علل زانو درد در سالمندان + جلوگیری از آن

زانوها از جمله مفاصل پرکاربرد در زندگی روزمره هستند. به همین دلیل نسبت به بسیاری از مفاصل دیگر مستعد آسیب ناشی از سایش و پارگی است. زانو درد که به هر دلیلی رخ می‌دهد یکی از مشکلات سلامتی است که بسیاری از افراد تجربه می کنند، اگرچه در افراد مسن بیشتر شایع است. به همین جهت درمان زانو درد در سالمندان و جلوگیری از بروز آن می‌تواند تا حد زیادی زندگی آنان را بهبود بخشد. در این بخش همراه ما باشید تا  درمورد زانو درد سالمندان، علت و درمان آن توضیح کامل دهیم.

دلایل زانو درد در سالمندان

زانو درد چیست؟

مشکلات زیادی ممکن است در مفصل زانو که ساختار پیچیده‌ای دارد، ایجاد شود که در نهایت باعث درد زانو شود. شایع‌ترین علت زانو درد آرتروز است و اغلب در افراد مسن رخ می‌دهد.

زانو درد می‌تواند هنگام راه رفتن، بالا رفتن از پله‌ها، در حین ورزش و گاهی اوقات حتی در حالت استراحت احساس شود  و سالمندان را اذیت کند.

اگر درد برای مدت طولانی ادامه یابد، هر از گاهی کاهش یابد و هر از گاهی بدتر شود، احتمالاً نشان‌دهنده بیماری مفصلی است. به همین دلیل زانودردی که بیش از یک هفته طول می‌کشد یا با مشکلاتی مانند تورم و قرمزی همراه است را باید جدی گرفت و با پزشک مشورت کرد.

علائم زانو درد در سالمندان

زانو درد در سالمندان دردی است که گاهی در زندگی روزمره احساس می‌شود. در برخی موارد، ممکن است دردی وجود داشته باشد که به دلیل موقعیت‌های معمولی مانند استفاده بیش از حد از مفصل، فشاردادن آن یا انجام حرکاتی که قبلاً برای اولین‌بار انجام نشده‌اند و خودبه‌خود بهبود می‌یابند، ایجاد می‌شود. اما اگر درد بیش از یک هفته طول بکشد، احتمال بیماری مفصلی زمینه‌ای افزایش می‌یابد.

درد زانو معمولاً به صورت درد تیز و مبهم دیده می‌شود که با فعالیت بیشتر می‌شود. علاوه بر این، در برخی افراد به عنوان یک احساس سوزش مبهم احساس شود. درد هنگام لمس زانو تشدید شود، تورم و تغییرات رنگ مانند قرمزی و کبودی نیز مشاهده شود. در صورت وجود شرایط زیر، مراجعه به پزشک و انجام معاینه ضروری است:

  • در صورت وجود سابقه زمین‌خوردن و ضربه
  • در صورت وجود تورم و قرمزی در مفصل
  • اگر محدودیت حرکتی در مفصل وجود داشته باشد.
  • اگر دردی وجود داشته باشد که با استراحت از بین نرود یا شدیدتر شود.
  • اگر درد خیلی شدید نباشد، اما برای مدت طولانی ادامه یابد، باید بدون معطلی به پزشک مراجعه کرد.

علل زانو درد در سالمندان

درد زانو می‌تواند موقت یا مزمن باشد. برخی از شرایطی که باعث درد زانو در سالمندان می‌شوند به شرح زیر است:

  • استئوآرتریت (کلسیفیکاسیون): بیماری که با تحلیل مفاصل ایجاد می‌شود و به شکل تخریب مفصل همراه با درد و التهاب به ویژه در افراد مسن ایجاد می‌شود.
  • آرتریت روماتوئید: یک بیماری التهابی خودایمنی مزمن است که می‌تواند باعث تغییر شکل و تحلیل استخوان در مفاصل شود و باعث تورم دردناکی شود که مفاصل مختلف بدن را همراه با زانوها درگیر می‌کند.
  • بورسیت: التهابی است که در نتیجه آسیب‌های مکرر مفاصل یا به دلیل استفاده بیش از حد از مفصل زانو ایجاد می‌شود.
  • بیماری نقرس: نوعی بیماری است که باعث تجمع اسیداوریک در بافت‌ها و در نتیجه درد می‌شود.
  • تاندونیت: باعث احساس درد در قسمت جلویی زانو می‌شود و در حین فعالیت‌هایی مانند راه رفتن در شیب‌ها، بالا رفتن از پله‌ها بدتر می‌شود.
  • کیست بیکر: کیست‌هایی هستند که به دلیل تجمع مایع سینوویال در پشت زانو که مفاصل را روان و تحرک می‌کند باعث درد می‌شوند.
  • دررفتگی کاسه زانو: دررفتگی کاسه زانو که معمولاً پس از تصادف یا ضربه اتفاق می‌افتد، می‌تواند باعث زانو درد شود.
  • پارگی رباط‌ها: درد زانو ممکن است زمانی رخ دهد که هر یک از چهار رباط زانو پس از کشیدگی یا ضربه به مفاصل پاره شود. شایع‌ترین پارگی رباط‌های زانو، رباط‌های متقاطع قدامی هستند.
  • تومورهای استخوانی: استئوسارکوم، دومین نوع شایع سرطان استخوان، معمولاً مفاصل زانو را درگیر می‌کند و باعث درد مزمن در این ناحیه می‌شود.
  • آسیب غضروف: نقص‌هایی که به دلایل مختلف در غضروف مفصل زانو که ساختار نرم و حساس‌تری نسبت به استخوان دارد ایجاد می‌شود، می‌تواند باعث ایجاد درد در زانو شود.
  • شکستگی استخوان: درد زانو به دلیل شکستگی استخوان، به خصوص پس از ضربه رخ می‌دهد.
  • اضافه‌وزن: از آنجایی که هر وزنی که بالاتر از وزن ایده‌آل باشد، باری را بر روی زانو ایجاد می‌کند، احتمال آسیب به مفاصل زانو در افراد دارای اضافه‌وزن به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد. زانو درد و بیماری‌های مفصلی اغلب به دلیل فشار ناشی از وزن مشاهده می‌شود.
درد زانو در سالمندان

آرتروز زانو و درد مفاصل در سالمندان

آرتریت زانو اغلب در افراد مسن دیده می‌شود. افرادی که از این بیماری شکایت می کنند اغلب مشکلات وزنی دارند. درد مفاصل که در افراد مسن دیده می‌شود اختلالی است که کیفیت زندگی را به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. درد مفاصل که با افزایش سن ظاهر می‌شود، معمولاً به دلیل کاهش مایع مفصلی یا از دست دادن استحکام بافت غضروف ایجاد می‌شود.

چاقی، صدمات جدی، بیماری‌های خاص و ورزش شدید می‌تواند باعث آسیب مفاصل و درد اضافی شود. در فعالیت‌های روزانه بدن تعادل مورد نیاز خود را از طریق مفاصل تأمین می‌کند. درد در مفاصل به طور مستقیم بر زندگی روزمره و زندگی کاری تأثیر می‌گذارد. به هر دلیلی، باید درد احساس شده در مفاصل را درمان کرد؛ زیرا بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می‌گذارد.

چه چیزی برای کلسیفیکاسیون زانو و درد مفاصل در سالمندان مفید است؟

روش‌های درمان این دو اختلال که در افراد مسن شایع است، ممکن است متفاوت باشد. روش‌های درمان ممکن است بسته به سن بیمار، انتظارات، شدت شکایات و علت کلسیفیکاسیون و درد متفاوت باشد. از آنجایی که سن بیمار نیز عامل بسیار مهمی در روند درمان است، باید درمان متناسب با این شرایط دنبال شود.

اگر بیمار اضافه‌وزن داشته باشد، کاهش وزن در مرحله اول درمان توصیه می‌شود. در عین حال پرهیز از کارهای سنگین و بالا و پایین نرفتن از پله‌ها یا تپه‌ها روند درمان را آسان می‌کند. استفاده از مسکن‌ها، یخ درمانی و داروهای داخل زانو از دیگر روش‌های قابل‌استفاده است. استخوان‌ها، ماهیچه‌ها، تاندون‌ها و غضروف‌ها به مواد ضروری مانند کلاژن، کلسیم و اسید هیالورونیک نیاز دارند. به دلیل افزایش سن، تولید برخی پروتئین‌ها مانند کلاژن در بدن کاهش می‌یابد.

تشخیص زانو درد در سالمندان

در بیمارانی که با مشکلاتی مانند زانو درد، ضعف در زانو، تورم، قرمزی، سوزش و محدودیت حرکتی به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند، ابتدا تاریخچه پزشکی بیمار به طور دقیق بررسی می‌شود. معاینه فیزیکی توسط پزشک می‌تواند بررسی کند که آیا تغییر رنگ یا تورم در زانو وجود دارد یا خیر، و اطلاعاتی در مورد افزایش یا کاهش درد با اعمال فشار به قسمت‌های مختلف مفصل به دست می‌آید. سپس مشکلات مفصل زانو معمولاً با استفاده از تکنیک‌های تصویربرداری پزشکی بررسی می‌شود. معمولاً برای این کار از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) استفاده می‌شود.

در طی این تصویربرداری می‌توان استخوان‌ها و مفاصل، غضروف‌ها، تاندون‌ها، ماهیچه‌ها و برخی از رگ‌های خونی را با جزئیات بررسی کرد. اشعه ایکس و سیتی اسکن (CT) نیز می‌توانند انجام شوند. در صورت نیاز از آزمایش خون برای ارزیابی برخی احتمالات مانند آرتریت روماتوئید یا بیماری‌های عفونی استفاده می‌شود. پس از تمام این تحقیقات، مشکلاتی که باعث ایجاد درد در زانو شوند شناسایی شده و برنامه درمانی برای آنها ایجاد می‌شود.

علل زانو درد در سالمندان

درمان زانو درد در سالمندان

هنگام تهیه برنامه درمانی برای زانو درد، ابتدا باید عامل ایجاد درد مشخص شود. به هر دلیلی، بیماران مبتلا به مشکلات چاقی باید به یک متخصص تغذیه مراجعه کرده و فشار وارده به مفاصل باید با اطمینان از رسیدن به وزن ایده‌آل خود از بین برود. از جمله درمان‌های اعمال شده برای مشکلاتی که باعث درد می‌شوند:

درمان خانگی

از کمپرس یخ متناوب می‌توان برای برخی از مشکلات مانند بورسیت استفاده کرد. علاوه بر این، ممکن است توصیه‌هایی مانند خوابیدن به پشت در شب، استفاده از کفش‌های راحت با کفی ارتوپدی، پرهیز از ایستادن طولانی مدت و انجام برخی تمرینات زانو ارائه شود.

درمان دارویی

برخی از درمان‌های دارویی را می‌توان برای تسکین زانو درد یا درمان بیماری‌هایی مانند نقرس و آرتریت روماتوئید استفاده کرد.

تزریق به زانو

تقویت عضلات اطراف زانو کمک قابل توجهی به محافظت و بهبود مفصل می‌کند؛ بنابراین، تمرینات فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی ممکن است توصیه شود. در برخی موارد، برنامه درمانی ممکن است توسط پزشک به شکل تزریق داروها یا مایعات مختلف به مفصل زانو آغاز شود. به خصوص در موارد عود شدید آرتریت، تزریق کورتیکواستروئید که به طور قابل توجهی درد را کاهش می‌دهد، تزریق اسید هیالورونیک برای افزایش مایعی که مفاصل را روان می‌کند، یا تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) که التهاب را کاهش می‌دهد و بهبودی را سریع تر می کند، ترجیح داده می‌شود.

همچنین بخوانید: خدمات تزریق در منزل

جراحی زانو

برخی از بیماری‌ها یا آسیب‌های مفصل زانو احتمالاً نیاز به جراحی داشته باشند. در این صورت می‌توان مشکلات مفصل زانو را با جراحی برطرف یا کاهش داد. درمان با سلول‌های بنیادی (کاربرد غلظت سلولی) که در سال‌های اخیر به طور مکرر مورد استفاده قرار گرفته و نتایج بسیار موفقیت‌آمیزی به دست آورده است، برای درمان بسیاری از بیماری‌هایی که باعث درد زانو در بیماران می‌شوند، استفاده می‌شود. در برخی از بیماران، با قراردادن پروتزهای جزئی یا کامل زانو می‌توان به مفصل زانو سالم دست‌یافت.

همچنین بخوانید: خدمات مراقبت‌های پرستاری از بیمار بعد از جراحی

طب سوزنی

با حفظ تعادل بیوشیمیایی و هورمونی می‌توان از کاربردهای طب سوزنی برای درمان بسیاری از بیماری‌های مفصلی به ویژه آرتروز استفاده کرد. اینکه کدام یک از این روش‌های درمانی باید اعمال شود، توسط پزشک و در نتیجه تحقیقات دقیق و آزمایش‌های تشخیصی تعیین می‌شود.

از آنجایی که زانو درد سالمندان می‌تواند دامنه حرکتی را کاهش داده و بر فعالیت روزمره تأثیر بگذارد، حضور یک پرستار در روند درمان بسیار کمک‌کننده است. در چنین مواردی برای پیشبرد بهتر درمان، می‌توانید از خدمات مراقبت و پرستاری از سالمندان مرکز مهردرمان بهره برده و مشکلات را از دوش خانواده و سالمند عزیز بردارید.

درمان خانگی زانو درد با رژیم غذایی، ویتامین و ورزش

برای کسانی که به دنبال مسکن طبیعی هستند، زنجبیل و روغن زنجبیل بهترین پاسخ به این سؤال است که چه چیزی برای زانو درد مفید است. می‌توان آن را به صورت چای به صورت تازه و پودر شده همراه با روغن زنجبیل در ناحیه دردناک مصرف کرد. به این ترتیب اثر آن در مدت زمان کوتاهی ظاهر می‌شود.

یکی دیگر از راه‌حل‌های طبیعی که برای زانو درد مفید خواهد بود، زردچوبه و روغن زردچوبه است. زردچوبه را می‌توان به عنوان چای به خصوص به عنوان مسکن طبیعی مصرف کرد یا به غذاهای مختلف اضافه کرد.

اگر می‌خواهید استخوان‌های خود را تقویت کنید، می‌توانید برگ چنار را به عنوان یکی از طبیعی‌ترین مواد انتخاب کنید. برگ چنار که یکی از طبیعی‌ترین مواد است، برای آرتروز و روماتیسم بسیار مفید خواهد بود.

ورزش برای زانو درد

برای داشتن زانوی سالم، باید ورزش را بخشی از زندگی خود کنیم. نکاتی که باید در انجام تمرینات زانو در نظر بگیرید:

  • تقویت عضله بالای زانو برای جلوگیری از فشار آسان روی مفصل زانو ضروری است.
  • می‌توانید تمرینات را همراه با پیاده‌روی و سایر فعالیت‌ها انجام دهید.
  • اگر قبلاً دچار ضربه به زانو شده‌اید، از خود در برابر حرکات خطرناک محافظت کنید.
  • با کاهش وزن و افزایش سن، بارهای بیش از حد ناشی از آرتریت باعث می‌شود مفصل زانو دچار مشکل شود.
  • کفش راحت باکیفیت انتخاب کنید.
  • روش تمرین و فعال‌سازی را که مناسب شماست پیدا کنید و اعمال کنید.
  • اگر قبلاً مشکلات زانو داشته‌اید، در صورت بروز درد یا رویداد جدید با پزشک خود مشورت کنید.
  • هنگام اضافه کردن تمرینات جدید به زندگی خود مراقب باشید تا یک حرکت جدید به مفصل زانو آسیب نرساند.

حضور یک پرستار حرفه‌ای و آشنا با امور سالمندان می‌تواند به آنها کمک کند که تمامی موارد عنوان شده در بالا را به بهترین شکل انجام داده و زانو درد خود را کاهش دهد. جهت دریافت خدمات مراقبت از سالمندان به بخش تماس با ما مراجعه کرده و بهترین خدمات را دریافت نمایید.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *