سونوگرافی اندام داخلی در منزل

سونوگرافی اندام داخلی یا شکمی برای مشاهده اندام‌های داخلی شکم استفاده می‌شود. در این روش تصویربرداری می‌توان اندام‌های داخلی مانند کبد و کلیه و همچنین طحال، کیسه صفرا و سایر اندام‌های داخلی را مشاهده کرد. به طور معمول زمانی که درد زیاد و غیرقابل‌تشخیص در ناحیه شکمی وجود داشته باشد می‌توان از سونوگرافی اندام داخلی استفاده کرد.

در برخی موارد نیز با دانستن یا احتمال‌دادن منشأ درد به اندام خاصی با کمک سونوگرافی اندام داخلی، بخش مورد نظر در شکم مثل طحال، کیسه صفرا و… را بررسی می‌کنیم. اگر نیاز به سونوگرافی اندام داخلی دارید و نمی‌خواهید ساعات زیادی در مراکز تصویربرداری پزشکی زمان صرف کنید، اگر درد شما زیاد است و یا نیاز به تشخیص فوری دارید و… می‌توانید سونوگرافی اندام داخلی را با خیال راحت در منزل انجام دهید. اما در ابتدا بیایید بررسی کنیم که سونوگرافی چگونه است و سپس توضیح دهیم که سونوگرافی در منزل را از کجا دریافت کنید.

سونوگرافی اندام داخلی در منزل

سونوگرافی اندام داخلی یا کل شکم (USG شکم) چیست؟

سونوگرافی کامل شکم (Abdomen USG)  نامی است که به معاینه تمام‌اندام‌های نیمه فوقانی و تحتانی شکم ‌داده می‌شود. تمام سونوگرافی‌های شکم با معده خالی و با مثانه پر انجام می‌شود! قبل از انجام آن ، معمولاً نوشیدن یک بطری کوچک آب نیم ساعت قبل از عمل برای پر کردن مثانه کافی است.

این روش تصویربرداری ساده و بدون تهاجم است پس نیازی به بیهوشی یا نقاهت ندارد. تنها یک دستگاه کوچک شبیه به موس کامپیوتر توسط متخصص روی پوست شکم شما حرکت داد می‌شود تا بخش‌های مختلف داخلی شکم شما دیده شود. هیچ درد یا عارضه‌ای با سونوگرافی اندام داخلی دیده نشده است و همه افراد با خیال راحت می‌توانند سونوگرافی انجام دهند.

در سونوگرافی اندام داخلی به دنبال کدام اندام‌ها هستیم؟

با کمک سونوگرافی اندام داخلی به دنبال مشکلات در اندام‌ها واقع در نیمه بالایی شکم هستیم. اندام‌های داخلی در ناحیه شکمی عبارت‌اند از:

  • کبد
  • کیسه صفرا
  • پانکراس
  • کلیه‌ها
  • غدد فوق‌کلیوی
  • طحال
  • مثانه که در نیمه تحتانی شکم قرار دارد.
  • رحم و تخمدان در زنان
  • در مردان، پروستات با سونوگرافی قابل‌مشاهده است.

سونوگرافی کبد (USG)

در ارزیابی پارانشیم، بافت، اندازه و اینکه آیا تومورهای خوش‌خیم یا بدخیم و یا ساختارهای کیستیک وجود دارد یا خیر، بررسی می‌شوند. اگر کبد چرب، تومور یا ساختار کیستیک در آن وجود داشته باشد، مهم است که در کجای کبد قرار دارد و با کدام مناطق مرتبط است، آیا به مجاری صفراوی فشار می‌آورد.

ارزیابی پارانشیم کبد و مرزهای آن اطلاعات ارزشمندی در مورد شروع سیروز یا سیروز پیشرفته می‌دهد. به همین دلیل انجام سونوگرافی کبد در فواصل زمانی خاص به ویژه در افرادی که بیماری‌هایی مانند هپاتیت B داشته‌اند یا ناقل هستند و کسانی که الکل زیاد مصرف می‌کنند توصیه می‌شود .

سونوگرافی کیسه صفرا

در صورت وجود سنگ در کیسه صفرا، اندازه آنها با این روش تصویربرداری پزشکی ارزیابی می‌شود. اندازه کیسه، ضخامت دیواره کیسه و وجود مایع در اطراف کیسه از یافته‌های مهم سونوگرافی به ویژه در صورت وجود سنگ است.  زیرا در جراحی به این اطلاعات نیاز داریم.

گاهی اوقات ممکن است تومورهایی در دیواره کیسه صفرا وجود داشته باشد که معمولاً تومورهای بدخیم هستند. در صورتی که سابقه سنگ کیسه صفرا وجود داشته باشد؛ اما در کیسه صفرا سنگ وجود نداشته باشد، باید مجاری صفراوی در کبد و انتهای کیسه صفرا با جزئیات بیشتری بررسی شود. سنگ ممکن است در مجرای صفراوی افتاده باشد یا ممکن است مسدود شده باشد. به همین جهت در صورتی که پزشک احتمال هریک از موارد بالا را بدهد، این روش تصویربرداری را توصیه می‌کند.

سونوگرافی اندام داخلی در منزل

سونوگرافی طحال

طحال به طور معمول همراه با کبد ارزیابی می‌شود تا همه جوانب بررسی شود. برخی تغییرات در اندازه کبد و بی‌نظمی پارانشیم، طحال در سیروز مشکوک وجود دارد. علاوه بر این، بزرگ‌شدن طحال ممکن است اولین یافته در برخی از بیماری‌های خونی باشد. جدای از این موارد، ممکن است کیست، تومورهای خوش‌خیم یا بدخیم در طحال وجود داشته باشد.

سونوگرافی پانکراس

مشاهده پانکراس معمولاً دشوار است. از آنجایی که پشت معده است، بیشتر به دلیل گاز دیده نمی‌شود. یک متخصص باتجربه با مانورهای خاصی از پانکراس تصویربرداری می‌کنند. ممکن است تومورهایی در پانکراس وجود داشته باشد، به خصوص تومورهای ناحیه دم ممکن است نادیده گرفته شوند. این حوزه‌ها باید به‌تفصیل ارزیابی شوند. علاوه بر این، لوزالمعده ممکن است به دلایل مختلف ملتهب شود، سنگ‌های صفراوی ممکن است در محل اتصال مجرای صفراوی و مجرای دفعی پانکراس گیر کنند و باعث بزرگ‌شدن و آسیب به پانکراس شوند. همه اینها را می‌توان با سونوگرافی مشاهده کرد.

سونوگرافی کلیه‌ها

برای کلیه‌ها ساختار پارانشیم، اندازه، ضخامت قشر که عملکرد فیلتر را انجام می‌دهد و اندازه مهم هستند. جدای از این موارد، وجود سنگ در کلیه‌ها مهم است و در صورت وجود سنگ، اینکه آیا باعث بزرگ‌شدن مجاری ادراری می‌شوند، باید بررسی شود. تومورها و کیست‌های کلیه خوب یا بد باید مشخص شود.

سونوگرافی غدد فوق‌کلیوی

غدد فوق کلیوی بافت‌های چربی هستند، در سونوگرافی زمانی که در اندازه‌های طبیعی هستند دیده نمی‌شوند. بزرگ‌شدن غدد فوق‌کلیوی در سونوگرافی قابل‌مشاهده است. گاهی اوقات ممکن است خونریزی در غده فوق‌کلیوی وجود داشته باشد، که بررسی آن بسیار حائز اهمیت است.

سونوگرافی مثانه

ممکن است سنگی در قسمت پایینی دستگاه ادراری که به مثانه متصل می‌شود، وجود داشته باشد. ارزیابی این نواحی در طول سونوگرافی ضروری است. تومورهای مثانه نیز ممکن است ابتدا در سونوگرافی تشخیص داده شوند.

سونوگرافی رحم و تخمدان در زنان

این نوع سونوگرافی هنگامی که مثانه پر است، روی شکم انجام می‌شود. توده‌ها در رحم، دیواره رحم و تخمدان‌ها ارزیابی می‌شوند. معمولاً برای بررسی وضعیت کلی رحم، مشاهده کیست‌ها و بررسی وضعیت جنین انجام می‌شود.

سونوگرافی کامل شکم برای پروستات در مردان

این سونوگرافی نیز زمانی که مثانه پر است ارزیابی می‌شود. اندازه پروستات و توده‌هایی در پروستات دیده می‌شود، در این سونو بررسی می شود.

سونوگرافی کامل شکم برای معده و روده

جدای از اینها، اندام‌های توخالی در شکم وجود دارد. معده و روده در این گروه قرار دارند. چون پر از گاز هستند برای ارزیابی با سونوگرافی چندان مناسب نیستند. با این حال، دیواره قابل‌مشاهده معده ارزیابی می‌شود، اگر ظاهری ضخیم – جرم بر روی دیوار وجود داشته باشد، در سونوگرافی نشان داده می‌شود.

علاوه بر این، روده‌ها حرکات طبیعی دارند، گاز موجود در آن باید به نسبت معینی باشد، روده‌ها نباید بی‌حرکت باشند. در صورت وجود چنین تغییراتی، در گزارش نیز ذکر شده و برای ارزیابی بهتر، بررسی بیشتر توصیه می‌شود. ممکن است مایعی بین اندام‌های شکمی، بین روده‌ها وجود داشته باشد که معمولاً نباید وجود داشته باشد. در این موارد لازم است عمق و محل مایع در گزارش مشخص شود.

سونوگرافی لخته خون و رگ‌های بزرگی در خط وسط شکم وجود دارد!

شریان بزرگ، آئورت و سیاهرگ بزرگ، ورید اجوف، باید در معاینه شکم تحتانی ارزیابی شوند. آنوریسم آئورت، ترومبوس آن را می‌توان در سونوگرافی شکم تشخیص داد. ممکن است ترومبوس در ورید اجوف دیده شود. این موارد باید در گزارش مشخص شود. هنگام ارزیابی آئورت و ورید اجوف تحتانی، باید به طور دقیق بررسی شود که آیا غدد لنفاوی اطراف آن وجود دارد یا خیر. برخی از سرطان‌ها تنها با داشتن غدد لنفاوی قابل‌تشخیص هستند.

سونوگرافی شکمی در منزل

سونوگرافی اندام داخلی در منزل چگونه انجام می‌شود؟

ابتدا شما یک درخواست سونوگرافی در منزل با مرکز مهردرمان ثبت می‌کنید. برای این کار می‌توانید با شماره تماس‌های موجود در بخش ارتباط با ما تماس بگیرید و یا از فرم مشاوره اینترنتی استفاده کنید. پس از اینکه روز نوبت شما مشخص شد، متخصص سونوگرافی به همراه تجهیزات لازم و دستگاه سونوگرافی به منزل شما می‌آید.

کارهایی که باید قبل از سونوگرافی انجام دهید؛

کار خاصی نیست و متخصص همه چیز را برای شما توضیح خواهد داد؛ اما برای اطلاعات بیشتر و آمادگی قبل از رسیدن متخصص به نکات زیر دقت کنید:

توصیه می‌شود برای آسایش بیشتر لباس راحتی بپوشید.

جواهرات و اقلام فلزی در ناحیه مورد نظر برای سونوگرافی باید حذف شوند. لطفاً جواهرات خود را دربیاورید و اگر پیرسینگ شکمی دارید آن را دربیاورید.

روال انجام سونوگرافی در منزل؛

برای انجام عکسبرداری با سونو، ژل روی ناحیه مورد بررسی با سونوگرافی اعمال می‌شود. این ژل محیطی ایده‌آل برای انتقال امواج صوتی فراهم می‌کند و از ایجاد حفره‌های هوا جلوگیری می‌کند. پس از انجام عمل، می‌توان آن را به‌راحتی با دستمال ژل پاک کرد.

یک دستگاه کوچک دستی به نام پروب در حین اکتساب روی ژل قرار می‌گیرد. این دستگاه امواج صوتی را به بدن منتقل می‌کند و امواج صوتی منعکس شده از بدن را جمع‌آوری می‌کند و آنها را به دستگاه اولتراسوند که تصویر را ایجاد می‌کند می‌فرستد. دستگاه اولتراسوند امواج صوتی منعکس شده را نیز به تصویر تبدیل می‌کند. پروب در اطراف ناحیه‌ای که سونوگرافی گرفته می‌شود حرکت داده می‌شود تا ناحیه بزرگی قابل‌مشاهده باشد. در طول اسکن اولتراسوند، تصاویر برخی از ساختارهای مهم یا غیرطبیعی ضبط و چاپ می‌شود. این تصاویر به پرونده بیمار اضافه می‌شود.

برای آشنایی بیشتر می‌توانید فیلم نحوه سونوگرافی در منزل را مشاهده فرمایید.

تشخیص سریع بیماری با سونوگرافی اندام داخلی در منزل

مدت زمان این روش تصویربرداری پزشکی با توجه به  اندام داخلی متفاوت است. با این حال، می‌توان گفت که USG تقریباً 10-30 دقیقه طول می‌کشد. نقص و ناهنجاری در ساختارهای بررسی شده در طول سونوگرافی در طول عکسبرداری تشخیص داده می‌شود. این موارد شناسایی شده را می‌توان بلافاصله گزارش کرد یا روند مستندسازی ممکن است چند روز طول بکشد. اگر همزمان با دریافت سونوگرافی پزشک متخصص نیز بر بالین شما باشد، به‌احتمال زیاد در همان لحظه علت تشخیص داده شده و روند درمان آغاز می‌شود. به همین دلیل بسیاری از مراجعین مرکز مهردرمان، در کنار درخواست سونوگرافی در منزل، درخواست خدمات پزشک متخصص برای منزل نیز دارند. در برخی موارد نیز پس از انجام سونوگرافی، می‌توان با خدمات ویزیت آنلاین تصاویر را به پزشک مربوطه ارسال کرد و روند درمان را آغاز کرد.

چرا سونوگرافی اندام داخلی را در منزل انجام دهیم؟

دریافت نوبت از بسیاری از کلینیک‌های تصویربرداری سخت است و باید در زمان تعیین شده در کلینیک حاضر شده و سپس منتظر باشیم تا نوبت ما شود. شاید انجام این کار برای بسیاری وقت‌گیر یا آزاردهنده نباشد؛ اما برای افراد شاغل با وقت محدود یا افرادی که درد زیادی دارند، توانایی حرکت ندارند و یا در محیط بیمارستانی دچار استرس می‌شوند بسیار سخت است.

سونوگرافی اندام داخلی در منزل برای این دست از افراد بسیار مفید است و با همان کیفیت کلینیک برابری می‌کند. شما می‌توانید در محیط آرامش‌بخش منزل، در هر ساعت از شبانه‌روز و بدون رودربایستی سونوگرافی شوید.  همچنین برای کودکانی که علاقه به حضور در محیط کلینیک ندارند، برای مادران باردار با شرایط خاص و سالمندان کم‌تحرک بهترین گزینه سونو در منزل است.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *