تمیز سازی زخم در منزل؛ نکاتی که باید رعایت کنید
این مقاله توسط پزشکان متخصص مهر درمان بازبینی و تایید شده است .
انواع مختلفی از زخم وجود دارد که باید در طول بهبودی تمیز شوند و به آنها رسیدگی شود. از آنجایی که محل زخم بسیار آسبی پذیر است و میتواند عفونت کند، باید در حین تمیز سازی زخم در منزل دقت کافی داشته باشیم و همه نکات لازم را رعایت کنیم. به همین علت تمامی نکاتی که نیاز دارید در این بخش آورده شده است تا به روشی صحیح زخم را در منزل تمیز کنید.
تمیز سازی زخم در منزل
پس از گذشت زمانی از پانسمان زخم در منزل، تمیز سازی زخم در منزل باید به درستی انجام شود چرا که مراقبت صحیح از زخم مهم است تا بهبودی سریعتر اتفاق بیفتد و احتمال عفونت کاهش یابد. برای تمیز کردن زخم در منزل فقط کافیست هفت مرحله زیر را به ترتیب انجام دهید:
1. شستشوی دستها: قبل از هر کاری، دست خود را با آب و مایع ضدعفونی کننده بشویید. این کار به کاهش ریسک انتقال باکتری و عفونت به زخم کمک میکند.
2. تمیز کردن زخم با آب و مایع ضدعفونی کننده: با استفاده از آب جوشیده و مورد تأیید پزشک یا ضدعفونی کننده ملایمی مانند محلول نمکی فیزیولوژیک زخم را تمیز کنید.
3. خشک کردن زخم: با استفاده از پارچه تمیز یا سرنگ بافت شده گازیها زخم را بدون فشار خشک کنید.
4. استفاده از ضدعفونی کننده ملایم: اگر پزشک شما توصیه کرده است، میتوانید از ضدعفونی کننده ملایمی مانند پوویدون یود استفاده کنید. با توجه به راهنماییهای و دستورات پزشک خود بر روی زخم استفاده کنید.
5. بستری یا باندکردن زخم: اگر زخم قابل بستری است، استفاده از بستری مناسب را در نظر بگیرید که شامل استفاده از یک باند کش دامپریت یا گاز است.
6. تغییر باند: در صورت لزوم، باند را با مراعات بهداشت شخصی و ضد عفونی کردن دستهای خود، تغییر دهید. توصیه میشود زخم را هر روز تمیز کرده و باند را تغییر دهید.
7. مراقبت های پیشگیرانه: در طول فرآیند بهبودی، مراقبت های پیشگیرانه از مهم ترین اقداماتی است که میتوانید برای تسریع فرآیند بهبودی زخم خود انجام دهید.
نکاتی که باید حین تمیز سازی زخم در منزل در نظر بگیرید
حین تمیز سازی زخم در منزل باید به برخی مسائل توجه ویژه ای داشته باشید از جمله:
زخم خارش دار ممکن است عفونی شده باشد
در بین مردم این باور وجود دارد که زخم ها با شروع به خارش خوب می شوند. در واقع این درست است که یکی از علائم بهبود زخم خارش است. با این حال، خارش و ناراحتی در محل زخم می تواند نشان دهنده حساسیت دارویی، تحریک و حتی شروع عفونت باشد. بنابراین، زخم باید بسیار دقیق پیگیری شود. در صورت افزایش قرمزی، تاول های کوچک، سوزش یا تشکیلات التهاب مانند در لبه های زخم، باید بدون تاخیر با پزشک مشورت شود.
با باز گذاشتن زخم زودتر خوب نمی شود
این درست نیست که زخم ها با باز ماندن سریع تر بهبود می یابند. درست است که برای التیام زخم به اکسیژن نیاز است، اما برای بهبود سریع زخم به محیط مرطوب و نه خشک نیاز است. انتظار بهبودی از یک زخم خشک شده دشوار است. پوسته ای که در نتیجه خشک شدن زخم ایجاد می شود در واقع بهبود واقعی زخم را به تاخیر می اندازد.
اگرچه پوسته وضعیت بدی نیست زیرا از میکروب ها جلوگیری می کند، امروزه مواد پانسمانی وجود دارد که به زخم اجازه تنفس می دهد، آن را مرطوب نگه می دارد و از آن در برابر میکروب ها محافظت می کند. چه باید کرد؛ پس از تمیز شدن زخم، اگر زخم کثیف باشد، پماد آنتی بیوتیک زده و پانسمان را می پوشانند و پانسمان را روزانه تعویض می کنند. در صورت مشاهده سوزش، قرمزی، درد، تورم، باید با پزشک مشورت شود.
زخم های جزئی را تنها نگذارید
این ایده که زخم های جزئی می توانند خود به خود بهبود یابند و نیازی به درمان ندارند، بسیار اشتباه و خطرناک است. زخم عبارت است از تخریب یکپارچگی پوست که از فرد در برابر میکروب ها محافظت می کند. میکروب هایی که از اینجا وارد بدن می شوند می توانند عفونت هایی ایجاد کنند که می توانند زخم های بسیار بزرگتری ایجاد کنند.
به خصوص افراد مبتلا به بیماری هایی مانند دیابت باید به کوچکترین خراش نیز اهمیت دهند. پس از اینکه زخم به طور کامل تمیز شد، باید حداقل با یک چسب زخم پوشانده شود و برای هفته بعد از نظر عفونت بررسی شود.
بهترین و ایمن ترین روش تمیز سازی زخم در منزل
هدف در مراقبت از زخم، جلوگیری از از دست رفتن بافت، بازسازی بافت و جلوگیری از خطر عفونت است. عواملی مانند حاد یا مزمن بودن زخم، عرض و عمق ضایعه زخم و همچنین سن فرد، وضعیت تغذیه، بیماری های سیستمیک و وضعیت درمان فردی بر روند مراقبت از زخم تأثیر می گذارد.
به همین علت بهترین و ایمن ترین روش تمیز سازی زخم در منزل، کمک گرفتن از نیروی متخصصی است که در این زمنیه دانش کاملی دارد. خدمات مراقبت و درمان زخم را میتوانید از مرکر مهر درمان و توسط پرستار مراقبت از زخم و زیر نظر پزشک مشاور دریافت کنید . روشهای جراحی مانند دبریدمان و روشهای غیرجراحی مانند انواع پانسمان، داروهای محرک بهبود زخم، آنتیبیوتیکها در مراقبت و درمان زخم بسته به ویژگیهای زخم مورد استفاده قرار میگیرند.
نظرات: