آسیب نخاعی یک آسیب جدی است که معمولاً در اثر تصادف رانندگی، در حین ورزش یا سایر فعالیت‌های بدنی ایجاد می‌شود. بخش‌های نخاع از بالا به پایین به ستون فقرات گردنی (C1-C8)، ستون فقرات سینه‌ای (T1-T12)، ستون فقرات کمری (L1-L5) و ستون فقرات خاجی (SWS) (S1-S5) تقسیم می‌شوند. آسیب نخاعی می‌تواند منجر به فلج شدن فرد از محل آسیب به پایین کمر شود. درمان دقیق، توانبخشی و مراقبت‌های بیمارستانی در دوره اولیه پس از آسیب مورد نیاز است. توانبخشی و مراقبت اغلب باید مادام العمر ادامه یابد. در این مقاله به فیزیوتراپی بیماران آسیب نخاعی می‌پردازیم.

فیزیوتراپی بیماران آسیب نخاعی

علائم آسیب نخاعی

آسیب به نخاع می‌تواند منجر به از دست دادن حرکت، ادراک و عملکردهای بدن و همچنین درد عصبی شود. این علائم عصبی می‌تواند به صورت جداگانه یا ترکیبی رخ دهد. فلج می‌تواند کامل باشد یا عملکردهای باقی مانده را حفظ کند. فلج پاها (پاراپلژی) یا تمام اندام‌ها (تتراپلژی)، بی‌حسی و اختلال عملکرد مثانه و رکتوم اغلب رخ می‌دهد. اگر C4 یا بالاتر آسیب ببیند، خطر فلج دیافراگم و مشکلات تنفسی وجود دارد.

علت آسیب نخاعی چیست؟

آسیب نخاعی می‌تواند ناشی از آسیب تروماتیک یا آسیب غیرضربه‌ای (مانند بیماری، التهاب یا تومور) باشد. شایع‌ترین علل ضایعات تروماتیک نخاعی، تصادفات رانندگی، سقوط و حوادث ورزشی است. شایع‌ترین علت غیر ضربه‌ای عبارتند از مولتیپل اسکلروزیس، بیماری‌های خودایمنی، ایسکمی ستون فقرات، میلیت عفونی و میلوپاتی پرتویی است.

فیزیوتراپی برای بیماران آسیب نخاعی

انواع مختلفی از تمرینات فیزیوتراپی می‌توانند به بهبودی علائم بیماران کمک کنند. ما در این قسمت به بررسی تمرین‌های فیزیوتراپی بیماران آسیب نخاعی پرداخته‌ایم. این تمرین‌ها عبارتند از:

تمرینات تقویتی

تمرینات‌هوازی با وزنه و رژیم‌های تقویتی برای حفظ قدرت عضلانی و تقویت عضلات بیماران آسیب نخاعی طراحی شده است.

تمرینات هوازی

ورزش هوازی باعث می‌شود قلب، خونِ پُر از مواد مغذی حیاتی و اکسیژن را به اطراف بدن پمپاژ کند. به همین علت بهترین راه برای دستیابی به سطح خوبی از سلامت قلب و عروق، ورزش هوازی است.

آموزش راه رفتن

برخی از افرادی که از ضایعه نخاعی بهبود می‌یابند باید تلاش کنند و یاد بگیرند که چگونه دوباره راه بروند. تمرین راه رفتن، شامل کار در استخر برای تقویت عضلات و همچنین یادگیری نحوه راه رفتن با عصا می‌شود.

تمرین انعطاف‌پذیری

انعطاف‌پذیری برای سلامتی بسیار حیاتی است، همچنین می‌تواند به فرد کمک کند تا با مسائل دیگری که می‌تواند به دنبال آسیب نخاعی مانند اسپاستیسیتی ایجاد شود، مقابله کند.

انتخاب فیزیوتراپی برای بیماران آسیب نخاعی

انتخاب فیزیوتراپیست مناسب واقعا مهم است. فیزوتراپیست‌ها افرادی هستند که در ارائه پشتیبانی از بیماران آسیب نخاعی تخصص دارند. همچنین می‌توانند با بیماران احساس همدلی نیز داشته باشند. راه بهبودی برای یک فرد مبتلا به آسیب نخاعی چالش برانگیز است و کار با فردی که حمایت کننده است و نیازهای فرد را درک می‌کند، حیاتی است.

فیزیوتراپی بیماران آسیب نخاعی

وظایف اصلی فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپی بر حرکت درمانی و مشاوره با افراد آسیب دیده تمرکز دارد. درمانگران با کمک اقدامات فعال و غیرفعال از روند بهبودی حمایت می‌کنند یا از مداخلات و سایر شکایات جلوگیری می‌کنند. اقدامات فعال بی‌خطر هستند که توسط درمانگران آموزش داده می‌شوند و بیماران می‌توانند به تنهایی انجام دهند، مانند تمرینات بدنی برای بهبود تعادل، تحرک یا قدرت و استقامت. اقدامات غیرفعال همه مداخلات درمانی هستند که توسط درمانگر انجام می‌شود. این تمرین‌ها شامل درمان‌های فیزیکی مانند درمان‌های گرما، سرما یا اولتراسوند و همچنین درمان‌های دستی مفاصل، ماهیچه‌ها یا رباط‌ها می‌شود.

ارزیابی‌های توانبخشی آسیب نخاعی

فیزیوتراپیست‌ها باید وظایف حرکتی را شناسایی کنند. مانند غلت زدن، نشستن بدون تکیه گاه، حرکت از دراز کشیدن به نشستن. سطح عصبی باید در این فرآیند شناسایی در نظر گرفته شود. ارزیابی بیمار مبتلا به SCI یک گام اولیه مهم در مدیریت فیزیوتراپی است.

توانبخشی آسیب نخاعی

بلافاصله پس از آسیب نخاعی، فعالیت‌های ساده زندگی روزمره برای بیماران بسیار سخت می‌شود. آنها قادر به انجام وظایف حرکتی نیستند زیرا بدن آن‌ها از وضعیت عصبی جدید خود استفاده نمی‌کند. کارهایی مانند رفتن به توالت، حمام کردن، غذا خوردن یا غلت زدن در رختخواب به میزان قابل توجهی نیاز به تلاش بیشتری دارد.

چگونه می‌توانیم از خدمات فیزیوتراپی بیماران آسیب نخاعی در منزل استفاده کنیم؟

یکی از خدماتی که مرکز پرستاری و پزشکی مهر درمان ارائه می‌دهد،‌خدمات فیزوتراپی در منزل است. با کمک فیزوتراپی در منزل دیگر مجبور نیستید با داشتن شرایط سختی که دارید از منزل خارج شوید. شما می‌توانید جلسات فیزیوتراپی خود را در خانه داشته باشید. برای استفاده از خدمات فیزیوتراپی در منزل مهر درمان، می‌توانید فرم مربوطه را تکمیل کنید تا کارشناسان مجموعه ما با شما در تماس باشند. همچنین می‌توانید با شماره تلفن‌های 09058008006 و 09053003006 با ما در ارتباط باشید.