شنوایی سنجی در منزل
شنوایی سنجی شامل تستهای شنوایی مختلف برای آزمایش توانایی شنوایی و تعیین شکل و شدت یک اختلال شنوایی است. شنوایی سنجی تون رایجترین روش شنوایی سنجی است، اما روشهای بسیار دیگری برای تست شنوایی وجود دارد. شنوایی سنجی را میتوان بدون هیچ آمادگی خاصی انجام داد. اما معمولا قبل از شنوایی سنجی، یک معاینه عمومی گوش توسط پزشک گوش و حلق و بینی انجام میشود تا برخی از علل دیگر مانند جرم گوش، اوتیت میانی یا اجسام خارجی به عنوان علت شنوایی کم را رد کند.
مرکز خدمات پزشکی و پرستاری مهر درمان با ارائه خدمات متنوع از جمله شنوایی سنجی در منزل، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است.
شنوایی سنجی چگونه انجام میشود؟
روش های مختلفی در شنوایی سنجی استفاده میشود. رایجترین آنها عبارتند از:
ادیومتری تون
صداهای تکی با زیر و بمهای مختلف (فرکانس) و به تدریج افزایش صدا از طریق هدفون تولید میشود. به محض شنیدن صدا، علامتی داده میشود این آزمایش آستانه شنوایی را در محدودههای فرکانس مختلف تعیین میکند و آن را به صورت گرافیکی به عنوان یک منحنی شنوایی (آدیوگرام) نمایش میدهد.
شنوایی سنجی هدایت استخوانی
اندازه گیری شنوایی این روش نیز مشابه ادیومتری تن است، اما تون مولد روی استخوان دقیقاً پشت گوش قرار میگیرد. صداها مستقیماً از طریق استخوانها به گوش داخلی منتقل میشوند. با مقایسه هر دو اندازه گیری، میتوان تشخیص داد که علت کم شنوایی در گوش میانی یا گوش داخلی است.
شنوایی سنجی گفتار
کلمات و اعدادی که قرار است تکرار شوند با صداهای مختلف از طریق هدفون پخش میشوند. این روش هم آستانه شنوایی و هم قابل فهم بودن کلمات و گفتار را تعیین میکند. این معاینه در هنگام نصب سمعک از اهمیت ویژهای برخوردار است. نمایش گرافیکی درک گفتار شنوایی سنجی گفتار نامیده میشود.
اندازه گیری تک به تک گوشها
این آزمایش نشان میدهد که آیا صداها در یک گوش بلندتر یا ملایمتر از گوش دیگر شنیده میشوند یا خیر. این مورد در صدمات صوتی یا کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن، زمانی که سلولهای حسی اندام شنوایی در گوش داخلی آسیب دیده است، صادق است.
شنوایی سنجی پاسخ الکتریکی
این روش از شنوایی سنجی مناسب نوزادان یا بیمارانی است که نمیتوانند علائمی نشان دهند. این روش مبتنی بر فعال شدن مرکز شنوایی در مغز از طریق محرکهای صوتی است. این تغییر در فعالیت مغز با استفاده از الکترودهای روی پوست سر اندازه گیری میشود.
شنوایی سنجی بازی
تست شنوایی برای کودکان بین دو تا چهار سال که در آن نه تنها توانایی شنوایی بلکه سطح رشد نیز بررسی میشود. در این روش برای هر صدایی که شنیده میشود، کودک باید مثلاً یک بلوک ساختمانی را در کنار سایر قطعات ساختمانی قرار دهد.
انتشارات صوتی
سلولهای مویی (سلول های حسی شنوایی) در گوش داخلی امواج صوتی بسیار ضعیف خود را زمانی که به طور طبیعی کار میکنند تولید میکنند. این امواج صوتی را میتوان به صورت خارجی با استفاده از میکروفونهای بسیار حساس اندازه گیری کرد. اگر تشعشعات صوتی وجود داشته باشد، به احتمال زیاد نقص شنوایی وجود ندارد. اندازه گیری تنها چند ثانیه طول میکشد و برای یک تست شنوایی برای نوزادان و کودکان کوچک مناسب است.
شنوایی سنجی امپدانس
با ادیومتری امپدانس، پزشک مقاومت آکوستیک پرده گوش، یعنی نسبت صدایی که توسط پرده گوش منعکس میشود را اندازه گیری میکند. این تست شنوایی برای تشخیص آسیب گوش میانی مانند پارگی پرده گوش استفاده میشود.
شنوایی سنجی ساقه مغز (BERA)
این تست شنوایی بررسی میکند که عصب شنوایی و ناحیهای از مغز که مسئول شنوایی است چقدر به محرکها پاسخ میدهند. برای انجام این کار، پزشک فعالیت الکتریکی اعصاب و ساقه مغز را اندازه گیری میکند، مانند اندازه گیری فعالیت الکتریکی در EKG قلب. شنوایی سنجی ساقه مغز را میتوان در بیمارانی که در خواب، کما یا بیهوش هستند نیز مورد استفاده قرار داد.
دلایل استفاده از شنوایی سنجی چیست؟
انواع مختلف و درجات شدت اختلالات شنوایی با استفاده از روشهای مختلف شنوایی سنجی تعیین میشود. علاوه بر این، میتوان محل دقیق کم شنوایی (گوش میانی، گوش داخلی، عصب شنوایی یا مرکز شنوایی در مغز) را تعیین کرد.
دلایل رایج برای شنوایی سنجی عبارتند از:
- از دست دادن شنوایی (کاهش شنوایی مادرزادی، ناگهانی، آسیب صوتی، کم شنوایی مرتبط با افزایش سن و غیره)
- تست شنوایی در نوزادان برای تشخیص زودهنگام اختلالات شنوایی
- استفاده ازسمعک
خطرات آزمایش شنوایی چیست؟
تمام روشهای تست شنوایی، هیچ خطر یا عوارض جانبی برای بیمار نخواهند داشت. در مورد تستهای شنوایی ذهنی، به دلیل همکاری ناکافی از سوی بیمار، نتایج نادرست امکان دارد رخ دهد، به طوری که اختلال شنوایی کشف و درمان نشود.
شنوایی سنجی در منزل
از آنجایی که تست شنوایی در منزل معاینه ساده و بی ضرر است، نیازی به انجام اقدامات احتیاطی بعد از آن ندارید.به طور کلی، پزشک میتواند یافتهها را برای شما توضیح دهد و بلافاصله پس از آزمایش شنوایی تشخیص دهد. اگر اختلال شنوایی برای شما تشخیص داده شده است، پزشک روش های درمانی مانند نصب سمعک را برای شما توضیح میدهد. اگر میخواهید تست شنوایی سنجی را در منزب انجام دهید، میتوانید با پر کردن فرم مربوطه با ما در ارتباط باشید. مرکز پزشکی و پرستاری مهر درمان، در تمام زمینههای پزشکی خدمات در منزل ارائه میدهد. با مراجعه به قسمت خدمات پرستاری میتوانید از سرویسهایی که این مجموعه ارائه میدهد مطلع شوید.
نظرات: