خدمات سونداژ در منزل
انواع مختلفی از سوندها وجود دارد که همگی برای هدایت مایعات به داخل یا خارج از بدن عمل میکنند. موقعیتهای مختلفی وجود دارد که در آنها ممکن است استفاده از سوند لازم باشد. سوندها اغلب در طول مراقبت تسکینی برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان زندگی قرار میگیرد. همچنین خدمات سونداژ در منزل ممکن است به دلیل یک بیماری عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیس یا بیماری پارکینسون ضروری شود.
معمولاً بیاختیاری ادرار بهتنهایی دلیلی برای تجویز سوند ادراری نیست. صرفنظر از اینکه لوله از مجرای ادرار عبور میکند یا از طریق پوست وارد بدن میشود، ادرار به طور مصنوعی با سوند تخلیه میشود. اگر از سوند بهدرستی مراقبت نشود، خطر عفونت با هر سوند، معمولاً به شکل عفونت مجاری ادراری وجود دارد. عوارض در 40 تا 50 درصد از بیمارانی که سوندهای ادراری دارند رخ میدهد. به همین جهت خدمات سونداژ در منزل باید توسط افرادی که آموزشدیدهاند ارائه شود.
خدمات سونداژ شامل چه مواردی است و توسط چه کسی ارائه میشود؟
سونداژ گذاری مثانه شامل واردکردن یک لوله سیلیکونی یا لاتکس به مثانه است که به ادرار اجازه میدهد تا از آن خارج شود. لوله از مجرای ادرار عبور میکند و به مثانه میرسد و به لطف یک بالون کوچک که با حدود 10 سیسی محلول فیزیولوژیکی باد شده است، در موقعیت خود باقی میماند. پس از قراردادن، سوند مثانه به یک کیسه جمعآوری بسته متصل میشود که ادرار را جمعآوری میکند.
سوند مثانه توسط پرسنل آموزشدیده بر اساس اندیکاسیونهای بالینی خاص وارد میشوند و باید دراسرعوقت برداشته شوند، بهمحض اینکه وجود آنها دیگر بسیار ضروری نیست. در مورد بیماریهای مزمن، شرایط فرد اجازه خارجکردن سوند مثانه را نمیدهد که در این موارد به آن دائمی میگویند.
لازم به یادآوری است که عدم توانایی در نگهداشتن ادرار و ازدستدادن غیرارادی آن (بیاختیاری ادرار) به جز در موارد خاص زخم فشاری، جایگذاری سوند مثانه ساکن را توجیه نمیکند .
این دستگاهها اغلب در طول بستری در بیمارستان وارد میشوند و در برخی موارد ممکن است فرد با سوند مثانه ترخیص شود. مدیریت صحیح این دستگاه در خانه برای جلوگیری از عفونت و تشخیص سریع شروع عوارض ضروری است؛ بنابراین، فردی که سوند مثانه را حمل میکند و افرادی که کمک مستقیم ارائه میدهند باید توسط کارکنان مراقبت در منزل آموزش ببینند تا رفتارهای صحیح را اتخاذ کنند.
عوارض سونداژ مثانه
شایعترین عوارض سوند مثانه عبارتاند از:
عفونتهای دستگاه ادراری: اینها شایعترین عوارض هستند. هر چه سوند مثانه بیشتر در جای خود باقی بماند، خطر عفونت بیشتر میشود. علائم عبارتاند از شروع تب، درد در مثانه و شرمگاه، تغییر در خصوصیات ادرار که تغییر رنگ داده و ممکن است بدبو شود. اگر این علائم ظاهر شد، با پزشک یا پرستار مراقبت از منزل خود تماس بگیرید.
انسداد: زمانی رخ میدهد که سوند مثانه مسدود شده و اجازه خروج ادرار را نمیدهد. علت انسداد میتواند وجود رسوب یا لخته خون باشد. در این مورد، با پرستار مراقبت از منزل تماس بگیرید.
نشت ادرار: مقداری ادرار از بیرون لوله نشت میکند و توسط کیسه جمعآوری نمیشود. در این مورد، با پرستار مراقبت از منزل تماس بگیرید
مواردی که در صورت داشتن سونداژ باید رعایت کرد
بهداشت
توصیه میکنیم روزی دوش بگیرید و یا در صورت عدم امکان استحمام در رختخواب با صابون خنثی، به شستن اندام تناسلی و محل ورود سوند نیز توجه کنید. مردان برای شستشوی خوب باید پوست ختنه گاه آلت تناسلی را عقب بکشند. خانمها باید بعد از اجابت مزاج به بهداشت صمیمی توجه ویژهای داشته باشند.
شستن دستها
هر زمان که نیاز به لمس سوند مثانه یا سیستم جمعآوری شد، قبل و بعد از مانور دستها را با آب و صابون یا ژل هیدروالکلی بشویید.
مدیریت کیسههای تخلیه ادرار
کیسه تخلیه ادرار باید همیشه پایینتر از مثانه باشد تا از برگشت ادرار (افزایش خطر عفونت) جلوگیری شود. کیسهها باید در صورت پرشدن خالی شوند. کیسه دارای یک شیر تخلیه است که به ادرار اجازه خروج میدهد. پرستار مراقبت در منزل به شما آموزش میدهد که کیسه را خالی کنید و برای تعویض دورهای کیسه وارد شوید.
تثبیت سوند
برای کاهش تحرک و جلوگیری از کشش مجرای ادرار، سوند را به طور مناسب ثابت کنید.
اگر ادرار تخلیه نمیشود
بررسی کنید که سوند مثانه و لولههای اتصال کج یا خمیده نشده باشند. پس از بررسی اینکه آیا مشکل حل نشده است، با پرستار مراقبت در منزل تماس بگیرید.
آبرسانی و رژیم غذایی
اگر محدودیت مایعات ندارید (از پزشک خود بپرسید) توصیه میشود حداقل 8 لیوان یا 2 لیتر مایعات در روز بنوشید (ترجیحاً آب). اجتناب از یبوست بسیار مهم است. مصرف غذاهای غنی از فیبر، میوهها، سبزیجات، نان سبوسدار و غلات توصیه میشود
اگر متوجه تغییراتی در رنگ، قوام و بوی ادرار خود شدید با پزشک یا پرستار در منزل تماس بگیرید.
تغییر سونداژ مثانه
شواهدی مبنی بر دفعات تعویض سوند وجود ندارد، بنابراین پیشنهاد میشود در صورت لزوم تعویض شود. پرستار مراقبت در منزل، تعویض منزل را برنامهریزی میکند.
مدیریت سونداژ خانگی
قراردادن یا عدم قراردادن سوند توسط پزشک تعیین میشود.
سوند پس از ضدعفونی مناسب اندام تناسلی و روانکاری خود سوند قرار میگیرد. قراردادن سوند مثانه شامل واردکردن یک لوله لاتکس یا سیلیکونی کوچک از طریق مجرای ادراری است که به مثانه میرسد تا از جریان ادرار در خارج اطمینان حاصل شود.
پس از قرارگرفتن سوند، مدیریت صحیح آن مهم است، یعنی اجرای آن مانورهایی که باهدف جلوگیری از عفونتهای دستگاه ادراری انجام میشود. برای این منظور لازم است بهداشت روزانه نواحی تناسلی بیمار به طور کامل انجام شود.
چه کسی به خدمات سونداژ در منزل نیاز دارد؟
به طور کلی، خدمات سونداژ در موارد زیر پیشبینی میشود:
- انسداد مجاری ادراری و احتباس ادرار
- مشکلات عصبی دائمی از مثانه
- جراحی که نیاز به مثانه خالی دارد
- درمان تومورهای مثانه
- بیاختیاری ادرار
چه زمانی تعویض سوند ضروری است؟
- تعویض سوند توسط پرستار در موارد زیر ضروری است:
- انسداد لوله وارد شده به مجرای ادرار
- قرارگرفتن نادرست، جابهجایی یا نشت سوند
- پارگی سوند
سونداژ در منزل توسط مهردرمان
خدمات پرستاری خصوصی برای کمک به مدیریت سوند مثانه به طور مستقیم در خانه در دسترس است. این خدمات از طریق پرستاران مجربی که برای تجربه بیمارستانی و خانگی خود انتخاب میشوند، حتی در مراحل تعیین موقعیت، تعویض، برداشتن و سوند مثانه ارائه میشود .
قراردادن و خارجکردن سوند توسط پرستار فقط با نسخه پزشکی انجام میشود که به شما امکان دسترسی رایگان به وسایل کمکی را نیز میدهد. اگر نسخه پزشکی ندارید، میتوانید با یک متخصص اورولوژیست درخواست ویزیت کنید تا ارزیابی کنید که آیا این روشها میتوانند با ایمنی کامل برای بیمار انجام شوند یا خیر. از سوی دیگر، برای تعویض و جابهجایی نیازی به نسخه نیست.
به طور کلی، قراردادن سوند برای انسداد و اختلال عملکرد دستگاه ادراری، احتباس ادرار و بیاختیاری ادرار در نظر گرفته شده است یا ممکن است بعد از جراحی نیاز باشد.
برای مدیریت، مراقبتهای پرستاری واجد شرایط مهم است؛ زیرا خطر عفونتهای ادراری احتمالی را در صورت انسداد، پارگی یا قرارگیری نادرست سوند مثانه به حداقل میرساند.
به همین منظور خدمات پرستاری مرکز مهر درمان، علاوه بر ارائه خدمات سونداژ در منزل، میتوانند به بیماران، اعضای خانواده و کسانی که معمولاً از بیمار مراقبت می کنند، نحوه مدیریت بهترین آنها را آموزش دهند. بهاینترتیب، آموزش پیشگیری بهتر و استقلال بیشتر را تضمین میکند.
نظرات: