دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل

اختلالات مختلفی که در زندگی انسان رخ می‌دهد باعث تضعیف رفلکس‌های اساسی در دستگاه تنفسی می‌شود. ضعیف‌شدن این رفلکس‌ها باعث نتایجی مانند نیاز به حمایت خارجی می‌شود. دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل که در مواردی که هوا ناکافی است به عنوان یک ابزار پشتیبانی عمل می‌کند، تنفس را آسان می‌کند.

به‌این‌ترتیب به افراد مبتلا کمک می‌کند تا نیازهای اولیه خود را با حمایت‌های خارجی برآورده کنند. دستگاه‌هایی که با اصل تولید هوای پاک و انتقال آن به بیمار کار می‌کنند، در مواقع اضطراری و در درمان بیماری‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دستگاه کمک تنفسی

چرا نیاز به دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل داریم؟

دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل برای تأمین هوا به افراد نیازمند استفاده می شود، مخصوصا در شرایطی که نیاز به مداخله پزشکی دارند، تأثیر زیادی بر زندگی افراد می‌گذارند. دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل به تسریع روند بهبودی کمک می‌کنند و به فرد احساس بهتری می‌دهند. از طریق دستگاه‌های مختلف کمک تنفسی، هوا به بیمار می‌رسد و امکان افزایش سطح اکسیژن خون فراهم می‌شود.

مدل‌هایی وجود دارند که با وصل‌شدن به پریز برق کار می‌کنند و همچنین دستگاه‌هایی که با باتری کار می‌کنند. با درنظرگرفتن محیط درمان و نیازهای بیمار، مدل‌های ترجیحی متمرکزکننده اکسیژن به افراد کمک می‌کند تا راحت نفس بکشند. مدل‌های کمپرسور اکسیژن که هوای مخزن را به بیمار منتقل می‌کنند، گزینه‌های مختلفی دارند.

با دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل که با توجه به نیازها و مناطق استفاده ترجیح داده می‌شود، می‌توان فرایندهای تصفیه را به‌راحتی پیش برد.

تبادل هوای تازه برای تنفس و داشتن زندگی سالم ضروری است. کاهش مقدار اکسیژن خون به سطوح پایین در مواردی مانند ناراحتی و تصادف، وضعیتی منفی است که خطراتی را به دنبال دارد. این عارضه که می‌تواند باعث بروز بیماری‌های مختلف یا تخریب اعضای بدن شود، به همین دلیل باید به روشی شایسته درمان شود.

دستگاه‌هایی با مدل‌های متنوع ویژگی‌های مناسبی برای رفع این نیازها در محیط‌های مختلف نشان می‌دهند. مدل‌های برقی از نظر وزن با سایر محصولات متفاوت هستند.

دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل برای درمان بیماری‌هایی که در نتیجه بیماری‌های مختلف رخ می‌دهند نیز مورد نیاز هستند. این دستگاه‌ها در روند درمان COPD که یک بیماری چالش‌برانگیز ناشی از مصرف سیگار است، مورد نیاز است. مدل‌های متمرکزکننده اکسیژن برای بیماران COPD استفاده می‌شود تا جریان هوای لازم را در مواردی که تنفس بیمار مشکل می‌شود، فراهم کند.

دستگاه کمک تنفسی

انواع دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل

دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل بسته به ظرفیت و نیاز کاربری، دارای مدل‌های متنوعی هستند. دستگاه‌های اکسیژن‌ساز قابل‌حمل که برای بیمارانی که نیاز به حمایت مداوم اکسیژن دارند و در خانه تحت درمان قرار می‌گیرند، طراحی شده‌اند، دستگاه‌های اکسیژن‌ساز قابل‌حمل را می‌توانید در سفرها و فعالیت‌های روزانه با خود حمل کنید، همچنین آنها از نظر طراحی نیز متفاوت هستند.

تفاوت‌هایی با دستگاه‌های مدل‌های خانگی و بیمارستانی وجود دارد که در وزن و اندازه‌هایی که بیماران می‌توانند حمل کنند، تولید می‌شوند. نبود مخزن آب در این دستگاه‌ها یکی از این تفاوت‌هاست.

دستگاه اکسیژن‌ساز

مدل‌هایی که دارای اصل کار مشابه واحدهای تهویه‌مطبوع هستند، جریان اکسیژن را از طریق قطعات کمکی فراهم می‌کنند. این کمک می‌کند تا از طریق قسمت‌های مختلف مانند فیلترها، شیلنگ‌ها و ماسک‌ها اکسیژن لازم در اختیار بیماران قرار گیرد. این قطعات باید مرتب نگهداری و تمیز شوند. شیلنگ متمرکزکننده اکسیژن که با اتصال ماسک به انتهای آن، انتقال هوا را فراهم می‌کند به عنوان یک کانال عمل می‌کند.

این قطعات به بیمار اجازه می‌دهند تا هوا به طور مستقیم به بیمار منتقل شود. این منطقه باید تمیز نگه داشته شود تا بیماران باکتری را استنشاق نکنند. ملاک انتخابی که باید بین طرح‌هایی با ابعاد مختلف در طول انجام شود، تعداد دفعات استفاده بیمار است. قطعات بلندتر برای بیمارانی با فرکانس استفاده زیاد ترجیح داده می‌شود. با کاهش دفعات استفاده، طول قطعه نیز کاهش می‌یابد.

اندازه این قطعات دارای ویژگی‌هایی است که باعث ایجاد شرایطی مانند کاهش یا افزایش میزان هوای رفتن به سمت بیمار نمی‌شود. فیلترهای اکسیژن‌ساز در داخل و پشت دستگاه‌ها وجود دارد. این فیلترها باید در فواصل منظم تمیز شوند. فیلتر هپا در داخل به عنوان جداسازی ذرات عمل می‌کند. توصیه می‌شود در صورت سیاه‌شدن رنگ فیلتر هپا، آن را خارج و عوض کنید. این برای بیمار مهم است که به روشی سالم نفس بکشد.

انواع دستگاه اکسیژن‌ساز

محصولاتی که برای رساندن سطح اکسیژن در خون به نسبت صحیح استفاده می‌شوند، از نظر ظرفیت متفاوت هستند. دلیل اصلی این امر این است که هر بیمار به مقدار متفاوتی هوا نیاز دارد. دستگاه اکسیژن هوا برای مشکلات ریوی، نارسایی تنفسی و بیماری COPD استفاده می‌شود. محصولات از نظر مدل و ظرفیت دارای ویژگی‌های متفاوتی هستند. از نظر ظرفیت، دستگاه اکسیژن‌ساز در انواع 2 لیتری، 5 لیتری، 10 لیتری و 15 لیتری موجود است.

برای بیماران شدید و کسانی که از نارسایی تنفسی رنج می‌برند، دستگاه اکسیژن‌ساز با ظرفیت 15 لیتر استفاده می‌شود. ظرفیت واریته‌هایی که برای افرادی که نیاز به هوای بالایی دارند استفاده می‌شود نیز زیاد خواهد بود. آنهایی که 15 لیتر هوا در دقیقه تولید می‌کنند از نظر وزن نیز متفاوت هستند. خرید محصول مناسب توصیه شده توسط پزشک از بین محصولاتی که ظرفیت آنها متفاوت است ضروری است.

دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل با ظرفیت‌های مختلف برای افراد مبتلا به بیماری‌های مختلف توصیه می‌شود. دستگاه اکسیژن‌ساز اینوکس که دارای مدل‌های مختلف به صورت پرتابل، خانگی و بیمارستانی است، جایگاه مهمی در روند درمان بیماران دارد. به همین دلیل گوش‌دادن به توصیه‌های پزشک در انتخاب این دستگاه‌ها کاملاً ضروری است. با انتخاب دستگاه تنفسی مناسب با توجه به توصیه‌های پزشکان، روند درمان بیمار به‌درستی پیش می‌رود. وسایل خانگی به دلیل اینکه بزرگ و سنگین هستند، قابل‌حمل نیستند.

 در عین حال این مدل‌ها که نیاز به برق شهری دارند از جمله وسایلی هستند که برای استفاده در فضای باز مناسب نیستند. این مدل‌های دستگاه تنفس اکسیژن برای استفاده در داخل منزل ساخته شده‌اند. توصیه می‌شود زمانی که فرد می‌خواهد فعال باشد از دستگاه‌های قابل‌حمل استفاده شود.

ونتیلاتور

ونتیلاتور

ماسک‌های تنفسی که به آن ونتیلاتورهای مکانیکی نیز گفته می‌شود، ماشین‌هایی هستند که برای کمک به بیمارانی طراحی شده‌اند که نمی‌توانند نفس بکشند یا تنفس ناکافی دارند. اگر بیمار بتواند به‌تنهایی نفس بکشد اما در انجام این کار مشکل داشته باشد، ونتیلاتور تنها زمانی فعال می‌شود که بیمار نتواند به‌تنهایی نفس بکشد. در مواردی که بیمار اصلاً نمی‌تواند نفس بکشد، ونتیلاتور کار می‌کند تا الگوی تنفسی بیمار را در اختیار بگیرد. تهویه مکانیکی برای دوره‌های نسبتاً کوتاه در اتاق‌های عمل و برای دوره‌های طولانی‌تر در بخش‌های مراقبت‌های ویژه (ICU) انجام می‌شود.

 به‌علاوه ماسک‌های قابل‌حمل که در برخی موارد خاص در منزل بیمار قابل‌استفاده است. در خارج از اتاق عمل، مراقبت از بیماران دارای تهویه مکانیکی عمدتاً توسط پرستاران مراقبت‌های ویژه با همکاری تیم چندرشته‌ای انجام می‌شود. اگر قرار است بیمار در خانه از ماسک تنفسی استفاده کند، باید نحوه انجام آن را آموزش ببیند.

قیمت ماسک تنفسی با توجه به مدل مورد نیاز متفاوت است. اصل کار ونتیلاتورها رساندن اکسیژن به ریه‌های بیمار و دفع گاز دی‌اکسیدکربن در بدن است. به‌این‌ترتیب، اطمینان حاصل می‌شود که بیمار دچار مشکل در تنفس، اکسیژن کافی دریافت می‌کند.

بسته به شرایط بیماری می‌توان از ماسک‌های تنفسی استفاده کرد. استفاده از ماسک تنفسی به‌جای لوله دستگاه تنفسی به عنوان تهویه مکانیکی غیرتهاجمی نیز شناخته می‌شود. میزان اکسیژنی که بیمار دریافت می‌کند از طریق مانیتور متصل به دستگاه تنفس کنترل می‌شود. اما در مواردی که وضعیت بیمار بحرانی است، می‌توان مانیتور را طوری تنظیم کرد که در صورت افزایش فشار هوا، زنگ هشدار بدهد. ونتیلاتورها اغلب در بیمارستان‌ها یا سیستم‌های حمل‌ونقل مانند آمبولانس‌ها استفاده می‌شوند.  

انواع تهویه و انواع هواکش

دو نوع اصلی دستگاه تهویه وجود دارد. یکی از آنها تهویه با فشار مثبت است که هوا را به ریه‌ها منتقل می‌کند و دیگری تهویه با فشار منفی است که قفسه سینه را منبسط می‌کند و اجازه می‌دهد هوا از ریه‌ها خارج شود.

تهویه با فشار منفی

تهویه با فشار منفی از طریق دستگاهی به نام ریه آهنی انجام می‌شود. عملکرد آهن با افزایش عملکرد تنفسی ریه انجام می‌شود. در تنفس طبیعی، با انبساط قفسه سینه و انقباض دیافراگم، فشار داخل جنب منفی ایجاد می‌شود. حفره سینه‌ای بزرگ شده یک گرادیان فشار به سمت داخل بین جو و آلوئول ایجاد می‌کند. در نتیجه هوا وارد ریه‌ها می‌شود. یکی از مزایای تهویه با فشار منفی این است که از نظر فیزیولوژیکی مکمل تنفس طبیعی است. با این حال، تهویه با فشار منفی یک روش عملی برای متخصصان مراقبت‌های بهداشتی نیست.

به همین دلیل امروزه زیاد مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. تهویه با فشار مثبت به دو صورت انجام می‌شود: غیرتهاجمی با ماسک صورت یا بینی، یا معمولاً تهاجمی از طریق لوله‌ای که در حنجره یا نای قرار می‌گیرد. در تهویه با فشار مثبت، تنفس طبیعی فیزیولوژیکی دور زده می‌شود و اکسیژن توسط فشار مثبتی که از بیرون توسط ونتیلاتور ایجاد می‌شود، به داخل ریه رانده می‌شود. این به بیمار دسترسی آسان‌تری نسبت به تهویه با فشار منفی می‌دهد، اما این پتانسیل را دارد که آسیب بیشتری به بافت‌های حساس ریه وارد کند.

تهویه با فشار مثبت غیرتهاجمی

تهویه با فشار مثبت غیرتهاجمی به دو صورت CPAP و BPAP قابل‌اعمال است. در CPAP، فشار ثابت در طول چرخه تنفسی بدون پشتیبانی دمی اضافی حفظ می‌شود. پزشک مبتلا به BPAP، هم فشار راه هوایی مثبت بازدمی (EPAP) و هم فشار راه هوایی مثبت دمی (IPAP) را در تنفس تحریک شده توسط بیمار تنظیم می‌کند. پزشک تصمیم می‌گیرد که از کدام روش استفاده کند. در هر دو گونه، آسپیراسیون امکان‌پذیر است؛ زیرا راه هوایی محافظت نشده است، بنابراین بیماران باید فعالیت ذهنی کافی و رفلکس‌های محافظ راه هوایی داشته باشند.

 ماسک با بالش بینی، کانولای بینی، ماسک بینی، ماسک دهانی، ماسک کل صورت ماسک‌هایی هستند که در CPAP و BPAP استفاده می‌شوند. با توجه به شرایط بیمار، از ماسک تأیید شده توسط پزشک استفاده می‌شود.

رطوبت ساز

هشدار و ایمنی در ماسک‌های تنفسی

استفاده از آلارم‌ها و ویژگی‌های ایمنی داخلی در ونتیلاتورها حیاتی است؛ زیرا این دستگاه‌ها برای تداوم زندگی بیمار ضروری هستند. به همین دلیل است که ونتیلاتورها آلارم‌های مختلفی دارند. هشدار فشار پایین، نشان می‌دهد که فشار در مدار هواکش کاهش‌یافته است. آلارم‌های فشار پایین معمولاً در نتیجه نشتی یا قطع اتصال هستند.

 بنابراین برای یافتن مشکل باید دستگاه صحیح را از بیمار تا ونتیلاتور بررسی کرد. زنگ هشدار تهویه با دقیقه کم زمانی به صدا درمی‌آید که مقدار هوای ورودی به طور دائم از مقدار تعیین شده پایین بیاید. یک زنگ هشدار تهویه با دقیقه کم که مانند زنگ هشدار فشار پایین عمل می‌کند، معمولاً نشان‌دهنده نوعی نشتی یا قطع اتصال در سیستم است.

ابتدا باید منشأ مشکل را پیدا کرد و پس از تحت کنترل درآوردن وضعیت بیمار با مداخله آن را برطرف کرد. خروج آب به داخل سیلندر اکسیژن دستگاه تنفس یا پیچ‌خوردگی در شیلنگ می تواند باعث فشار بالا شود. پس از آسپیراسیون بیمار، منشأ مشکل جستجو می‌شود. باید تمام تلاش خود را بکار گرفت تا با به‌حداقل‌رساندن آلارم‌ها محیطی امن برای بیمار فراهم شود. تنظیم محدودیت در نرخ، فشار و حجم به همان اندازه تنظیمات اصلی ونتیلاتور مهم است. دو نکته مهم در تنظیم آلارم‌های هواکش این است که این آلارم‌ها هم محافظ و هم آموزنده هستند.

رطوبت ساز

گرم‌کردن و مرطوب کردن هوای تأمین شده از هواکش مهم است. هوای خشک و سرد می تواند به بافت‌های ظریف، راه‌های هوایی آسیب برساند و باعث انسداد ناشی از مخاط شود. دما و رطوبت را می‌توان به دو صورت تأمین کرد. HME (مبدل حرارتی رطوبت) و مرطوب‌کننده گرم. مبدل حرارتی رطوبت یک دستگاه فیلتر کوچک است که در مدار تهویه قرار می‌گیرد و گرما و رطوبت بازدم شده از نفس خود بیمار را جذب می‌کند. رطوبت را در فیلتر ذخیره می‌کند و سپس با بازدم بعدی آن را به بیمار برمی‌گرداند.

دستگاه بخور

دمای دستگاه بخور باید مشابه دمای بدن 98.6 درجه فارنهایت یا 37 درجه سانتیگراد باشد. بسته به شرایط بیمار، پزشک تصمیم می‌گیرد که کدام ماسک تنفسی باید در چه حالتی و با چه مقادیری استفاده شود. برای ایمنی بیمار، بسیار مهم است که آلارم‌ها فعال باشند. پیگیری بیمار و کنترل‌های ونتیلاتور معمولاً هر 4 ساعت در بیمارستان انجام می‌شود.

 برای اطمینان از اینکه دستگاه بخور به‌درستی کار می‌کند، این بررسی‌ها را نباید دور زد. به‌منظور کاهش خطر عفونت، هنگام لمس مدار ونتیلاتور یا لوله تراک باید دستکش پوشیده شود، پس از تماس با بیمار دست‌ها شسته شوند و قبل از تماس با بیمار از ماسک استفاده شود.

به عنوان یک اقدام احتیاطی، ظروف حاوی مایعات نباید روی ماسک تنفسی قرار داده شود و باید اطمینان حاصل شود که تمام تجهیزات به طور ایمن استفاده می‌شوند. در مقابل خطر قطع برق احتمالی در بیمارستان‌ها، ماسک‌های تنفسی باید همیشه به سوکت‌های متصل به ژنراتور پشتیبان وصل شوند.

دستگاه بخور

هنگام خرید دستگاه تهویه برای مصارف خانگی چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

اگر بیمارانی که پس از درمان در بخش مراقبت‌های ویژه از بیمارستان مرخص می‌شوند، نیاز به استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی خانگی داشته باشند، قبل از خرید دستگاه باید نکاتی را در نظر گرفت. قبل از خرید دستگاه باید نظر پزشک پرسیده شود و برند و مدل ونتیلاتور مطابق با توصیه پزشک انتخاب شود.

جزئیاتی مانند اینکه شرکت و هواکش تعیین شده برای ونتیلاتور دارای نام قابل‌اعتمادی در این بخش هستند، کیفیت بالایی دارند، خدمات فنی آنها گسترده است، قطعات یدکی آنها به‌راحتی در دسترس هستند و می‌توانند 24 ساعته ارائه دهند. خدمات در صورت نیاز باید ارزیابی شود.

اجاره ونتیلاتور خانگی: اگر قرار باشد بیمار در دوره ترمینال یا برای مدت معینی از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده کند، می‌توان دستگاه تنفس مصنوعی را اجاره کرد.

خرید دستگاه تنفس مصنوعی: در صورتی که بیمار به‌تنهایی نتواند نفس بکشد و نیاز به تنفس طولانی مدت یا حتی مادام‌العمر از طریق دستگاه داشته باشد، می‌توان دستگاه تنفس مصنوعی را از نوع خانگی خریداری کرد و سفارش منزل را برقرار کرد.  

ونتیلاتور خانگی باید با پشتیبانی پرستار استفاده شود

اطمینان از اینکه بیمار مبتلا به دیسترس تنفسی می تواند در خانه به‌راحتی نفس بکشد، نه‌تنها برای کیفیت زندگی بیمار مهم است، بلکه یک وضعیت حیاتی است. برای اطمینان از سازگاری بیمار متصل به این دستگاه، سازگاری بستگان بیمار با این فرایند جدید و استفاده صحیح از دستگاه، باید در ابتدا از یک پرستار حرفه‌ای در منزل باتجربه مراقبت‌های ویژه پشتیبانی دریافت کنند. پرستاران باتجربه مراقبت‌های ویژه از رفع تمام نیازهای بیمار حمایت می‌کنند و در عین حال به لطف دانش و تخصص خود به بستگان بیمار کمک می‌کند تا اضطراب خود را کاهش دهند و اعتمادبه‌نفس خود را کسب کنند.  

خرید و اجاره دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل با مرکز مهر درمان

در صورتی که نیاز به استفاده از دستگاه‌های کمک تنفسی در منزل دارید، می‌توانید از بخش فروش تجهیزات پزشکی اقدام کرده و برای اجاره تجهیزات خاص و موقت، به بخش اجاره تجهیزات پزشکی مراجعه کرده و تجهیزات پزشکی مورد نظر خود را اجاره کنید.

 

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *