تغذیه از طریق لوله معده

مشکلات بلع که به طور مکرر در دنیای پزشکی دیده می‌شود، پس از جراحی‌های خاص و بیماری‌هایی مانند آلزایمر ایجاد می‌شود. تغذیه که بدن و اندام‌های انسان را سرحال نگه می‌دارد، در این دوره‌ها بسیار مهم است. از آنجایی که روند بهبودی فردی که تغذیه صحیح ندارد، به‌خوبی پیش نمی‌رود، بیمار باید به‌غیراز تغذیه مایع داخل وریدی، تغذیه شود؛ بنابراین پزشکان در صورت لزوم از آندوسکوپی گاستروستومی شکمی برای بیماران خود استفاده می‌کنند که این شیوه به‌اصطلاح، تغذیه از طریق لوله معده معروف است. در این صورت بسیاری از بیماران به خدماتی چون خدمات پرستاری، خدمات پانمسان، خدمات استومی و… نیاز دارند. اما چه اقدامی برای بیماری که تغذیه از طریق لوله معده دارد، بهینه است و چه مواردی را باید رعایت کند؟ در این بخش همراه ما باشید تا به طور کامل به بیان این مسئله بپردازیم.

استومی

تغذیه از طریق لوله معده

در مواردی که رفلکس بلع به دلایل مختلف مختل می‌شود، بیماران را می‌توان به‌راحتی با PEG (گاستروستومی آندوسکوپی از راه پوست) تغذیه کرد که یک روش تغذیه جایگزین برای بیماران است تا در تغذیه بیمار قطع نشود. قراردادن PEG به عنوان یک درمان برای ناتوانی در بلع رفلکس که به دلایل زیادی ایجاد می‌شود، از بیماری‌های عصبی گرفته تا تنگی در مری، استفاده می‌شود.

اگر انتظار می‌رود رفلکس بلع در کوتاه‌مدت بهبود یابد، یک لوله انعطاف‌پذیر از بینی به معده تحویل داده می‌شود و می‌توان تغذیه را تا ۴ هفته ادامه داد. با این حال، از آنجایی که ممکن است بعد از ۴ هفته تحریک بینی ایجاد شود، برای راحتی بیماران، همه پزشکان تزریق PEG را توصیه می‌کنند.

چرا انجام تغذیه از طریق لوله معده ضروری است؟

ارائه حمایت‌های تغذیه‌ای در بیمارانی که به صورت خوراکی تغذیه نمی‌شوند، بدون شک پدیده‌ای بسیار مهم است. باز کردن PEG صحیح‌ترین گزینه خواهد بود، زیرا تغذیه دستگاه گوارش بسیار بهتر از سایر روش‌های تغذیه خواهد بود. در روش تغذیه دستگاه گوارش که سیستم ایمنی را فعال نگه می‌دارد، خطراتی مانند عفونت به حداقل می‌رسد. PEG ضروری است؛ زیرا تغذیه عروقی که بیش از ۴ تا ۶ هفته طول می‌کشد باعث ایجاد ناراحتی در بیمار می‌شود. بیمارانی که تغذیه آن‌ها بعد از ۱ ماه بهبود نمی‌یابد یا اصلاً بهبود نمی‌یابد باید تحت PEG قرار گیرند.

PEG برای چه کسانی انجام می‌شود؟

در صورت عدم امکان تغذیه طبیعی برای بیمار در مدت طولانی، می‌توان از PEG استفاده کرد. بهترین پاسخ به این سؤال که PEG برای چه کسی باید باز شود، بیماری‌ها و طبقه‌بندی بیماران در لیست زیر خواهد بود:

  • بیماری‌های مغز و سیستم عصبی
  • از دست دادن هوشیاری پس از سکته مغزی
  • جراحت سر
  • تخریب اعصاب مسئول بلع و از دست دادن رفلکس بلع
  • اسکلروز جانبی آمیوتروفیک
  • زوال عقل
  • میاستنی گراویس
  • مداخلات جراحی برای اصلاح نقایص آناتومیکی مانند شکاف لب انجام می‌شود. در این مورد تغذیه از طریق لوله معده، راه حل موقت است.
  • یک درمان رادیوتراپی برای درمان نئوپلاسم واقع در گردن یا سر. در واقع، اگر در این مکان‌ها انجام شود، رادیوتراپی می‌تواند به طور موقت جویدن را دشوار کند.
  • اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS )
  • ولولوس معده یا زمانی که معده روی خود می‌پیچد.
  • انسداد روده؛ در این شرایط، PEG یک هدف کاهش فشار معده دارد، بنابراین به‌جای تأمین مواد مغذی معده به تخلیه معده کمک می‌کند.

به‌غیراز بسیاری از بیماری‌ها مانند آلزایمر، ممکن است بیماران و بیماری‌هایی وجود داشته باشند که نیاز به کاشت PEG داشته باشند.

قوانین زیادی برای تیم PEG وجود دارد که باید در بیمارانی که تحت عمل جراحی شکم قرار گرفته‌اند در نظر گرفته شود. به‌عنوان‌مثال، در بیماران دارای اضافه‌وزن، ست PEG ممکن است به دلیل بافت چربی دشوار باشد، ممکن است انجام PEG لغو شود. به همین ترتیب، اگر چسبندگی اندام‌هایی مانند روده بزرگ در زیر اسکار ناشی از جراحی وجود داشته باشد، باز کردن PEG اعمال نمی‌شود؛ زیرا ممکن است به اندام‌ها آسیب برساند.

تغذیه از طریق لوله معده

بعد از واردکردن PEG چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

اگر بیمار که تحت PEG قرار داده است، پیگیری بستری نداشته باشد، پس از حدود ۶-۸ ساعت ریکاوری می‌تواند به خانه بازگردد. نکته مهم اینجاست که رعایت دقیق برنامه غذایی ارائه شده توسط پزشک یا متخصص تغذیه و مراقبت از ناحیه استومی انجام شود.

در این دوره، دریافت حمایت از یک پرستار مجرب مراقبت‌های ویژه در تعویض شیلنگ PEG در منزل از مؤسسه‌ای که خدمات مراقبت در منزل و خدمات بهداشتی را ارائه می‌دهد، هم آسایش بیمار را تضمین می‌کند و هم نگرانی بستگان خانواده را برطرف می‌کند.

مراقبت از PEG مهم است!

  •  در بیماران مبتلا به PEG، پانسمان خانگی از روز بعد شروع می‌شود و پانسمان استریل هر روز در هفته اول ادامه می‌یابد. پس از بهبود زخم، پانسمان هر ۲ تا ۳ روز ادامه می‌یابد.
  • اگر در محل PEG قرمزی و سوزش وجود دارد، اما ترشحات التهابی قابل‌مشاهده نیست، احتمالاً به دلیل اسید معده است. اطراف PEG را دو بار در روز با سالین فیزیولوژیکی تمیز کنید.
  •  روزی یکبار کانول PEG را ۳۶۰ درجه به‌دور خودش بچرخانید و آن را بالا و پایین ببرید. این برنامه توسط پرستار مراقبت در منزل شما به شما نشان داده می‌شود.

برنامه غذایی بیمار مبتلا به PEG مهم است!

♣ مواد مغذی تحویل شده از طریق PEG؛ به‌غیراز مخلوط‌های مایع، غذا‌ها نیز با له کردن یا به قوام آوردن آنها مانند پودینگ داده می‌شود.

♣ غذا باید ولرم داده شود. غذا‌های گرم می‌توانند ساختار لوله را مختل کنند، در حالی که غذا‌های سرد می‌توانند لوله را مسدود کنند.

♣ در زمان تجویز دارو، دارو از طریق خردکردن و رقیق کردن داده می‌شود.

♣ با توجه به برنامه تغذیه بیمار با میخ، حمایت تغذیه‌ای در مقادیر معین تا ۴ تا ۶ وعده در روز انجام می‌شود.

تغذیه منظم بیماران با PEG مطابق با برنامه تغذیه آن‌ها نیز از عملکرد صحیح سیستم ایمنی آن‌ها حمایت می‌کند. اگر PEG باز نشود، ایمنی بیماران کاهش می‌یابد و در برابر بیماری‌ها و عفونت‌ها آسیب‌پذیرتر می‌شوند، زیرا نمی‌توانند مقادیر کالری روزانه را دریافت کنند.

هنگام کمک سالمندان دارای تغذیه از طریق لوله معده چه اقدامات احتیاطی باید انجام شود؟

در طی تغذیه روده‌ای که در خانه انجام می‌شود، افراد بالای 75 سال با مشکلات قلبی تنفسی و دیابتی باید تحت‌نظر باشند. قبل از تجویز محلول غذایی توصیه می‌شود که :

  • همیشه دست‌های خود را به طور کامل بشویید.
  • با بالابردن سر توسط تنظیم تخت یا با کمک چند بالش، فرد را در حالت نشسته یا نیمه نشسته قرار دهید و تا یک ساعت پس از پایان غذا، فرد را در این حالت رها کنید.
  • همیشه قبل از تجویز مخلوط تغذیه‌ای، رکود معده را بررسی کنید (اگر به طور ناپیوسته تجویز شود) و اگر تجویز مداوم باشد، هر 3-5 ساعت یکبار آن را مصرف کنید. اگر رکود بیش از 100 میلی‌لیتر باشد، لازم است مقدار تجویز شده را کاهش دهید، اگر مداوم باشد یا 1-3 ساعت در صورت متناوب صبر کنید. 
  • قبل از شروع تغذیه، باز بودن پروب را بررسی کنید.
  • پروب را با آب گازدار هر 8 ساعت یکبار بشویید
  • مقدار محلول مغذی مصرفی هر روز را ثبت کنید و وزن بدن را هر هفته چک کنید.

فرد را در طول وعده‌غذایی تحت کنترل نگه دارید و ظاهر احتمالی مشکلات تنفسی، تهوع، استفراغ، اسهال یا تغییر هوشیاری را گزارش دهید.

تغذیه از طریق لوله معده

چرا باید به بیمارانی که تغذیه از طریق لوله معده دارند، توجه ویژه شود؟

یکی از شایع‌ترین مشکلات طولانی مدت، تحریک و زوال پوست اطراف استومی است. نشت مواد معده، شایع‌ترین علت است. با این حال در برخی موارد، ممکن است یک واکنش آلرژیک باشد (به‌عنوان‌مثال به صابون‌ها یا کرم‌های مورد استفاده). ناحیه قرمز شده را باید با آب گرم تمیز کرد و مواد شوینده را عوض کرد. ممکن است برای محافظت از پوست با استفاده از کرم یا خمیر اکسید روی مفید باشد.

از طرفی بزرگ‌شدن استومی یک عارضه مکرر است. بزرگ‌شدن معده می‌تواند با نشت شیره معده ظاهر شود. در این صورت لازم است پوست ناحیه استومی را با آب گرم تمیز کرده و هر بار که مرطوب به نظر می‌رسد، یک پانسمان بمالید تا تعویض شود. همچنین در این مورد استفاده از خمیر اکسید روی مفید است.

اگر پروب به طور منظم تمیز نشود، لخته‌هایی از مواد آلی می‌توانند روی دیواره پروب ایجاد شوند. در این حالت باید لوله را بین انگشت سبابه و شست فشار داد و سپس با آب و بی‌کربنات سدیم شستشو داد. اگر لایه‌ها بسیار سرسخت هستند، می‌توانید 30 میلی‌لیتر کوکاکولا یا آب گازدار یا آب و بی‌کربنات را امتحان کنید. اگر حتی با این روش نمی‌توان پروب را باز کرد، با یک پرستار یا پزشک تماس بگیرید.

از چه طریقی می‌توانیم پرستار مناسب برای مراقبت از بیمار دارای تغذیه از طریق لوله معده پیدا کنیم؟

یافتن پرستار یا مراقبی که بتواند به‌خوبی از بیمار دارای تغذیه از طریق لوله معده مراقبت کند، بسیار سخت است چرا که باید در این زمینه علاوه بر آموزش، تجربه کافی نیز داشته باشد. به همین جهت مرکز خدمات پزشکی و پرستاری مهر درمان، بهترین پرستاران را که آموزش کامل و تجربه بالا در زمینه مراقبت از بیماران دارای تغذیه از طریق لوله معده دارند، برای شما در نظر می‌گیرند. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و آگاهی کامل از روند خدمات پرستاری در منزل از طریق بخش ارتباط با ما اقدام کرده و تمامی جزئیات را از کارشناسان ما جویا شوید.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *