بهداشت فردی در سالمندان

بهداشت فردی در سالمندان شامل اقداماتی چون تمیزکردن یا اقدامات حفاظتی است که برای حفظ سلامتی سالمندان انجام می‌شود. نکات زیادی وجود دارد که باید در بهداشت فردی سالمندان در نظر بگیرید. در این بخش سعی کرده‌ایم که تمامی موارد مهم در بهداشت فردی سالمندان را برای شما جمع آوری کنیم.

اگر برای انجام کارهای شخصی سالمند خود، رعایت نظافت و بهداشت آن نیاز به کمک دارید، می‌توانید با کمک خدمات مراقب در منزل مرکز مهر درمان به بهترین شکل از سالمند عزیز خود مراقبت کنید.

مراقبت از سالمندان

بهداشت فردی در سالمندان چیست؟

بهداشت، همه اقداماتی است که برای حذف میکروارگانیسم‌های مضر و حفظ سلامت در زندگی روزمره انجام می‌شود. نظافت و بهداشت مترادف نیستند. در حالی که تمیزکردن برای از بین بردن کثیفی است، بهداشت نیز در مورد از بین بردن میکروارگانیسم‌هایی است که می‌توانند باعث بیماری شوند. بهداشت را می‌توان نه‌تنها بر روی بدن انسان، بلکه در بسیاری از شرایط که ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر سلامت انسان تأثیر بگذارد اعمال شود. به عنوان مثال، تهیه بهداشتی مواد غذایی تهیه شده در کارخانه، نظافت توالت‌های عمومی با رعایت قوانین بهداشتی.

افراد برای از بین بردن کثیفی، بوی بد یا پوست مرده‌ای که در زندگی روزمره در بدنشان ایجاد می‌شود، برخی از اقدامات بهداشتی را انجام می‌دهند. به این شیوه‌ها، شیوه‌های بهداشت شخصی یا روش‌های مراقبت از خود می‌گویند.

خودمراقبتی، توانایی برآوردن نیاز‌های تغذیه، دفع، لباس و نظافت بدون کمک دیگری است. قدرت یا توانایی مراقبت از خود به درجات متفاوتی در هر فرد، کم و بیش، یافت می‌شود.

افراد ممکن است در برآوردن و حفظ نیاز‌های بهداشت شخصی در سنین بالا با مشکل مواجه شوند. بسته به مشکلات موجود سلامتی، بیماری‌های مزمن، ناتوانی شناختی یا جسمی فرد سالخورده، نیاز به کمک فرد دیگری ممکن است گهگاه یا به طور مستمر در رفع نیاز‌های بهداشت فردی او ایجاد شود.

هدف اصلی که در هنگام انجام اقدامات بهداشت فردی باید در نظر گرفته شود، بازیابی استقلال در اسرع وقت است. برای افرادی که مشکلات دائمی دارند، تمرین مهارت‌های خودمراقبتی روزانه باید به‌درستی و ایمن انجام شود. نباید فراموش کرد که هر فردی هنگام رعایت الزامات بهداشتی متفاوت است.

هنگام انجام اقدامات بهداشت فردی، حفظ روحیه جسمی و روانی خوب باید در نظر گرفته شود. به خصوص برای حفظ سلامت پوست باید به طور منظم و به‌موقع و با رعایت اصول بهداشتی انجام شود.

نظافت شخصی سالمندان

بهداشت فردی پوست در سالمندان

پوست عضوی با عملکرد‌های حیاتی است که سطح بدن را به صورت پوششی می‌پوشاند و از آن محافظت می‌کند. به عنوان یک مانع محافظ بین فرد و محیط خارجی عمل می‌کند. پوست به طور کلی از سه لایه تشکیل شده است؛ این لایه‌ها عبارتند از: اپیدرم، درم و لایه هایپودرم (زیر جلدی). این لایه‌ها در ضخامت‌های مختلف در قسمت‌های مختلف بدن یافت می‌شوند. در حالی که لایه اپیدرم ضخیم‌ترین لایه در کف پا و کف دست است، نازک‌ترین لایه روی پلک و اطراف آن است. لایه درم ضخیم‌ترین لایه پشت است، در حالی که لایه زیر جلدی ضخیم‌ترین لایه در شکم و باسن است.

عملکرد‌های پوست

پوست پنج عملکرد اساسی دارد: محافظت، حس، تنظیم حرارت، ترشح و سنتز ویتامین D.

ارزیابی پوست

هنگام ارزیابی سلامت پوست، یکپارچگی آن (زخم‌ها و غیره)، ظاهر (تغییر رنگ و غیره)، دما، خاصیت ارتجاعی و وجود اشکال مختلف بررسی می‌شود.

پیری و پوست

همان‌طور که افزایش سن بر کل بدن تأثیر می‌گذارد، پوست و لایه‌های آن را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد، بنابراین پوست نیز باعث تغییراتی می‌شود. برخلاف اندام‌های داخلی، تغییراتی که به دلیل دید خارجی پوست رخ می‌دهد به‌وضوح قابل‌مشاهده است. نازک شدن پوست، خشکی، چین‌وچروک، کاهش خاصیت ارتجاعی پوست، لکه‌های قهوه‌ای، مو‌های نازک و خاکستری، افزایش تشکیل ضایعات خوش‌خیم یا بدخیم که مربوط به لایه پوست و افزایش سن نیز می‌باشد از بارزترین تغییرات هستند.

حمام

شستن یک قسمت یا تمام بدن را غسل می‌گویند. حمام بخش مهمی از مراقبت‌های بهداشتی افراد است. با حمام، پوست تمیز می‌شود و بافت‌های مرده و میکروارگانیسم‌های مضر از بدن خارج می‌شود. بوی بد بدن از بین می‌رود، ماهیچه‌ها شل می‌شوند، گردش خون تسریع می‌شود، فرد احساس خوبی دارد و آرام می‌شود.

در حین حمام، با توجه به مشکلات حسی، جسمی، بینایی و شنوایی سالمندان، باید اقدامات احتیاطی مختلف رعایت شود. این‌ها باید اقداماتی برای جلوگیری از افتادن و سرخوردن مربوط به کف، تنظیم دمای آب و تأمین روشنایی محیط حمام باشد.

تغییراتی در دفعات تمیزکردن و مراقبت از پوست نیز مشاهده می‌شود و یا اختلالاتی به دلیل بستری بودن افراد به دلیل افزایش سن، نشت ادرار و مدفوع از زیر آن‌ها، تعریق زیاد و یا بروز بیماری‌هایی مانند فراموشی قابل‌مشاهده است. در این صورت پاک‌سازی مناسب و صحیح بدن به حفظ سلامت پوست کمک می‌کند و در عین حال به رفع بسیاری از مشکلات و بیماری‌های پوستی که ممکن است به وجود بیاید کمک می‌کند.

حمام تخت (کل بدن)

نوعی حمام است که برای نظافت بر روی فرد در رختخواب استفاده می‌شود. عموماً برای سالمندانی که در بستر هستند یا بیهوش هستند یا سالمندانی که نمی‌توانند از جایشان بلند شوند، استفاده می‌شود. هنگام تصمیم‌گیری در مورد دفعات حمام، وضعیت آلودگی فرد بستری به مواد زائد و ترشحات بدن باید در نظر گرفته شود. استحمام در صورت لزوم باید هر روز یا بسته به شرایط یک روز در میان انجام شود. با این حال، از آنجایی که ممکن است پوست در افراد مسن خشک باشد، باید اقدامات احتیاطی در مورد رطوبت پوست انجام داد.

پوست خشک

باعث می‌شود که سالمندان در ابتدای علل خارش پوست نیاز به کمک داشته باشند. مراقبت از سلامت از خشکی ناشی می‌شود. با افزایش سن، عنصر غدد چربی و عرق، کاهش عملکرد‌های بهداشت فردی متناسب با نیاز فرد، نیاز به رطوبت‌رسانی به پوست را برطرف می‌کند و باعث می‌شود که فرد در حد ظرفیت خود کاهش یابد و در نتیجه باعث خشکی آن شود.

در رفع خشکی و شوره سر، علاوه بر دارو‌های قابل‌پخش توصیه شده توسط متخصصان پوست می‌توان از مرطوب‌کننده‌ها نیز استفاده کرد. استفاده از صابون‌های حاوی مرطوب‌کننده برای مرطوب کردن پوست و استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده بعد از حمام می‌تواند خارش ناشی از خشکی را کاهش دهد. علاوه بر این سعی می‌شود با کاهش شستشو با آب بسیار داغ و صابون زیاد و استفاده از صابون‌های حاوی مرطوب‌کننده از خشکی آن جلوگیری شود.

خارش

خارش یک عامل آزاردهنده در سالمندان است. خشکی یکی از مهم‌ترین علل خارش است. علاوه بر این، یک بیماری موجود در افراد مسن نیز ممکن است باعث خارش شود.

خارش در فصل زمستان به دلیل دمای پایین و رطوبت کم بیشتر شایع است. استحمام مکرر با آب بسیار داغ و صابون‌های تحریک‌کننده باعث افزایش خارش می‌شود. در خارش خفیف سعی می‌شود با اقداماتی مانند پرهیز از حمام داغ و صابون‌های تحریک‌کننده، افزایش رطوبت محیط و کمپرس آب گرم، خارش برطرف شود. در مرحله بعد باید با استفاده از دارو‌های توصیه شده توسط متخصصین پوست، پوست را با مرطوب‌کننده‌ها مرطوب کرد.

لکه‌ها و تاول‌های پوستی روی پوست

با افزایش سن، با تأثیر تغییرات هورمونی و اشعه خورشید بر روی قسمت‌های بدن در معرض آفتاب، رنگ‌پریدگی، ظاهر خشن، کک‌ومک، لکه‌های قهوه‌ای روی پوست دیده می‌شود. اشعه خورشید می‌تواند منجر به تشکیل تومور‌های خوش‌خیم یا بدخیم روی پوست شود.

در کشور ما که در معرض تشعشعات شدید خورشید قرار داریم، لازم است بدانید که چگونه از خود محافظت کنید و در عین حال از اشعه خورشید استفاده کنید. به همین دلیل لازم است اقدامات حفاظتی در برابر اشعه خورشید در سنین پایین انجام شود و ادامه یابد. برای این منظور استفاده منظم از کرم‌های ضدآفتاب و همچنین محافظت با لباس (کلاه) بسیار مفید است. کرم‌های ضدآفتاب به میزان قابل توجهی شدت و عواقب علائم آسیب خورشید را کاهش می‌دهند.

لمس و مراقبت از پوست

یکی از احساساتی که با افزایش سن تغییر می‌کند، لمس است. حساسیت گیرنده‌های لمس زیر جلدی (سلول‌های گیرنده) در سنین بالا کاهش می‌یابد. درک احساس گرما، سرما و فشار به خصوص در دست‌وپا کند شده است. این وضعیت ممکن است باعث شود که سالمندان در معرض حوادث و صدمات ناشی از سوختگی، سرما یا فشار قرار بگیرند. توجه به نکات ایمنی و بهداشت بدن برای مراقبت از پوست و آسیب نرساندن به سالمندان ضروری است.

بهداشت فردی در سالمندان

مراقبت از مو با بهداشت فردی در سالمندان

برای اینکه مو‌ها سالم باشند، باید مرتباً شستشو شوند و برس زدن مو انجام شود. با برس زدن، گردوغبار و کثیفی مو‌ها از بین می‌رود و به فرد کمک می‌کند تا ظاهر کلی را به طور مثبت درک کند. معمولاً مو‌ها باید حداقل یک یا دو بار در هفته شسته شوند. مو‌های چرب را می‌توان بیشتر شست. توصیه می‌شود مو‌ها را با شامپو بشویید. می‌تواند بدون جلوگیری از خشکی و شوره سر بر روی پوست سر باشد.

مراقبت از دهان و دندان با بهداشت فردی در سالمندان

دهان که از زبان، دندان و حفره مخاطی تشکیل شده است، ابتدای دستگاه گوارش است. دهان وظایف زیادی در زندگی روزمره دارد؛ مانند صحبت‌کردن، خندیدن، خوردن، جویدن، بلعیدن، چشیدن. وضعیت منفی در دهان می‌تواند تغذیه، هضم، ظاهر خارجی فرد را مختل کند و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی بگذارد. دندان‌ها علاوه بر نقش جویدن و آسیاب‌کردن غذا در دهان وظایفی مانند صحبت‌کردن و درک مثبت از ظاهر عمومی دارند. بهداشت دهان و دندان کافی و مؤثر بر ظاهر و سلامت عمومی افراد تأثیر مثبت می‌گذارد. بهداشت نامناسب دهان از بسیاری جهات بر سلامت فرد تأثیر منفی می‌گذارد، از جمله درک خود، صحبت‌کردن، خوردن غذا‌ها به‌راحتی و ارتباطات بین‌فردی.

مراقبت از پا با بهداشت فردی در سالمندان

پا‌ها نقش مهمی در تداوم تحرک بدن دارند. پا‌ها در حفظ حرکات سالمندان و همچنین عملکرد‌های فیزیکی آن‌ها مانند راه‌رفتن، متعادل‌کردن وزن بدن و ایجاد تحرک اهمیت حیاتی دارند.

حفاظت از سلامت پا در سالمندان بر فعالیت بدنی تأثیر مثبت دارد. با افزایش سن، ضخیم‌شدن پوست پا، ایجاد پینه در نواحی در معرض فشار، ضخیم‌شدن ناخن‌ها و تغییر شکل مشاهده می‌شود.

بینایی و مراقبت از چشم سالمندان

یکی از اعضایی که پیری در آن بیشتر مشهود است، چشم است. با افزایش سن، سرعت بینایی کاهش می‌یابد و نقص بینایی ایجاد می‌شود. دید نزدیک تار است. بازهم‌ بسته به سن، کاهش ترشح اشک و خشکی چشم مشاهده می‌شود. سالمندان نمی‌توانند فوراً خود را با تغییرات نور در محیط وفق دهند، آن‌ها به نور‌های روشن حساس‌تر هستند و به‌سختی می‌توانند با نور کم سازگار شوند.

بهداشت فردی در سالمندان

شنوایی و مراقبت از گوش سالمندان

شنوایی با افزایش سن بدتر می‌شود. سمعک مورد استفاده برای جلوگیری از کم‌شنوایی باید در شب برداشته شود، با آب‌صابون پاک شود، شسته و خشک شود. مجرای گوش خارجی باید با یک‌پارچه صابونی تمیز پاک شود، شسته و خشک شود.

طعم و مزه و مراقبت از زبان

در انسان، زبان به ۴ منطقه چشایی تقسیم می‌شود. شور، شیرین، تلخ و ترش. ساختاری که طعم را در زبان ما درک می‌کند، جوانه‌های چشایی در زبان ما هستند. جوانه‌های چشایی با افزایش سن کارایی خود را کاهش می‌دهند یا از دست می‌دهند. زبان ممکن است در درک طعم‌های پیچیده در حین درک مزه‌های اولیه مشکل داشته باشد. برای حفظ سلامت دهان و دندان، هنگام مراقبت از زبان، باید مسواک زده و تمیز شود.

بویایی و مراقبت از بینی

حس بویایی از نظر کیفیت زندگی بسیار مهم است. توانایی بویایی ممکن است با افزایش سن، کاهش یابد. با توجه به ارتباط تنگاتنگ بین چشایی و بویایی، به ویژه در صورت از دست دادن چشایی یا بویایی، کاهش اشتها و کاهش میل به خوردن در سالمندان همراه با ناتوانی در درک بوی غذا مشاهده می‌شود.

مراقبت از ناخن

ناخن‌ها اتصالات پوستی هستند که از نوک انگشتان در برابر آسیب محافظت می‌کنند و نگه‌داشتن آن را آسان‌تر می‌کنند. آن‌ها علاوه بر محافظت از نوک‌ انگشتان در برابر ضربه، به عنوان پشتیبان در انجام کارها عمل می‌کنند. ناخن‌ها به عنوان امتداد اپیدرم به طور متوسط 0.1 میلی‌متر در روز رشد می‌کنند.

در افراد مسن، ناخن‌ها خشک و ضخیم می‌شوند. آنها کدر می‌شوند، از زرد به خاکستری تغییر رنگ داده و صاف یا قاشقی می‌شوند. رشد ناخن‌ها کاهش می‌یابد، ناخن‌های دست شکننده‌تر هستند و در نوک آن‌ها شکافته می‌شوند، در حالی که ناخن‌های پا ضخیم و فر می‌شوند. برای جلوگیری از این اتفاق، هنگام استفاده از مواد شیمیایی باید دستکش پوشید و از حلال‌های شیمیایی (مانند لاک ناخن و استون) محافظت کرد، بنابراین از خشک‌شدن و شکستن آسان ناخن‌ها جلوگیری کرد.

نتیجه

اقدامات بهداشت شخصی، شیوه‌هایی هستند که افراد در زندگی روزمره بدون نیاز به کمک شخص دیگری از آن‌ها استفاده می‌کنند. اقدامات بهداشت فردی برای حفظ سلامت انسان ضروری می‌باشند. بیماری‌های مزمن، ضعف یا ناتوانی مرتبط با افزایش سن باعث می‌شود که فرد در حین رفع نیاز‌های بهداشت شخصی خود به کمک شخص دیگری نیاز داشته باشد. کارکنان مراقبت‌های بهداشتی نیاز‌های بهداشت فردی را مطابق با نیاز‌های فرد برآورده می‌کنند و با اطمینان از مشارکت در مراقبت در حد توان خود، انگیزه جسمی و روانی فرد را افزایش می‌دهند.

جهت دریافت خدمات مراقبت از سالمندان می‌توانید روی مرکز مهردرمان حساب کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر، به بخش درباره ما مراجعه کرده و با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *