مراحل ترمیم زخم سوختگی و درمان آن

آسیب بافتی ناشی از قرار گرفتن در معرض گرما، سوختگی نامیده می‌شود. معمولاً با تماس آب داغ یا بخار رخ می‌دهد. همچنین ممکن است به دلیل تماس با مواد جامد داغ، تماس با مواد شیمیایی مانند اسید یا قلیا، جریان الکتریکی یا تشعشع رخ دهد. ما در این مقاله به بررسی مراحل ترمیم زخم سوختگی پرداخته‌ایم. برای آشنایی با مراحل ترمیم زخم سوختگی پیشنهاد می‌کنیم در این مقاله از مهر درمان همراه ما بمانید.

مراحل ترمیم زخم سوختگی

درمان سوختگی چگونه انجام می‌شود؟

درمان سوختگی بستگی به علت سوختگی دارد. با این حال، روش‌های اصلی درمان سوختگی به طور کلی یکسان است. در واقع درمان سوختگی با مداخله در لحظه وقوع حادثه سوختگی آغاز می‌شود. این مداخله، همانطور که تقریباً همه می‌دانند، فرآیند خنک کردن ناحیه سوخته با خیس کردن آن توسط آب تمیز است. هدف از این مداخله کاهش سریع دمای ناحیه سوخته به دمای طبیعی بدن است. هنگامی که زخم سوختگی بسته می‌شود، برخلاف تصور رایج، به سرعت و به دور از خطر عفونت بهبود می‌یابد.

درجه سوختگی

درجه سوختگی بسته به شدت حرارت، عامل سوختگی و مدت زمان قرار گرفتن در معرض اثر متفاوت است. عواملی که شدت سوختگی را تعیین می‌کنند، عبارتند از: عمق، وسعت، محل، خطر عفونت، سن، آسیب تنفسی، بیماری‌های موجود از قبل.

سوختگی درجه 1

قرمزی پوست، درد، ادم در ناحیه سوخته رخ می‌دهد. تقریباً در 48 ساعت بهبود می‌یابد. به طور کلی، آفتاب سوختگی در این محدوده گنجانده شده است.

سوختگی درجه 2

سوختگی درجه دو اغلب در اثر تماس با مایعاتی مانند آب داغ یا روغن داغ ایجاد می‌شود. تاول‌های پر از آب (بولا) روی پوست ایجاد می‌شوند و دردناک هستند. با گذشت زمان، این تاول‌ها می‌ریزند و با بازسازی پوست، سوختگی بهبود می‌یابد.

سوختگی درجه 3

تمام لایه‌های پوست تحت تاثیر سوختگی قرار می‌گیرند. آسیب ناشی از سوختگی در زیر پوست نیز قابل مشاهده است. این اثر می‌تواند به رگ‌های خونی، اعصاب و ماهیچه‌ها برسد. در این نوع سوختگی هیچ دردی وجود ندارد زیرا اعصاب آسیب دیده است.

سوختگی درجه دو چه تفاوتی با سایر انواع سوختگی دارد؟

سوختگی سه درجه اصلی دارد. شما می‌توانید نوع سوختگی خود را از روی ظاهر آن تشخیص دهید. در سوختگی درجه یک فقط ممکن است رنگ پوست تغییر کند. سوختگی درجه دو شامل تاول‌ها، رنگ تیره‌تر و ظاهری براق و مرطوب شود. سوختگی درجه سه ممکن است باعث سیاه شدن و خشک شدن پوست شما شود. ممکن است علائم سوختگی درجه دو با علائم درجه سه در همان ناحیه داشته باشید. شما می‌توانید علائم چندین نوع سوختگی را در یک مکان داشته باشید.

محل‌های رایج سوختگی‌های درجه دو کجاست؟

محل سوختگی درجه دو بسته به علت آن متفاوت است. برخی از مکان‌های رایج که ممکن است دچار سوختگی درجه دو شود، عبارتند از:

  • صورت
  • بازوها یا دست‌ها
  • دهان
  • پاها

شایع‌ترین علل سوختگی درجه دو چیست؟

راه‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید سوختگی درجه دو داشته باشید. برخی از شایع‌ترین علل سوختگی درجه دو عبارتند از:

  • شعله‌های آتش
  • اجسام داغ
  • آفتاب سوختگی (اشعه ماوراء بنفش)
  • سوختن از بخار یا آب جوش
  • مواد شیمیایی خاص
  • شوک الکتریکی
مراحل ترمیم زخم سوختگی

درمان سوختگی درجه 1

در این نوع سوختگی، محل سوختگی با شستشو با آب سرد غیر یخ زده، درمان می‌شود. کافی است ناحیه سوخته را به مدت 10 دقیقه زیر آب لوله کشی نگه دارید. لوسیون و چیزهای ژل مانند نباید روی ناحیه سوخته، زده شود. در صورت نیاز می‌توان با مشورت پزشک از پمادهای سوختگی برای تسکین درد ناحیه سوخته، مرطوب کردن ناحیه و تسریع در بهبود زخم استفاده کرد.

درمان سوختگی درجه 2

اولین مداخله باید استفاده از آب سرد به مدت 10 دقیقه باشد. همانند سوختگی‌های درجه یک، درمان سوختگی‌های درجه دو نیز در منزل قابل انجام است، اما اگر قطر ناحیه سوختگی بیش از 6-7 سانتی‌متر باشد، حتما باید به پزشک مراجعه شود. با توصیه پزشک می‌توان از پمادهای سوختگی استفاده کرد که باعث تسکین درد ناحیه سوخته، مرطوب شدن ناحیه و تسریع در بهبود زخم می‌شود. در طول درمان خانگی، خیس کردن یک پارچه تمیز و قرار دادن کمپرس سرد بر روی ناحیه سوخته، تورم و درد را تسکین می‌دهد.

درمان سوختگی درجه 3

در سوختگی‌های درجه سه، مراجعه به پزشک پس از اولین مداخله خنک کننده در منزل و مراقبت از سوختگی در برابر میکروب‌ها کاملا ضروری است.

اقدامات احتیاطی در برابر سوختگی

محل سوختگی باید بلافاصله پس از حادثه، در صورت امکان زیر شیر آب با آب سرد تمیز شسته شود. موادی مانند روغن، کرم، خمیردندان، ادکلن، پودر هرگز نباید روی محل سوختگی مالیده شود. در صورت وجود تاول‌های کوچک (تاول) پر از مایع در محل سوختگی، نباید آنها را لمس کرد یا ترکاند. انگشتر، ساعت و چنین مواردی باید جدا شوند، زیرا ممکن است سوختگی، باعث تورم انگشتان و دست شود. حتما به یاد داشته باشید که محل سوختگی خطر جدی عفونت را به همراه دارد. محل سوختگی را با یک باند تمیز کاملاً بپوشانید. هرگز از پنبه استفاده نکنید. لازم است از محل سوختگی در برابر فشار و اصطکاک محافظت شود. بنابراین روی محل سوختگی بانداژ خیلی محکم نبندید. برای پانسمان سوختگی فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

کمک‌های اولیه برای سوختگی‌های شیمیایی

ماده شیمیایی که با پوست در تماس است باید در اسرع وقت از سطح پوست پاک شود. محل سوختگی را باید به آرامی با مقدار زیادی آب بدون فشار، حداقل به مدت 15-20 دقیقه شستشو داد. لباس‌ها باید برداشته شوند. بیمار باید تحت پوشش قرار گیرد و مراقبت‌های پزشکی فوری را دریافت کند.

کمک‌های اولیه برای سوختگی‌های الکتریکی

قبل از دست زدن به بیمار یا مصدوم، جریان الکتریکی باید قطع شود. عملکردهای حیاتی مصدوم (هوشیاری، تنفس، نبض، فشار خون) باید ارزیابی شود. مصدوم هرگز نباید با آب درمان شود. مصدوم نباید حرکت داده شود. ناحیه آسیب دیده باید با یک پارچه تمیز پوشانده شود. همچنین باید فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.

مراحل درمان ترمیم زخم سوختگی

زمان التیام زخم سوختگی بسته به آسیب، درجه و روش درمانی مورد استفاده برای درمان زخم متفاوت است. در حالی که سوختگی‌های جزئی ممکن است در عرض یک هفته شروع به بسته شدن کنند، بسیاری از سوختگی‌های خفیف تا متوسط ممکن است هفته‌ها یا چند ماه طول بکشد. سوختگی‌های شدید (پیوندی یا پیوند نشده) ممکن است ماه‌ها یا سال‌ها طول بکشد تا بهبود یابد و به صبر و قدرت زیادی نیاز دارد.

نوع سوختگی، فیزیکی، شیمیایی یا موارد دیگر به درمان‌های متفاوتی نیاز دارد که با سایر زخم‌های تروماتیک و انواع سوختگی متفاوت است. چندین مرحله بهبود زخم سوختگی وجود دارد. اولین مرحله بهبودی، کمک به ترمیم و پر شدن پوست است، بانداژ یا پیوند پوستی پیچیده‌تر به این فرآیند کمک می‌کند. پس از بسته شدن پوست، پوست را مرطوب کنید تا احتمال ایجاد تاول یا پارگی کاهش یابد؛ همچنین این امر می‌تواند خارش را کاهش دهد.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *