توانبخشی بیماران سکته مغزی

توانبخشی بیماران سکته مغزی، توانبخشی درمان و فعالیت‌هایی است که انجام می‌دهند و باعث بهبودی شخص می‌شوند. این به بیمار کمک می‌کند تا دوباره یاد بگیرد یا راه‌های جدیدی برای انجام کار‌هایی پیدا کند که تحت‌تأثیر سکته مغزی قرار گرفته‌اند. هدف آن تحریک توانایی مغز بیمار برای تغییر و سازگاری است که به آن نوروپلاستیسیته می‌گویند. با ایجاد مسیر‌های مغزی جدید، بیمار ممکن است یاد بگیرد که از سایر قسمت‌های مغز خود برای بازیابی عملکرد قسمت‌هایی که تحت‌تأثیر سکته مغزی قرار گرفته‌اند، استفاده کند. آنچه را که باید انتظار داشت سکته مغزی هرکس متفاوت است، بنابراین پیش‌بینی میزان بهبودی بیمار دشوار است.

توانبخشی بیمار سکته مغزی

توانبخشی بیماران سکته مغزی چگونه است؟

سکته مغزی یکی از علل اصلی ناتوانی طولانی‌مدت بزرگسالان است. بهبودی و توانبخشی زودهنگام می‌تواند به طور قابل‌توجهی احتمال بهبود موفقیت‌آمیز سکته را افزایش دهد. توانبخشی سکته مغزی شامل یک برنامه درمانی هدفمند است که برای کمک به بیماران برای بازیابی عملکرد از دست رفته و بازیابی استقلال طراحی شده است. درحالی‌که هر بازمانده سکته مغزی، برنامه توانبخشی متفاوتی خواهد داشت، بسیاری از آن‌ها شامل ترکیبی سفارشی از درمان‌های فیزیکی، شغلی و گفتاردرمانی هستند. در زیر به برخی از مزایای اصلی توانبخشی سکته مغزی نگاهی بیندازید:

تحرک را بازیابی می‌کند

پس از سکته مغزی، بیماران ممکن است تغییرات شدیدی را در تحرک تجربه کنند، از جمله ضعف یا فلج در یک طرف بدن، سفت شدن ماهیچه‌ها، سرگیجه و سایر مشکلات تعادلی و مشکلات در برنامه‌ریزی یا هماهنگی که منجر به حرکات ناشیانه یا آهسته می‌شود. تغییرات در حس، مانند بی‌حسی یا حساسیت بیش از حد، همراه با تورم، خستگی و درد نیز شایع است.

توانبخشی سکته مغزی به بیماران کمک می‌کند تا توانایی‌هایی را که در اثر سکته مغزی ازدست‌داده یا آسیب‌دیده‌اند، از طریق حرکات و تمرینات تجویز شده خاص، تحریک الکتریکی یا حمایت از بریس‌های موقت به دست آورند. همچنین می‌تواند به بیماران کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه با ناتوانی دائمی سازگار شوند و از وسایل کمکی مانند ویلچر و واکر استفاده کنند.

استقلال را در فعالیت‌های روزمره زندگی به حداکثر می‌رساند

ضعف، فلج و تغییرات عضلانی اغلب بر بازو‌ها و دست‌های بیماران سکته مغزی تأثیر می‌گذارد. همچنین انجام عملکرد‌های حرکتی ظریف لازم برای غذا خوردن، لباس پوشیدن و بهداشت شخصی را که از ویژگی‌های بارز زندگی مستقل هستند، دشوار می‌سازد.

به عنوان بخشی از فرایند توانبخشی، بیماران سکته مغزی ممکن است حرکت را برای کار‌های روزمره تمرین کنند و نیاز به فیزیوتراپی داشته باشند. بعضی از بیماران ممکن است برای کمک به بهبود هماهنگی، بازی‌های ویدئویی انجام دهند. همچنین می‌توان از تحریک الکتریکی سطح پایین برای کمک به تقویت عضلات ضعیف استفاده کرد. هدف از توانبخشی سکته مغزی کمک به بیماران برای بازیابی توانایی‌های از دست رفته و به حداکثر رساندن استقلال است. گاهی اوقات این به معنای یادگیری روش‌های جایگزین برای انجام کار‌های روزانه است.

مهارت‌های ارتباطی و شناختی را تقویت می‌کند

توانایی‌های گفتاری و ارتباطی اغلب پس از سکته مغزی به دلیل ضعف یا فلج عضلات داخل و اطراف دهان، لب‌ها، زبان و تار‌های صوتی آسیب می‌بینند. سکته مغزی همچنین می‌تواند بر هماهنگی ماهیچه‌ها و توانایی‌های شناختی، مانند: حافظه، تفکر و قضاوت تأثیر بگذارد، به این معنی که بیماران نه‌تنها در صحبت‌کردن، خواندن و نوشتن مشکل دارند، بلکه در درک دیگران هنگام صحبت یا اشاره نیز مشکل دارند.

یک برنامه گفتاردرمانی جامع و سفارشی می‌تواند به بیماران کمک کند تا راحت‌تر با هم ارتباط برقرار کنند. این ممکن است شامل تمرین با صحبت‌کردن و گوش‌دادن یا استفاده از حرکات یا وسایل کمکی برای انتقال پیام باشد. گفتاردرمانی همچنین به تقویت عضلات و هماهنگی برای بهبود سرعت، ریتم و دقت گفتار بیمار کمک می‌کند.

به ‌سلامت روان کمک می‌کند

معمولاً بیماران در مورد پیشرفت و محدودیت‌های خود پس از سکته، ناامید، افسرده یا مضطرب می‌شوند. برنامه‌های توانبخشی سکته مغزی گاهی شامل مشاوره به عنوان بخشی از برنامه درمانی کلی، همراه با گروه‌های حمایتی و آموزش خانواده است که می‌تواند به خانواده‌ها کمک کند تا از عزیزانی که پس از سکته بهبود می‌یابند، مراقبت کنند.

تغییرات عاطفی و شخصیتی پس از سکته مغزی رایج است، از جمله واکنش‌های اغراق‌آمیز، احساسات خارج از زمینه، تحریک‌پذیری یا پرخاشگری و حتی رفتار‌های غیرقابل مهار یا تکانشی. درمان شناختی رفتاری می‌تواند همراه با آموزش مدیریت رفتاری و دارو کمک کند.

مبتلایان به سکته مغزی زمانی که به انواع حمایت‌های جسمی و روانی دسترسی داشته باشند، شانس بیشتری برای داشتن زندگی پربار و معنادار دارند.

توانبخشی بیماران سکته مغزی در منزل

توانبخشی سکته مغزی در منزل

توانبخشی سکته مغزی می‌تواند به معنای تفاوت بین بازیابی استقلال روزانه و باقی‌ماندن آسیب شدید باشد، بنابراین اگر شما یا یکی از عزیزانتان اخیراً دچار سکته مغزی شده‌اید، باید دستورات پزشک معالج خود را رعایت کنید. برخی از بخش‌های توانبخشی مانند فیزیوتراپی، چکاپ، گفتار درمانی و … را می‌توان در منزل انجام داد. شما می‌توانید با کمک‌گرفتن از یک مرکز ارائه‌دهنده خدمات پرستاری و پزشکی در منزل، به این نیاز پاسخ دهید و نگرانی در رابطه با نحوه انجام صحیح توان بخشی نداشته باشید.

کلام آخر

مرکز مهردرمان به منظور پاسخ به چنین مواردی ایجاد شده است و همواره سعی دارد با بالاترین سطح کیفیت خواسته‌های شما عزیزان را برطرف سازد. چنانچه نیازمند خدمات توانبخشی سکته مغزی در منزل هستید، می‌توانید با شماره‌های موجود در سایت و یا از طریق فرم مشاوره با ما ارتباط برقرا کنید. در آخر به‌ امید بهبودی و زندگی سالم و شاداب برای همه شما عزیزان.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *