مانند بسیاری از جراحی‌ها، مراقبت‌های بعد از جراحی قلب در منزل بسیار مهم است. برای اینکه بیمار روند بهبودی راحت‌تر و سریع‌تری داشته باشد، باید قوانین خاصی را رعایت کرد. این موارد عبارتند از: مصرف دارو، تغذیه، فعالیت، مراقبت از زخم، کنترل درد، کنترل عفونت، بهداشت، جوراب‌های فشرده، استفاده از کرست، زندگی جنسی و زمان ملاقات با پزشک. در این بخش به بررسی این موارد می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

عمل قلب باز

مراقبت‌های بعد از جراحی قلب در منزل شامل چه مواردی است؟

بعد از انجام جراحی قلب باز و ترخیص از بیمارستان، پزشک برای شما دارو‌های خوراکی تجویز می‌کند. هر یک از دارو‌های زیر ممکن است برای درمان شما ضروری باشد:

  • رقیق‌کننده‌های خون: آسپرین، کومادین و غیره. این داروها و مشتقات آن از لخته شدن خون جلوگیری خواهد کرد.
  • دارو‌های قلب: آن‌ها قلب شما را تقویت می‌کنند و ضربان قلب شما را تنظیم می‌کنند.
  • نرم‌کننده‌های مدفوع: آن‌ها با آسان‌تر کردن حرکات روده شما و برگرداندن آن به حالت عادی از یبوست جلوگیری می‌کنند.
  • دارو‌های دیورتیک (ادرار‌آور): آن‌ها از تجمع مایع اضافی و ادم در بدن جلوگیری می‌کنند و به شما اجازه می‌دهند مایعات بیشتری را با ادرار دفع کنید.

بسیار مهم است که پس از جراحی قلب باز، در زمان‌های مشخص شده برای شما، به طور منظم و با دوز مناسب از دارو‌های خود استفاده کنید تا درمان شما به درستی ادامه یابد.

بیشتر مطالعه کنید: متخصص قلب در منزل

تغذیه

اشتهای شما ممکن است پس از جراحی قلب باز کاهش یابد، این وضعیت موقتی است و باید پس از چند هفته بازگردد. بنابراین در ماه اول پس از جراحی از رژیم گرفتن خودداری کنید. حس چشایی شما نیز ممکن است برای چند هفته کاهش یابد. در رژیم غذایی خود باید مراقب مصرف غذا‌های حاوی گوشت، سبزیجات، میوه‌ها و کربوهیدرات‌ها، غذا‌های کم نمک و پروتئین و غذا‌های فیبری باشید.

فعالیت

پیاده روی یک فعالیت بسیار مفید برای شما پس از جراحی قلب است. پزشک تعیین می‌کند که چه زمانی پیاده روی‌های منظم را شروع کنید. شما باید بین فعالیت و استراحت تعادل برقرار کنید، حداقل ۳۰ دقیقه بعد از غذا و قبل از شروع ورزش استراحت کنید. طبق توصیه پزشک باید ورزش و پیاده روی منظم انجام دهید.

به طور متوسط ​​۶-۸ هفته طول می‌کشد تا ناحیه جراحی شما بهبود یابد. در طول این فرآیند، باید از حرکاتی که ناحیه جراحی شما را درگیر می‌کند، مانند: رانندگی، حرکات هل دادن-کشیدن، بلند کردن وزن بیش از ۴ کیلوگرم اجتناب کنید.

شما باید وزن خود را هر روز در یک زمان مشخص بررسی کنید. شما می‌توانید پس از میانگین ۶-۱۲ هفته به سر کار خود بازگردید، پزشک در این مورد به شما اطلاع خواهد داد. همچنین باید برای ۳ هفته رفت و آمد و روابط اجتماعی خود را محدود کنید.

مراقبت از زخم

ممکن است بعد از جراحی، شرایط متفاوتی را تجربه کنید؛ به عنوان مثال، درد و تنش را در ناحیه مورد نظر حس خواهید کرد، ولی این شکایات با گذشت زمان، کم می‌شوند. وقتی یک هفته بعد از جراحی برای معاینه نزد پزشک مراجعه می‌کنید، او بخیه‌ها را بعد از معاینه و بررسی، می‌کشد. در این فرآیند، هر گونه لوسیون، روغن، پودر و غیره برای ناحیه زخم خود استفاده کنید.

بعد از ترشح می‌توانید محل زخم خود را به آرامی با آب و صابون بشویید. شما باید از سابیدن یا پاک کردن شدید محل جراحی خودداری کنید.

برای جلوگیری از تورم و ادم در پا‌های آسیب دیده خود باید مراقب باشید که آن‌ها را بالا نگه دارید و برای مدتی پا‌های خود را روی هم نگذارید. با حمایت از زخم قفسه سینه با یک بالش کوچک می‌توانید تمرینات تنفسی-سرفه خود را به راحتی انجام دهید. در موارد خاص، باید توصیه‌های پزشک خود را در نظر بگیرید.

کنترل درد

پس از ترخیص، ممکن است در ناحیه‌ شانه، پشت و قفسه سینه درد داشته باشید و ناحیه جراحی شما ممکن است در حین انجام فعالیت‌های روزانه کشیده شود. می‌توانید ناحیه سینه خود را با یک بالش حمایت کنید، زیرا ممکن است به دلیل فشار ایجاد شده در حین انجام تمرینات تنفسی و سرفه، درد داشته باشید. همچنین می‌توانید از مسکن توصیه شده توسط پزشک برای درد خود استفاده کنید.

کنترل عفونت

در صورت مشاهده علائم و نشانه‌های عفونت در ناحیه زخم، باید به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از علائم عفونت عبارتند از: حساسیت، قرمزی، تورم، ترشحات جدید یا افزایش یافته از زخم و تب.

بهداشت و موارد پزشکی

پس از ترخیص تا زمان بهبودی ناحیه زخم، نباید در وان استحمام کنید، فقط باید یک دوش ساده بگیرید.

با توصیه پزشک، به طور متوسط ​​یک تا یک‌ونیم ماه پس از جراحی باید جوراب‌های فشاری خود را بپوشید. بهترین و مناسب‌ترین زمان برای پوشیدن جوراب قبل از بلند شدن از رختخواب است. هنگام پوشیدن جوراب‌های فشرده، پا‌ها باید خشک باشند، نه خیس.

برای حمایت از ناحیه قفسه سینه و التیام استخوان سینه پس از جراحی قلب، باید به طور متوسط یک‌ونیم ماه از بریس قفسه سینه خود استفاده کنید.

زندگی جنسی

پس از ترخیص می‌توانید به طور متوسط ​​پس از ۴-۶ هفته به زندگی جنسی خود بازگردید. در موارد خاص باید توصیه‌های پزشک خود را در نظر بگیرید.

مراقبت‌های بعد از جراحی قلب در منزل

چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرید؟

هنگامی که یک یا چند مورد از شکایات زیر را دارید باید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درد قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • سرگیجه
  • حالت تهوع – استفراغ
  • تپش قلب
  • غش کردن
  • تب بالا (۳۷. ۵ تا ۳۸ درجه سانتیگراد)
  • حساسیت، قرمزی، تورم، ترشح در زخم
  • مشکل در ادرار کردن، ادرار تیره، ادرار دردناک
  • افزایش وزن ناگهانی و سریع
  • تورم در دست و پا
  • ضربان قلب سریع یا نامنظم
  • هرگونه خونریزی
  • در صورت داشتن هر گونه سؤال از مشورت با پزشک یا پرستار خود دریغ نکنید.

چگونه مراقبت‌های بعد از جراحی قلب در منزل را به درستی و کامل رعایت کنیم؟

به طور معمول عمل قلب به خصوص عمل قلب باز برای سالمندان و یا بیماران با شرایط خاص انجام می‌شود. این عمل نه تنها از نظر پزشکی دارای اهمیت بسیار است بلکه بار روانی قابل توجه‌ای را برای خانواده‌ها و بیمار ایجاد می‌کند. مراقبت‌های بعد از جراحی قلب در منزل به شدت حساس است و تاثیر مستقیمی روی روند بهبودی بیمار دارد. به همین جهت اکثر خانواده‌ها به دنبال شخصی هستند که بار روانی این مسئله را تا حد زیادی برای آنان کاهش دهد.

اگر مراقبت از بیماری که جراحی قلب انجام داده است برای شما دشوار و یا نگران‌کننده است، می‌توانید از خدمات کمک پرستار در منزل و پرستار در منزل  بهره ببرید. حضور فردی که به طور کامل در زمینه این بیماری، تجربه، اطلاعات و مهارت دارد، به شما این اطمینان خاطر را می‌دهد که بیمارتان در وضعیت مناسبی از نظر مراقبت‌های بعد از جراحی قلب در منزل قرار دارد.

چنانچه به دنبال دریافت این خدمات هستید می‌توانید از طریق بخش ارتباط با ما مرکز مهردرمان اقدام کرده و نیاز‌های خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید. پس از بررسی شرایط شما و روند بیماری، تمامی آنچه که نیاز شما را برآورده می‌کند برای شما در نظر گرفته خواهد شد. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به بخش خدمات پرستاری در منزل و بیمارستان مراجعه فرمایید.