زردی نوزادان : علت، علائم، تشخیص و درمان در منزل آن!

زردی زمانی رخ می‌دهد که ماده‌ای به نام بیلی روبین که به پوست رنگ زرد می‌دهد، در خون بالا آمده و در پوست تجمع می‌یابد. تشخیص زودهنگام و پیگیری زردی نوزادان بسیار مهم است، زیرا اگرچه زردی اغلب خود به خود از بین می‌رود، در برخی موارد، بیلی روبین می‌تواند به سطوح بالایی برسد و باعث آسیب مغزی شود. بنابراین پیگیری زردی نوزادان به ویژه در هفته یا ده روز اول بسیار مهم است. پس از ده روز، سد خونی مغزی بسته می‌شود و تصور می‌شود که از انتقال بیلی روبین از خون به مغز جلوگیری می‌شود.

زردی نوزادان

منظور از زردی نوزادان چیست؟

زردی نوزادان بیماری است که در دو سوم نوزادان دیده می‌شود که خود به خود برطرف می‌شود، اما همچنان می‌تواند منجر به شرایط جدی شود. با تشدید زردی، تغییر رنگ در صورت، تنه، بازوها و پاها و در نهایت در کف دست‌ها و کف پا ایجاد می‌شود. این اختلال در دو گروه مجزا به عنوان زردی فیزیولوژیک و پاتولوژیک ارزیابی می‌شود. سطح بیلی روبین با در نظر گرفتن هفته تولد نوزاد، چند روز بودن آن و خطرات آن ارزیابی می‌شود. بنابراین مشخص می‌شود که زردی پاتولوژیک است یا خیر.

انواع زردی نوزادان

زردی فیزیولوژیکی از روز اول بیماری شروع می‌شود و معمولاً طی 10-7 روز خود به خود و بدون نیاز به درمان برطرف می‌شود. ماده بیلی روبین موجود در خون نوزاد در شکم مادر به جنین آسیبی نمی‌رساند زیرا از طریق جفت وارد خون مادر شده و در کبد فرآوری شده و از بدن دفع می‌شود.

در حالی که ماده بیلی روبین در خون نوزاد پس از تولد به تدریج شروع به افزایش می‌کند، این وضعیت موقتی زردی فیزیولوژیکی نامیده می‌شود. در حالی که زردی فیزیولوژیکی وضعیتی است که می‌تواند بدون درمان برای بسیاری از نوزادان برطرف شود، نظارت منظم پزشک در این دوره ضروری است. زردی پاتولوژیک وضعیتی است که اغلب بلافاصله پس از تولد ظاهر می‌شود و باید جدی گرفته شود. این نوع زردی ممکن است به دلیل ناسازگاری خون مادر و نوزاد، برخی عفونت‌ها در رحم مادر، داروهایی که مادر استفاده می‌کند و یا عدم وجود برخی مواد مادرزادی در نوزاد ایجاد شود.

چه چیزی باعث زردی می‌شود؟

عوامل زیادی مانند عوامل ژنتیکی، سوء تغذیه، زایمان زودرس یا دیررس نقش عمده‌ای در پیدایش زردی نوزاد دارند. در این مرحله خانواده‌ها باید مراقب باشند و با مشاهده علائم بلافاصله با پزشک مشورت کنند. زردی نوزادان نوعی زردی است که زمانی رخ می‌دهد که ماده‌ای به نام بیلی روبین در خون بالا آمده و در نواحی مانند پوست و داخل گونه‌ها و قسمت سفید چشم جمع می‌شود.

عوامل خطر زردی نوزادان چیست؟

نوزادان در گروه خطر ابتلا به زردی نوزادان به شرح زیر هستند:

  • تولد زودرس
  • نوزادانی که مشکلات مکیدن دارند و بنابراین به خوبی تغذیه نمی‌شوند
  • کسانی که با مادرشان ناسازگاری خونی دارند
  • کسانی که در هنگام زایمان خونریزی زیر پوست سر دارند
  • نوزادان مادران دیابتی
  • نوزادانی که خواهر و برادر بزرگترشان به اندازه کافی زردی داشته‌اند تا در دوران نوزادی خود به نور درمانی نیاز داشته باشند.

علائم زردی نوزادان چیست؟

زردی نوزاد از صورت شروع می‌شود و سپس سفیدی چشم زرد می‌شود. با افزایش سطح بیلی روبین در خون، به ترتیب به سینه، شکم، بازوها و پاها پخش می‌شود. رنگ زرد روی پوست بهتر است در نور روز یا زیر لامپ فلورسنت دیده شود. هنگامی که انگشت به آرامی روی پوست بینی یا شکم فشار داده شده و بلند می‌شود، رنگ زرد را می‌توان با وضوح بیشتری تشخیص داد. زردی روی پوست نوزاد تیره‌تر و واضح‌تر می‌شود. نوزاد مبتلا به زردی بیشتر می‌خوابد و کمتر سینه مادر را می‌مکد.

زردی نوزادان چگونه تشخیص داده می‌شود؟

در نوزادان بسیار مهم است که والدین متوجه زردی شوند و به پزشک مراجعه کنند، و در صورت لزوم درمان را شروع کنند. زمانی که درمان زردی به تأخیر می‌افتد، بیماری به نام کرنیکتروس که می‌تواند به سیستم عصبی آسیب جدی وارد کند، در نوزاد دیده می‌شود. قبل از ترخیص، شمارش خون و سطح زردی نوزادان بررسی می‌شود. در نوزادان مشکوک به زردی، سطح بیلی روبین خون را می‌توان در مدت کوتاهی با چند قطره خون از پاشنه پا اندازه گیری کرد.

زردی نوزادان

زردی نوزادان چگونه درمان می‌شود؟

نیاز به درمان با توجه به 3 پارامتر تعیین می‌شود. این پارامترها شامل وزن نوزاد، سن او و سطح بیلی روبین خون است. پزشک اطفال با در نظر گرفتن این پارامترها تصمیم می‌گیرد که آیا درمان لازم است یا خیر. زردی نوزاد معمولاً در عرض دو هفته خود به خود برطرف می‌شود. با این حال، پیگیری صحیح توسط پزشک در این دوره مهم است.

آیا می‌توان زردی نوزاد را در منزل درمان کرد؟

بله! اگر سطح بیلی روبین بالا باشد، نوزاد تحت نور درمانی زیر لامپ‌هایی که نور ساطع می‌کنند با طول موج خاصی به نام فوتوتراپی قرار می‌گیرد. این نور اجازه می‌دهد تا بیلی روبین که باعث زردی می‌شود در ادرار حل شود و از بدن دفع شود. فتوتراپی به هیچ وجه به نوزاد آسیب نمی‌رساند. چشم های کودک بسته است تا از آسیب نور جلوگیری شود. شما می‌توانید با اجاره دستگاه فتوتراپی درمنزل، از مرکز پزشکی و پرستاری در منزل مهر درمان، زردی نوزاد خود را درمان کنید. همچنین اگر نیاز به مراقبت‌های ویژه و پرستار در منزل دارید می‌توانید از خدمات پرستار در منزل مهر درمان استفاده کنید. برای اجاره تجهیزات پزشکی و یا استفاده از خدمات پزشکی این مرکز می‌توانید با شماره تلفن 09058008006 تماس بگیرید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *