بهترین درمان زخم بستر چیست؟

زمانی که بستری هستید و یا بنا به مشکلات سلامتی دچار کم‌تحرکی زیادی باشید امکان آنکه با زخم بستر مواجه شوید زیاد خواهد بود. زمانی که یک بخش از بدن برای مدت زیادی ثابت بماند و فشار را تحمل کند با مشکل  کمبود خون‌رسانی روبه‌رو می‌شود و به همین دلیل آسیب می‌بیند. در چنین شرایطی باید وضعیت بیمار بررسی شده و از این نوع زخم که به آن زخم بستر گفته می‌شود، مراقبت شود. روش‌های مراقبتی متفاوتی برای زخم بستری وجود دارند که برخی از آنان روند بهبود زخم را بهتر مدیریت می‌کنند. در این بخش از مهر درمان به بررسی زخم بستر و بهترین درمان زخم بستر می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

فراموش نکنید اگر شما یا عزیزانتان درگیر زخم بستر شده اید، به راحتی می توانید از خدمات درمان زخم در منزل مرکز مهردرمان استفاده کرده و نیازی به مراجعه حضوری به بیمارستان ندارید.

بهترین درمان زخم بستر

چگونه خطر زخم بستر را کاهش دهیم؟

اولین راهکار پیشگیری است. برای اینکه در بیمارانی که به مدت طولانی در خانه در رختخواب دراز می‌کشند، زخم بستر ایجاد نشود، بیمار باید هر روز در فواصل زمانی معین (حداکثر ۲ ساعت فاصله) در سمت راست، پهلوی چپ و پشت در تخت جابه‌جا شود. علاوه بر این، تجهیزات بهداشتی و پزشکی مانند سوند ادرار و اتصالات دستگاه تنفسی که همراه بیمار وجود دارد باید به طور مکرر تعویض شوند. به این ترتیب می‌توان از ایجاد زخم بستر جلوگیری کرد یا در صورت وجود زخم می‌توان به بهبودی سریع دست‌یافت.

اگر بستگان بیماران قبل از آسیب پوست و باز شدن زخم متوجه تغییرات پوستی شوند، با یک درمان ساده‌تر می‌توان از ایجاد اسکار جلوگیری کرد.

اگر زخم بستر باز شود، ممکن است بیمار متوجه این وضعیت نشود. به همین دلیل مهم است که اعضای خانواده به‌خوبی از این موضوع مطلع باشند و خانواده به طور مرتب نقاط فشار را بررسی کنند.

از آنجایی که اکسیژن‌رسانی به بیمار، ارزش خون پایین یا بدتر شدن الکترولیت‌های خون نیز بر بهبود زخم تأثیر می‌گذارد، بیمار باید تحت‌نظر پزشک باشد.

پس از بروز زخم بستر، باید مراقب بود و این وضعیت باید در اسرع وقت با پزشک اصلی بیمار در میان گذاشته شود. درمان زخم بستر باید پس از معاینه خانگی توسط پزشک ادامه پیدا کند.

به همین جهت پزشکان توصیه می‌کنند که درمورد بیماران بستری با همراه نامناسب یا بیمارانی که خانواده آنها توان مراقبت  همه ساعته و همه‌جانبه از بیمار را ندارند، برای پیشگیری از ایجاد چنین وضعیتی از خدمات مراقب در منزل استفاده کنند تا وضعیت بیمار را به صورت 24 ساعته زیر نظر بگیرد. همچنین درمورد بیمارانی که شرایط حاد پزشکی دارند، مانند  بیماران دارای ای سی یو در منزل، بستری در بیمارستان و… که نیاز به مراقبت پرستاری دارند، از خدمات اعزام پرستار به منزل و بیمارستان استفاده کرده تا شرایط بیمار به صورت مداوم پایش شده و به پزشک گزارش شود.

درمان زخم بستر غیر التیام‌بخش

همان‌طور که گفتیم، زخم بستر در بیمارانی دیده می‌شود که باید برای مدت طولانی در رختخواب بمانند یا در بستر هستند. درمان‌های زخم بستر، زخم‌های طولانی‌مدت، طاقت‌فرسا و نیازمند صبر هستند که گام‌به‌گام بهبود می‌یابند و باید توسط پزشکان متخصص در مراقبت از زخم، پرستاران مراقبت از زخم در منزل و کارکنان بهداشتی انجام شود.

خدمات زخم بستر پس از ایجاد یک برنامه درمانی توسط پزشک و پرستار مراقبت از زخم، باید روزانه با ترتیب خاصی این برنامه را پیش برد. بسته به نوع زخم بستر بیمار، می‌توان از دارو‌ها و نوار‌های دارویی کمکی که روند بهبود زخم را تسریع می‌کند، استفاده کرد.

برای التیام زخم بستر که علی‌رغم درمان‌های متخصص در منزل عفونی شده و به حدی پیشرفت می‌کند که بیمار را در معرض خطر قرار دهد، می‌توان با مراجعه به بیمارستان مراجعه کرد. اگر خدمات زخم را از یک مرکز مناسب دریافت نمایید احتمال برخورد با چنین مواردی صفر خواهد شد چرا که با نهایت دقت و با بهترین برنامه می‌توانند در محیط امن منزل، روند بهبود زخم بستر بیمار را مدیریت کنند و از حضور بیمار در محیط بیمارستانی که احتمال ابتلا به سایر عفونت‌ها را نیز بالا می‌برد، جلوگیری کنند.

چگونه زخم بستر را درمان کنیم؟

بهترین درمان زخم بستر

بستگان بیماران یا مراقبینی که از بیمار مراقبت می‌کنند باید از درمان زخم بستر برای بیمار مطلع شوند. کاربرد‌هایی مانند کرم‌ها، دارو‌ها و تغییر پانسمان که باید در طول روز به بیمار داده شود، می‌تواند به بستگان یا مراقبان بیمار آموزش داده شود و توسط آن‌ها انجام شود.

مراحل بهترین درمان زخم بستر

هر جا زخمی بر روی بدن بیمار وجود دارد، آن ناحیه باید توسط  مراقب بیمار تمیز نگه داشته شود و مواظب باشد که خیس یا مرطوب باقی نماند. لباس‌های بیمار باید به طور مکرر تعویض شود، لباس‌ها و ملحفه‌ها نباید چروک شوند و از فشار بر روی زخم جلوگیری شود.

به‌منظور جلوگیری از ایجاد زخم بستر یا کمک به بهبود زخم در بدن، باید مراقب بود که بیمار رژیم غذایی متعادلی از نظر پروتئین، کربوهیدرات، سبزیجات، میوه‌ها و ویتامین‌ها داشته باشد.

استعمال دخانیات به دلیل مواد مضری که در آن وجود دارد می‌تواند اثرات نامطلوبی بر روی زخم ایجاد کند و بر مراقبت از زخم تأثیر منفی بگذارد؛ بنابراین باید به بیماران هشدار داد که سیگار نکشند.

در حین حمام، پانسمان‌ها باید با نوار‌های چسب ضد آب شفاف پوشانده شوند تا پانسمان‌ها خیس نشوند و بقایای آب / ادرار / مدفوع روی زخم نرود.

به‌منظور جلوگیری از رشد زخم در بیمار و برای جلوگیری از زخم بستر در قسمت دیگری از بدن، بستگان یا مراقبان بیمار باید به تغییر وضعیت بیماران خود در تخت به صورت روزانه ادامه دهند.

مراقبت و پیگیری زخم باید به صورت روزانه انجام شود و در صورت مشاهده ظاهر، قرمزی یا بوی متفاوت بر روی زخم، بلافاصله به پزشک یا پرستاری که از زخم مراقبت می‌کند، اطلاع داده شود.

در طول دوره پیگیری زخم، پزشک/پرستار مراقبت از زخم باید به ارزیابی بیمار و زخم در فواصل زمانی مشخص شده در برنامه درمانی ادامه دهد.

درمان زخم بستر فرایندی نیست که بتواند توسط خانواده یا مراقبی که از آن اطلاعی ندارد اعمال شود. در این زمینه باید از یک پزشک متخصص یا پرستاران مجاز مراقبت از زخم حمایت حرفه‌ای دریافت کرد.

خدمات مراقبت و درمان زخم بستر ما

در درمان زخم بستر و مراقبت از زخم بستر؛ زخم بستر مراحل اولیه معمولاً در عرض چند هفته و یا ماه با مراقبت خوب از بیمار و مراقبت کامل و دقیق از زخم بهبود می‌یابد. بهبود زخم بستر مراحل پیشرفته دشوارتر است و به صبر بیشتری نیاز دارد.

درمان زخم بستر معمولاً نیاز به یک رویکرد چند رشته‌ای دارد و اعضای تیم مراقبت از زخم شامل:

  • پزشک اولیه که بر برنامه درمانی بیمار نظارت دارد.
  • پرستار متخصص در مراقبت از زخم بستر
  • مراقب حرفه‌ای که مراقبت طولانی مدت از بیمار ارائه می‌کند و اطلاعات دقیق را با خانواده به اشتراک می‌گذارد.

در صورت نیاز:

  • فیزیوتراپیست به افزایش دامنه حرکتی کمک می‌کند.
  • متخصص تغذیه که نیاز‌های تغذیه‌ای را بررسی می‌کند و رژیم غذایی مناسب را برنامه‌ریزی می‌کند.
  • جراح پلاستیک در مواردی که نیاز به عمل جراحی دارد.
دبریدمان زخم

حذف بافت آسیب‌دیده در فرایند درمان بستر (دبریدمنت زخم)

برای درمان زخم بستر شدید، بافت‌های آسیب‌دیده، مرده و عفونی اطراف زخم فشاری باید آزاد شوند که به این عمل دبریدمان زخم گفته می‌شود. دبریدمان زخم با استفاده از روش‌های مختلف با توجه به وضعیت عمومی بیمار، اهداف درمان و شدت زخم انجام می‌شود.

  • دبریدمان جراحی: برداشتن بافت مرده با برش
  • دبریدمان مکانیکی: بقایای زخم را شل و از بین می‌برد. این فرایند را می‌توان با دستگاه‌های آبیاری تحت‌فشار، سونوگرافی با فرکانس پایین یا مواد پانسمان مخصوص انجام داد.
  • دبریدمان اتولیتیک: با استفاده از توانایی آنزیم‌ها برای از بین بردن بافت مرده در عملکرد طبیعی بدن انجام می‌شود. این روش برای زخم‌های غیرعفونی و جزئی استفاده می‌شود.
  • دبریدمان آنزیمی: با استفاده از آنزیم‌های شیمیایی و انتخاب مواد مناسب برای بستن زخم که بافت مرده را از بین می‌برد، انجام می‌شود.

جراحی زخم بستر: آخرین خط درمان

در زخم بستری که به علت غفلت اعضای خانواده یا بیماری پیشروی کرده است و دیگر قابل التیام نیست ممکن است عمل جراحی ضروری باشد. هدف از  جراحی بهبود بهداشت و ظاهر زخم، پیشگیری و درمان عفونت، کاهش از دست دادن مایعات از زخم و کاهش خطر ابتلا به بیماری‎‌های وخیم است.

در صورت نیاز به مداخله جراحی، روشی که باید اعمال شود با توجه به محل زخم و وجود بافت اسکار تعیین می‌شود. به طور کلی، بیشتر زخم‌های بستر با استفاده از ماهیچه، پوست و سایر بافت‌ها برای محافظت از استخوان زیرین بسته می‌شوند.

کلام آخر

درمان زخم بستر فرایند دشواری است و مستلزم تداوم است. باید توجه داشته باشید که شخص یا مؤسساتی که از آن‌ها حمایت می‌شوید دارای مجوز هستند و از پرستاران مجرب زخم پشتیبانی می‌شوند. برای آشنایی بیشتر با خدمات زخم بستر  و دریافت مراقبت از زخم می‌توانید به بخش خدمات زخم بستر مراجعه کرده و یا از طریق تماس با کارشناسان ما سؤالات خود را مطرح کرده و خدمات را لازم را دریافت نمایید.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *