزی میکند.
- جراح پلاستیک در مواردی که نیاز به عمل جراحی دارد.
برای بهرهمندی از خدمات مراقبت از زخم و درمان زخم در منزل میتوانید با ما تماس بگیرید. ما با تیم حرفهای متخصص در کنار شما هستیم. در تیم ما، متخصصان سلامت (پزشکان و پرستاران) مجرب و متخصص در زمینه مراقبت از زخم خدمت میکنند. بیمار نیازمند توسط پزشک و پرستار متخصص مراقبت از زخم ویزیت میشود، بیمار و زخم مورد ارزیابی قرار میگیرند و مراقبت مؤثر از زخم اعمال میشود. با مرکز مهردرمان خدمات مشاوره تلفنی ۲۴ ساعته را به بیماران تحت پیگیری خود و افرادی که علاقهمند به مراقبت از آنها هستند ارائه میدهیم. جهت دریافت خدمات زخم، کافی است تا با کارشناسان ما تماس گرفته و نوبت خود را رزرو نمایید.
نظرات: