مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل

سکته مغزی به طور ناگهانی رخ می‌دهد و نه‌تنها زندگی افراد مبتلا، بلکه زندگی خانواده‌های آن‌ها را نیز مختل می‌کند. برای اطمینان از بهبودی اغلب به مراقبت‌های پزشکی نیاز است. به طور معمول مراقبت از بیمارانی که شرایط سکته مغزی را پشت سر گذاشته‌اند، دشوار است. به همین جهت می‌توان از خدمات مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل استفاده کرد. این شکل از مراقبت که احتمالاً مساعدترین برای بهبودی است، به لطف اعزام مراقب به منزل و بیمارستان امکان‌پذیر است که رعایت بهداشت شخصی، وظایف روزمره و تغذیه، پشتیبانی شایسته را ارائه می‌دهد.

برای این منظور کارکنان پرستاری به طور ویژه برای مراقبت از بیماران سکته مغزی در دوره‌های آموزشی داخلی آماده شده‌اند و پشتیبان مهمی در مراقبت از افراد آسیب‌دیده هستند. آن‌ها همیشه به‌روز هستند و دقیقاً از چالش‌های موجود در مراقبت از بیماران سکته مغزی می‌دانند.

مطالب این بخش یک راهنمای جامع درمورد نحوه مراقبت از بیماران سکته مغزی و همچنین استفاده از خدمات مراقبت از بیماران است. برای آشنایی کامل با نحوه مدیریت مشکلات سکته مغزی تا انتها با ما همراه باشید.

پرستار مراقب برای بیمار سکته مغزی

با سکته مغزی آشنا شوید

هنگامی که خون‌رسانی به مغز به طور ناگهانی متوقف می‌شود، آسیب مغزی رخ می‌دهد که بسته به نوع شدت، باعث مرگ یک یا چند سلول در مغز ما می‌شود. این پدیده سکته مغزی نامیده می‌شود.

دو نوع سکته مغزی وجود دارد

۱. ایسکمیک (انفارکتوس مغزی)، زمانی که کاهش یا انسداد در جریان خون وجود دارد.

۲. هموراژیک (خونریزی مغزی)، زمانی که پارگی یک شریان مغزی رخ می‌دهد.

در هر دو مورد، می‌تواند عواقب مهمی بر عملکرد روزانه بیمار و اطرافیان داشته باشد، به‌خصوص اگر فرد سالخورده باشد. هدف این راهنما این است تا به فرد کمک کند بدیهی‌ترین موارد را بشناسد و به اطرافیان درباره نحوه مراقبت از فرد مبتلا به سکته در خانه، توصیه‌های عملی لازم را بکند.

عواقب احتمالی ناشی از سکته مغزی

شایع‌ترین عوارض بعد از سکته مغزی عبارتند از:

  • مشکلات حرکتی: مانند ناتوانی در حرکت و استفاده از یک یا چند اندام یا راه‌رفتن صحیح، ازدست‌دادن قدرت یا احساس در نیمی از بدن.
  • مشکلات شناختی: مانند مشکل در بیان کلامی حتی در درک آنچه گفته می‌شود؛ مشکلات آشکار در به‌خاطر سپردن چیز‌ها، مکان‌ها یا افراد خاص یا در حفظ توجه، حتی در فعالیت‌های ساده، مانند تماشای تلویزیون.
  • اختلالات خلقی: از طریق بروز علائم افسردگی.
  • اختلالات حسی: مانند ناتوانی در دیدن نیمی از میدان بینایی.
  • اختلالات رفتاری: تکانشگری بیشتر هم در گفتار و هم در اعمال. بیمار همچنین ممکن است آشفته یا بی‌قرار به نظر برسد، گاهی اوقات حتی پرخاشگر یا برعکس، بی‌تفاوت به نظر برسد؛ ممکن است در خوابیدن مشکل داشته باشد یا رفتار‌های غذایی نامناسب از خود نشان دهد.

مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل بسیار مهم است!

مراقبت‌های لازم برای بیماران سکته مغزی اغلب دست‌کم گرفته می‌شود، درحالی‌که برای بهبودی کامل بسیار مهم هستند. مهم‌تر از همه، حمایت روانی و عاطفی می‌تواند در روند بهبودی بسیار مهم باشد. اما وقتی بیمار برای مراقبت به خانه فرستاده می‌شود، چه کسی این کار را انجام می‌دهد؟

در چنین مواردی، مراقبت ۲۴ ساعته بهترین راه‌حل است. اگر خود اعضای خانواده قصد مراقبت از بیمار را داشته باشند باید بدانند که به علت عدم تجربه و همچنین مشغله زندگی که دارند، ممکن است با شرایط سختی مواجه شوند. به همین جهت باید تمامی دستورالعمل‌هایی که توسط پزشک ارائه شده است را به‌دقت رعایت کنند.

اگر اعضای خانواده نمی‌توانند از پس مراقبت ۲۴ ساعته برآیند، بهترین گزینه کمک‌گرفتن از خدمات پرستاری مراقبت در منزل است. پرستار در تمام فعالیت‌ها و فرایندهای زندگی روزمره که دیگر نمی‌تواند توسط شخص تحت مراقبت به‌تنهایی مدیریت شود، کمک می‌کند. او همچنین به طور فعال از مراقبت‌های اولیه حمایت می‌کند، به مصرف غذا و دارو نظارت می‌کند و به بهداشت شخصی روزانه کمک می‌کند.

خدمات پرستاران در مراقبت‌های ۲۴ ساعته به لطف تجربه بی‌شمارشان در برخورد با بیماران سکته مغزی باعث بهبودی بیمار می‌شود.

پرستار به طور فعال به فرد تحت مراقبت کمک می‌کند تا مهارت‌هایی را که به دلیل سکته مغزی فراموش شده است و تعادل حرکتی که از بین رفته است را دوباره بیاموزد. در نتیجه، حمایت بسیار مهمی برای فرد موردنظر است.

مراقبت از بیمار سکته مغزی و خدمات پرستاری

اعضای خانواده بعد از سکته چه کاری می‌توانند انجام دهند؟

دریابید که کدام محدودیت‌ها در زندگی روزمره برای عزیزانتان مشکل ایجاد می‌کند. اگر اختلالات زبانی ارتباط را دشوار می‌کند، می‌توانید با مشورت نزدیک با پزشک یا پرستاری که شما را درمان می‌کند، سطح مراقبت موردنیاز را نیز تعیین کنید. فعالیت‌های مراقبتی معمول در مراقبت از سکته مغزی در خانه عبارتند از:

  • کمک به لباس پوشیدن
  • اقدامات بهداشت فردی مانند مسواک زدن، کمک به دوش گرفتن یا حمام کردن
  • تهیه غذا و کمک به غذا خوردن
  • همراهی در نوبت دکتر و کمک به ساماندهی اوقات فراغت
  • بررسی علائم حیاتی مهم مثل فشارخون و ضربان قلب

پیشگیری از سکته مغزی دیگر با دارو در بسیاری از موارد اولویت اصلی است. به‌خصوص اگر بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت یا فشارخون بالا وجود داشته باشد. مراقبت‌های پزشکی که توسط پزشک تجویز می‌شود و توسط بیمه سلامت پرداخت می‌شود، نقش مهمی در این امر ایفا می‌کند.

چگونه با بیماران سکته مغزی ارتباط برقرار کنید؟

برای شما به‌عنوان یکی از بستگان بسیار مهم است که بدانید بیماران سکته مغزی هنوز هم می‌توانند فکر کنند، حتی اگر دیگر نتوانند به‌درستی صحبت کنند و آنچه را که گفته می‌شود درک کنند. نکات زیر ارتباط بین بستگان و بیماران را پشتیبانی می‌کند:

بگذارید حرفشان را خودشان تکمیل کنند

برای بسیاری از بیماران سکته مغزی، صحبت‌کردن دشوار یا کند است. شما نباید حرف‌های بیمار را پیش‌بینی کنید. در عوض، منتظر بمانید تا افکارش را شکل دهد، حتی اگر کمی طول بکشد. به یاد داشته باشید، هر موفقیت زبانی به بیمار انگیزه می‌دهد تا زبان خود را دوباره به دست آورد.

جملات را کامل و درست ادا کنید

آهسته و واضح صحبت کنید. اگر درخواست خود را با کلمات واضح بیان کنید به بیمار شما کمک می‌کند؛ چراکه حالات چهره و حرکات همراه زبان مفید هستند.

به بیمار بازخورد مثبت بدهید

یکی از اعضای خانواده شما موفق شد جمله‌ای را ایجاد کند، اما شما نتوانستید کاملاً محتوا را درک کنید؟ به‌جای آنکه بگویید متوجه نشدم سعی کنید یک سؤال مرتبط با کلماتی که گفته شده است بپرسید. به‌عنوان‌مثال به شما می‌گوید سوپرمارکت بستنی نه! شما متوجه نشدید که منظورش این است که بستنی می‌خواهد یا سوپرمارکت بسته است! سپس به‌سادگی بپرسید: منظورتان سوپرمارکت سر کوچه است؟ عضو خانواده شما احساس می‌کند با درخواست مجدد تأیید شده است که پیام به‌درستی رسیده است.

بگذارید اشتباهات اشتباه باشند

افراد مبتلا به اختلالات گفتاری اغلب در ساختار جمله اشتباه می‌کنند یا از اصطلاحی در مکان نامناسب استفاده می‌کنند. از اصلاح این دست اشتباهات گفتاری خودداری کنید. در غیر این صورت، او احتمالاً احساس ناامیدی و ناامنی خواهد کرد و در بدترین حالت، از صحبت‌کردن امتناع می‌کند.

مراقب احساسات بیمار باشید

بسیاری از مردم هنگام صحبت با فردی که مشکل گفتاری دارد، احساس ناامنی می‌کنند. بی‌حوصلگی و ترس از عدم واکنش صحیح در اینجا نقش دارد. به اطرافیان خود بگویید که چقدر مهم است که بیمار احساس طردشدن نکند و تجربیات زبانی داشته باشد.

مراقبت از بیمار سکته مغزی در خانه

نکات و تمرینات کاربردی برای مراقبت از بیمار سکته مغزی

چیز‌های زیادی وجود دارد که می‌توانید با خانواده خود در زندگی روزمره به دست آورید. ما نکات و تمرین‌های کاربردی مفیدی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

چک‌لیست سکته مغزی

شما نمی‌دانید چگونه می‌توانید به طور بهینه برای مراقبت از بیمار خود آماده شوید و چگونه اجرا می‌شود؟ ما یک چک‌لیست با مراحل مهم برای شما آماده کرده‌ایم. موارد چک‌لیست مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل عبارتند از:

  • از پزشک معالج خود در مورد مراقبت‌های پرستاری و پزشکی لازم بپرسید.
  • دارو‌ها را روزانه علامت بزنید.
  • به این فکر کنید که آیا می‌توانید مراقبت از عزیزتان را در خانه تصور کنید و چقدر برای این کار وقت دارید.
  • محیط خانه را برای متناسب با بیمار خود بررسی کنید.
  • از یک مرکز مراقبت مشاوره بگیرید.
  • با یادداشت اقدامات مراقبتی لازم، یک دفتر خاطرات مراقبتی داشته باشید، این به پزشک معالج شما نیز کمک می‌کند.
  • در فواصل منظم ارزیابی کنید که آیا نیاز به مراقبت تغییر کرده است یا خیر و آیا ممکن است نیاز به حمایت داشته باشید.
  • خودتان را فراموش نکنید و در فواصل زمانی معین به خودتان اجازه استراحت بدهید.

رژیم غذایی مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل

رژیم غذایی خاصی وجود ندارد، اما ازآنجایی‌که چاقی می‌تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد، رژیم غذایی سالم و متنوع به‌ویژه توصیه می‌شود.

در مورد اختلالات بلع، رژیم غذایی پس از سکته باید تنظیم شود. خوردن و آشامیدن بعد از سکته را به‌گونه‌ای تنظیم کنید که در صورت امکان خویشاوند شما نتواند خفه شود. قوام نرم و لطیف بودن غذا برای این کار مناسب است.

کاردرمانی و فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی

کاردرمانی و فیزیوتراپی می‌تواند به فردی که دچار سکته مغزی شده است کمک کند تا محدودیت‌های پس از سکته مغزی را کاهش دهد. مهم‌تر از همه، فیزیوتراپی عمومی، فیزیوتراپی عصبی و همچنین گرمادرمانی و سرمادرمانی در بیماران سکته مغزی استفاده می‌شود.

هدف فیزیوتراپی

  • ارتقا و بهینه‌سازی مهارت‌های حرکتی
  • بهبود مهارت‌های هماهنگی و تعادل و همچنین حرکات درشت و ظریف
  • تقویت قدرت، استقامت و انعطاف‌پذیری
  • تنظیم تنش عضلانی و کاهش سفتی

کاردرمانی همچنین شامل زندگی روزمره و محیط بیمار در درمان سکته می‌شود. هدف این است که به افراد آسیب‌دیده استقلال هرچه بیشتر در زندگی روزمره داده شود.

خوب است بدانید که علاوه بر فیزیوتراپی، گفتاردرمانی نیز بخش مهمی از سکته درمانی است. هدف در اینجا تقویت توانایی‌ها و مهارت‌های زبانی و ارتباطی بیمار است.

چه ورزش‌هایی بعد از سکته مغزی مناسب است؟

در یک مرکز توانبخشی یا یک عمل فیزیوتراپی، افراد آسیب‌دیده و بستگان آن‌ها بینشی در مورد تمرینات حرکتی مهم پیدا می‌کنند. این‌ها را می‌توان در خانه ادامه داد. هدف از تمرینات این است که زندگی روزمره را آسان‌تر کرده و بیمار را قادر سازد دوباره مستقل‌تر شود.

مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل

بهترین تمرینات برای مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل

دایره‌های بطری

از عزیزتان بخواهید روی یک صندلی پشت میز بنشیند و یک بطری آب را در دستانش ببندد. انگشتان در هم تنیده شده‌اند. اکنون بطری آب را با حرکات دایره‌ای بزرگ در سراسر میز هدایت کند. در مجموع باید ده دایره آهسته ایجاد شود.

تکیه دادن کششی

از بیمار بخواهید روی لبه تخت بنشیند و در حالت نشسته به بازوی آسیب‌دیده تکیه دهد. خود بازو تقریباً یک پا از بدن فاصله دارد و در حالت مایل قرار دارد. بیمار یک کشش جزئی را در سمت آسیب‌دیده احساس می‌کند. کشش به مدت ده ثانیه حفظ می‌شود، سپس بازو دوباره شل می‌شود. در مجموع سه تکرار در هر دو طرف تمرین را کامل می‌کند.

قلم را بچرخانید

این تمرین در ابتدا می‌تواند دشوار باشد و بنابراین به‌ویژه برای کاربران حرفه‌ای مناسب است. از بیمار خود بخواهید تا خودکاری که روی میز قرار دارد گاهی به یک‌جهت و گاهی در جهت دیگر بچرخاند.

مراقبت پرستاری از بیمار سکته مغزی در منزل چگونه می‌تواند به بیماران پس از سکته کمک کند؟

اما چگونه افراد مسن باید پس از سکته مغزی بهبود یابند وقتی که به کمک در خانه نیاز دارند؟ اقوام معمولاً برای مراقبت از عزیزان خود داوطلبانه زندگی خود را محدود می‌کنند. اما اغلب نمی‌توانند با مراقبت کنار بیایند. بسیاری از بیماران سکته مغزی به دلیل علائم دائمی فلج، تا پایان عمر به کمک بهداشت شخصی، ورزش، تغذیه و… وابسته هستند.

برای اطمینان از مراقبت شبانه‌روزی هر روز، خدمات مراقبتی مانند مراقبت همه‌جانبه موردنیاز است. مراقبت‌های همه‌جانبه پس از سکته مغزی راه‌حل ایده‌آل برای برآورده کردن نیاز‌های سالمندان آسیب‌دیده و خانواده‌های آن‌ها برای یک زندگی آبرومندانه است.

مراقبت همه‌جانبه فردی در خانه این امکان را برای افراد آسیب‌دیده فراهم می‌کند تا زندگی را به مسیر اصلی خود بازگردانند.

مهم است بدانید که

افراد یا اعضای خانواده که از بیماران به‌صورت داوطلبانه مراقب کنند هیچ‌گونه آموزش پرستاری تأیید شده‌ای، ندارند. همین امر باعث می‌شود تا در روند مراقبت از بیمار سکته مغزی مشکل ایجاد شود و یا حتی بهبودی به تعویق بیفتد.

برای اینکه چنین مواردی ایجاد نشود باید آموزش ببینید. اما اگر چنین شرایطی برای شما سخت است، همراهانی هستند که برای مراقبت روزمره و حمایت از بیماران سکته مغزی آموزش‌دیده‌اند. آن‌ها از بیمار پرستاری می‌کنند. به‌این‌ترتیب، سالمندان می‌توانند پس از سکته مغزی بااحتیاط به زندگی بازگردند.

آیا شما یا یکی از بستگان نزدیکتان دچار سکته مغزی شده‌اید؟

نمی‌دانید پس از بستری شدن در بیمارستان چه کاری انجام دهید؟ اعضای خانواده قادر به مراقبت از شما یا بستگان آسیب‌دیده شما نیستند؟با ما تماس بگیرید. خدمات پزشکی و پرستاری در منزل مهر درمان، با هدف کمک به هموطنان عزیز و آسان کردن زندگی بیماران، آماده خدمت‌رسانی به شما عزیزان است. ما به شما در مورد امکانات و مزایای مراقبت در منزل در قالب مراقبت ۲۴ ساعته مشاوره می‌دهیم و زندگی در منزل خودتان را دوباره آسان می‌کنیم.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *