فیزیوتراپی برای زانو: انواع، روشهای تشخیص و درمان + ۶ تمرین مهم
این مقاله توسط پزشکان متخصص مهر درمان بازبینی و تایید شده است .
زانو، یکی از مفاصل اصلی بدن است که مسئول راه رفتن، بالا رفتن از پلهها و بلند شدن است. درد در زانو، میتواند یک یا همه این فعالیتها را محدود کند. فیزیوتراپی برای زانو، با تحرک و قوی نگه داشتن مفصل زانو، از مشکلات زانو درد جلوگیری کرده و یا آن را درمان میکند. در این مقاله به ماهیت فیزیوتراپی، کاربردها، مزایا و انواع تمرینات آن خواهیم پرداخت، تا آخر همراه ما باشید.

فیزیوتراپی برای زانو چیست؟
فیزیوتراپی برای زانو، میتواند به کاهش درد و افزایش قدرت کمک کند. میتواند تحرک را بهبود بخشد. تمرینات فیزیوتراپی، راه رفتن، ایستادن یا استفاده از پلهها را آسانتر میکند. این تمرینات، معمولاً به دو یا سه جلسه در هفته و به مدت چند هفته نیاز دارند. در ویزیت اولیه، فیزیوتراپیست درد زانو را ارزیابی میکند و یک برنامه درمانی سفارشی ایجاد میکند. فیزیوتراپی، شامل تمرینات، درمان عملی و درمانهایی مانند اولتراسوند است.
همچنین بخوانید: فیزیوتراپی کمر در منزل
فواید فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یک روش درمانی مهم و موثر برای زانو است که برای مجموعهای از مشکلات زانو، از جمله آسیبهای صدمهآور، التهابات، ضعف عضلانی و بعد از جراحی، استفاده میشود. مزایای آن عبارتاند از:
- بهبود عملکرد زانو
- کاهش درد
- افزایش استحکام و پایداری
- بازگشت به فعالیتهای روزمره و ورزش
- پیشگیری از آسیبهای زانو
عوارض فیزیوتراپی زانو
فیزیوتراپی معمولا عوارضی ندارد، بیشتر عوارض مربوط به آن به دلیل انجام اشتباه تمرینات یا انجام بیش از حد آن است. عوارض احتمالی آن عبارتاند از:
- آسیب مجدد
- محدودیت حرکتی موقت
- خستگی عضلانی
- تورم و التهاب
- درد و حساسیت
مراحل فیزیوتراپی برای زانو
این ارزیابی اولیه، برای تعیین برنامه درمانی است و شامل مراحلی میشود که عبارتاند از:
مصاحبه و فرمها
در اولین جلسه به بیمار مدارکی داده میشود که شامل سوالاتی در مورد سابقه پزشکی و درد فعلی او خواهد بود. بیمار باید این فرمها را به صورت دقیق پر کند.
فیزیوتراپیست، در مورد چگونگی شروع درد، چه چیزی آن را تشدید میکند و چه چیزی باعث تسکین میشود، سؤالاتی میپرسد.
ارزیابی زانو درد
از بیمار خواسته میشود که درد خود را با حرکات مختلف ارزیابی کند. این کار اغلب با استفاده از مقیاس صفر تا ۱۰ انجام میشود: که عبارتاند از:
- بدون درد: ۰
- درد خفیف: ۱.۲، ۳
- درد متوسط: ۴.۵، ۶
- درد شدید: ۷.۸، ۹.۱۰
تشخیص نیاز به فیزیوتراپی
قبل از آغاز روند درمانی زانو با فیزیوتراپی، مراحلی برای تشخیص انجام میشود که عبارتاند از:
سایر ارزیابیهای مورد استفاده در ارزیابی اولیه ممکن است عبارتاند از:
- ارزیابی راه رفتن: بررسی نحوه راه رفتن: فیزیوتراپیستها به گونهای آموزش دیدهاند که در مراحل مختلف راه رفتن متوجه تغییرات کوچک در حرکت اطراف زانو شوند.
- لمس: در این مرحله، فیزیوتراپ با لمس کردن ساختارهای مختلف اطراف زانو برای ارزیابی دردناک بودن آن قسمت اقدام میکند.
- اندازه گیری دامنه حرکتی: دامنه حرکت به میزان خم شدن یا صاف شدن زانو اشاره دارد. فیزیوتراپیست ممکن است از ابزارهای خاصی برای اندازه گیری حرکت زانوی شما برای کمک به درمان استفاده کند.
- اندازه گیری قدرت: اتصالات عضلانی زیادی در اطراف زانو وجود دارد، و اندازه گیری قدرت عضلات میتواند به تعیین اینکه آیا ضعف یا عدم تعادل عضلانی باعث درد زانو شده است کمک میکند.
- ارزیابی تعادل: اگر تعادل فرد مختل شده باشد، ممکن است فشار بیش از حد به زانوی او وارد شده و باعث درد شود.
- اندازه گیری تورم: گاهی اوقات، ممکن است پس از آسیب، تورم در مفصل زانو ایجاد شود. فیزیوتراپیست، میزان تورم را برای کمک به درمان اندازه گیری میکند.
- تستهای ویژه: تستهای ویژه در اطراف زانو انجام میشوند تا به تعیین اینکه کدام ساختار ممکن است دلیل بروز درد باشد، انجام میشود.

انواع تمرینات فیزیوتراپی برای زانو درد
ورزش ابزار اصلی برای درمان زانو درد در فیزیوتراپی است. تمرینات هدفمند برای کمک به تقویت و بهبود تحرک زانو استفاده میشود. ورزشهایی که فیزیوتراپ برای کمک به درد زانو در نظر میگیرد و انواع فیزیوتراپی عبارتاند از:
- ستهای چهارگانه برای بلند کردن پاها
- تمرین چهار قوس کوتاه
- ورزشهایی برای تقویت عضلات ران و باسن
- تمرینات کشش اندام تحتانی
- تمرینهای تعادلی
درمانهای تکمیلی فیزیوتراپی برای زانو
روشهای تکمیلی فیزیوتراپی مورد استفاده برای درمان درد زانو عبارتاند از:
- سونوگرافی
- تحریک الکتریکی
- نوار حرکتی
- استفاده از گرما یا یخ
- ماساژ درمانی
- تحرک مفصل زانو
علائم خطرناک زانو درد
علائم زانو درد که نیاز به مراقبت پزشکی دارند عبارتاند از:
- مشکل در خم کردن یا صاف کردن زانو
- ناتوانی در تحمل وزن روی زانو
- تغییر در شکل مفصل زانو
- صدا دادن و ضربه زدن زانو هنگام حرکت
- درد همراه با تب
- درد ادامه دار زانو بعد از انجام درمانهای خانگی
- درد، تورم، بیحسی، سوزن سوزن شدن یا تغییر رنگ مایل به آبی
- درد شدید حتی در حالت استراحت
- تورم، قرمزی یا گرما در اطراف زانو
۶ تمرین فیزیوتراپی برای زانو
- بایستید و با دست راست مچ پای راست خود را بگیرید. مچ پا را به سمت باسن به سمت بالا بکشید. باید کشش را در جلوی پای خود احساس کنید، حداقل ۳۰ ثانیه نگه دارید و سه بار این حرکت را در هر دو پا تکرار کنید.
- پای خود را روی یک پله تکیه دهید. کمی از کمر به جلو خم شوید و پشت خود را صاف نگه دارید. باید کشش را در پشت ران خود احساس کنید. این کشش را ۳۰ ثانیه نگه دارید و سه بار برای هر دو پا تکرار کنید.
- صاف بایستید و دستان خود را به یک دیوار یا صندلی تکیه دهید. در حالی که یک پای خود را صاف نگه داشته اید، پای دیگر را تا جایی که میتوانید به سمت باسن خود بلند کنید. سه تا پنج ثانیه نگه دارید و سعی کنید ۱۰ الی ۱۵مرتبه با هر دو پا تکرار کنید. .
- دو بار در روز به مدت دو دقیقه روی پای آسیب دیده خود بایستید و پای دیگر را بلند کنید.
- ابتدا با ایستید، پاها را نزدیک به هم نگه دارید و روی انگشتان پا بلند شوید و سپس به آرامی به حالت اول برگردد. این تمرین را ۱۰ الی ۱۵ بار تکرار کنید.
- بدن خود را صاف نگه دارید و در حالی که ایستادهاید، یک پا را به سمت عقب بکشید و پای دیگر را به جلو و در یک راستا خم کنید. بدن و پاها باید در یک خط صاف قرار داشته باشند، جای پاها را عوض کنید و این کار را برای ۱۰ بار تکرار کنید.

فیزیوتراپی در منزل
انجام تمرینات فیزیوتراپی به راحتی در منزل امکانپذیر است، اما باید زیر نظر متخصص انجام شود. مرکز مهر درمان خدمات فیزیوتراپی در منزل را ارائه میکند. برای استفاده از این خدمات میتوانید به وبسایت مهر درمان مراجعه کنید و یا با شماره ۰۹۰۵۸۰۰۸۰۰۶ تماس حاصل فرمایید.
کلام پایانی
فیزیوتراپی زانو، یک راهکار قدرتمند و اثر بخش برای بهبود عملکرد و کاهش درد در زانو است. با استفاده از تمرینات و تکنیکهای مناسب، فیزیوتراپی به عنوان یک راهنمای حرفهای، برای بازگشت به فعالیتهای روزمره و ورزشی به حساب میآید. این روش درمانی، نه تنها بهبود عملکرد زانو را فراهم میکند، بلکه با افزایش استحکام، انعطافپذیری و پایداری زانو، خطر آسیب دوباره را کاهش میدهد.
سوالات متداول
آسیبهای زانو، جراحی زانو، التهاب، آرتروز و ضعف عضلات زانو
ممکن است درد و حساسیت موقتی در طول فیزیوتراپی احساس شود.
نظرات: