اختلالات خواب : علت، تشخیص و درمان آن!
این مقاله توسط پزشکان متخصص مهر درمان بازبینی و تایید شده است .
اختلالات خواب (یا اختلالات خواب و بیداری) شامل مشکلاتی در کیفیت، زمان و میزان خواب است که منجر به پریشانی در طول روز و اختلال در عملکرد میشود. اختلالات خواب و بیداری اغلب همراه با شرایط پزشکی یا سایر شرایط سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب یا اختلالات شناختی رخ می دهد. انواع مختلفی از اختلالات خواب و بیداری وجود دارد که بی خوابی شایعترین آنهاست. سایر اختلالات خواب و بیداری شامل آپنه انسدادی خواب، پاراسومنیا، نارکولپسی و سندرم پای بی قرار است. مشکلات خواب با مشکلات جسمی و عاطفی مرتبط است. مشکلات خواب هم میتواند به شرایط سلامت روان کمک کند یا آن را تشدید کند و هم میتواند نشانهای از سایر شرایط سلامت روان باشد. حدود یک سوم بزرگسالان علائم بی خوابی را گزارش میکنند و 6 تا 10 درصد معیارهای اختلال بی خوابی را دارند.
اهمیت خواب
میزان خواب مورد نیاز ما بسته به سن متفاوت است و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. طبق گفته بنیاد ملی خواب، بیشتر بزرگسالان به حدود هفت تا نه ساعت خواب آرام در هر شب نیاز دارند. این بنیاد در سال 2015 توصیههای خواب خود را براساس بررسی دقیق متون علمی مورد بازنگری قرار داد. بسیاری از ما خواب کافی نداریم. تقریباً 30 درصد از بزرگسالان کمتر از شش ساعت در هر شب میخوابند و تنها حدود 30 درصد از دانشآموزان دبیرستانی حداقل 8 ساعت در یک شب میخوابند.
خواب به عملکرد صحیح مغز کمک میکند. نداشتن خواب کافی یا خواب کم کیفیت پیامدهای بالقوه زیادی دارد. بارزترین نگرانیها خستگی و کاهش انرژی، تحریک پذیری و مشکلات تمرکز است. توانایی تصمیمگیری و خلقوخوی شما نیز میتواند تحت تاثیر قرار گیرد. مشکلات خواب اغلب با علائم افسردگی یا اضطراب همراه است. مشکلات خواب میتواند افسردگی یا اضطراب را تشدید کند و افسردگی یا اضطراب میتواند منجر به مشکلات خواب شود. کمبود خواب و خواب زیاد با بسیاری از مشکلات سلامتی مزمن مانند بیماری قلبی و دیابت مرتبط است. اختلالات خواب همچنین میتواند یک علامت هشدار برای مشکلات پزشکی و عصبی مانند نارسایی احتقانی قلب، آرتروز و بیماری پارکینسون باشد.
همچنین تست خواب در منزل را مطالعه کنید !
اختلال بی خوابی
بی خوابی، شایعترین اختلال خواب، شامل مشکلات خوابیدن یا خواب ماندن است. حدود یک سوم از بزرگسالان برخی از علائم بیخوابی را گزارش میکنند، 10-15 درصد مشکلات عملکردی در طول روز و 6-10 درصد علائم به اندازه کافی شدید هستند که معیارهای اختلال بی خوابی را برآورده میکنند. تخمین زده میشود که 40 تا 50 درصد از افراد مبتلا به بی خوابی، اختلال روانی دیگری نیز دارند.
سندرم پای بی قرار
سندرم پای بیقرار یک نیاز شدید به حرکت دادن پاها است. این نیاز گاهی با احساس گزگز در پاها همراه است. اگرچه این علائم ممکن است در طول روز بروز کنند، اما در شب بیشتر دیده میشوند. سندرم پای بیقرار اغلب با شرایط پزشکی خاصی از جمله اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و بیماری پارکینسون همراه است، اما علت دقیق آن همیشه مشخص نیست.
نارکولپسی
نارکولپسی با حملات خواب مشخص میشود که در هنگام بیداری رخ میدهد. این بدان معنی است که شما ناگهان احساس خستگی شدید میکنید و بدون هشدار به خواب میروید. این اختلال همچنین باعث فلج خواب میشود که میتواند حرکت شما را بلافاصله پس از بیدار شدن از نظر فیزیکی غیرممکن کند. اگرچه نارکولپسی میتواند به خودی خود رخ دهد، اما با برخی از اختلالات عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیس نیز همراه است.
علت اختلالات خواب چیست؟
این نوع اختلال میتواند به دلایل مختلفی مانند بیماریهای جسمی یا روانی، به عنوان مثال پرکاری تیروئید یا اضطراب ایجاد شود. علاوه بر این، حتی میتواند باعث آسیب شناسی یا مشکلات دیگری در زندگی روزمره مانند خستگی، عملکرد پایین یا خواب آلودگی در طول روز شود.
چگونه اختلالات خواب تشخیص داده میشود؟
در طول مکالمه با پزشک، پزشک سوالاتی در مورد درد، بیماری، دارو، استرس، ساعات کاری یا الگوهای خواب از شما میپرسد. پاسخهای شما به یافتن دلیل شکایت شما کمک میکند. معاینات فیزیکی، یادداشتهای روزانه خواب یا پرسشنامهها اطلاعات بیشتری را ارائه میدهند. برای ثبت زمان خواب دستگاههای قابل حمل کوچکی وجود دارد. اندازه گیری خواب با دستگاههای موجود در آزمایشگاه خواب میتواند اطلاعات بیشتری را در موارد خاص ارائه دهد.
درمان اختلالات خواب شامل چه مواردی است؟
درمان اختلالات خواب به نوع اختلالی که بیمار دارد بستگی دارد. به طور کلی، متخصصان توصیه میکنند از مصرف داروهایی که باعث بی خوابی میشوند خودداری کنید یا از مصرف کافئین و تنباکو خودداری کنید. علاوه بر این، توصیه میشود زمان سپری شده در رختخواب را فقط به زمانی که به خواب میروید محدود کنید. یعنی بهتر است که در رختخواب تلویزیون تماشا نکنید، مطالعه نکنید یا غذا نخورید.
کلام آخر
خواب کافی یک پیش نیاز مهم برای سلامت جسمی و روانی، عملکرد و تندرستی است. سلامتی، کیفیت زندگی و عملکرد میتواند بهطور قابلتوجهی مختل شود، به ویژه زمانی که بیماران در طول شبانه روز در مدت زمان طولانیتری دچار مشکل میشوند یا نمیتوانند به خواب بروند. به همین ترتیب، کم خوابی مداوم یا بی خوابی میتواند حافظه و سایر عملکردهای شناختی را مختل کند، که میتواند منجر به عدم تعادل عاطفی شود. کسانی که به اندازه کافی نمیخوابند بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و متابولیک هستند. همچنین کم خوابی سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند و در نتیجه باعث ایجاد بیماریهای عفونی میشود.
نظرات: