تلفیق دارویی هنگام بستری
این مقاله توسط پزشکان متخصص مهر درمان بازبینی و تایید شده است .
یک دارو میتواند اثر داروی دیگر را تا حد زیادی افزایش دهد یا جذب، متابولیسم و سرعت دفع آن را تغییر دهد و اثر آن را کاهش دهد. به طور معمول ریسک تلفیق دارویی هنگام بستری افزایش مییابد و برخی بیماران بدون توجه به علائم و وضعیت جسمانی به مصرف داروها ادامه میدهند که ممکن است عوارض جبران ناپذیری را ایجاد کند. به همین جهت بررسی داروها و اثرات آنها برای این قبیل از بیماران که داروهای زیادی مصرف میکنند بسیار حائز اهمیت است.
تلفیق دارویی به چه معناست؟
اگر در حین مصرف هر دارویی نیاز به افزودن داروی دیگری به آن دارو دارید، حتماً باید این کار را با هماهنگی پزشک خود انجام دهید یا با دارؤساز خود مشورت کنید. گاهی اوقات دو دارو که به طور همزمان مصرف میشوند اثرات مشابهی دارند و اثر درمانی آن دو برابر میشود. یک فرد میتواند بدون اطلاع از دو دارو با یک ماده فعال به طور همزمان استفاده کند. بیشتر اوقات، دو داروی مشابه، اما نه کاملاً یکسان، با هم مصرف میشوند. گاهی پزشکان برای افزایش اثر به آن متوسل میشوند. به عنوان مثال، پزشکان دو داروی ضد فشار خون را با هم برای فشار خون بالای غیرقابل کنترل تجویز میکنند. هنگام درمان سرطان، پزشکان گاهی اوقات بیش از یک دارو تجویز میکنند تا اثر قویتری داشته باشند. در این میان، بزرگترین خطر زمانی دیده میشود که پزشکان مختلف ناآگاهانه داروهای مشابه را تجویز کنند.
گاهی اوقات ناآگاهانه از دو دارو با اثرات متضاد به طور همزمان استفاده میشود که در این صورت اثرات داروها با هم برخورد میکنند. به عنوان مثال، برخی از داروهای ضد التهابی که به عنوان مسکن مصرف میشوند باعث احتباس نمک و مایعات در بدن میشوند، در حالی که دیورتیکها حذف نمک و مایعات را از بدن تضمین میکنند.
وقتی این داروها با هم مصرف شوند، اثرات آنها با هم برخورد میکند که به آن تلفیق دارویی گفته میشود.
تلفیق دارویی هنگام بستری
چه در بیمارستان و یا در منزل بستری باشید، ریسک تلفیق دارویی وجود دارد؛ چرا که اغلب بیماران به درستی داروهای خود را به پزشک معالج اطلاع نمیدهند. برای جلوگیری از چنین مسئلهای انجام چند اقدام ساده اما کاربردی الزامی است:
- قبل از شروع داروی جدید با پزشک خود مشورت کنید.
- فهرستی از تمام داروهایی که مصرف میکنید، تهیه کنید و این لیست را مرتب با پزشک در میان بگذارید.
- فهرستی از تمام بیماریهایی که داشتهاید، تهیه کنید و این لیست را مرتب با پزشک خود در میان بگذارید.
- تمام نسخههای خود را نزد دارؤساز ببرید و در مورد داروهای خود به او بگویید.
- هدف و اثرات تمام داروهای تجویز شده را بیاموزید.
- با عوارض جانبی احتمالی داروها آشنا شوید.
- نحوه مصرف داروها، چه ساعتی از روز و اینکه آیا میتوان آنها را همزمان با سایر داروها مصرف کرد، بیابید.
- وضعیت مصرف داروها مانند بین وعدههای غذایی قبل یا بعد آن، خالی یا پر بودن معده را بیاموزید و اعمال کنید.
- در مورد استفاده از داروها با پزشک یا دارؤساز خود مشورت کنید، تداخل آنها با سایر داروها و مواد مغذی را بیاموزید.
- هنگام استفاده از دارو، دستورالعملهای توصیه شده را دنبال کنید.
- در مورد علائمی که ممکن است به مصرف دارو مرتبط باشد با دارؤساز یا پزشک خود صحبت کنید.
هرگز فراموش نکنید که داروها را حتما با مشورت پزشک مصرف کنید تا عوارض غیرمنتظرهای را تجربه نکنید. داروهای خود را که میتواند برای شما مفید باشد را به دلیل اشتباه در استفاده از آنها بیفایده یا حتی مضر نکنید.
کاهش ریسک تلفیق دارویی هنگام بستری
با وجود رعایت بالا در برخی موارد به علت سهل انگاری کادر درمان در بررسی تمامی موارد عنوان شده یا توضیح کامل مصرف و قطع دارو به بیماران، بازهم احتمال تلفیق دارویی در هنگام بستری وجود دارد. به همین علت بهترین کار استفاده از خدمات تلفیق دارویی است تا داروهای شما توسط یک متخصص بررسی شوند و درصورت نیاز دارویی قطع مصرف یا برای مدتی حذف شود. همچنین با توجه به علائم بیمار، برخی داروها باهم ترکیب یا از یک دارو به جای چند دارو استفاده شود. برای دریافت خدمات تلفیق دارویی از بهترین کارشناسان، میتوانید از طریق مرکز مهر درمان اقدام کرده و با خیال راحت روند درمان خود یا بیمارتان را پیش ببرید.
نظرات: