برخی از سرطان‌هایی که بر بخش‌هایی از دستگاه گوارش یا دستگاه ادراری تأثیر می‌گذارند، می‌توانند توانایی شما را برای رفتن به دستشویی مختل کنند. اگر نوع سرطانی که دارید مانند سرطان کولورکتال، پروستات، تخمدان، رحم، دهانه رحم یا مثانه مانع از بین بردن مواد زائد بدن شما از طریق راست روده یا مجرای ادرار می‌شود. امکان دارد به استومی نیاز داشته باشید. بسته به شرایط فردی شما، استومی ممکن است موقت یا دائمی باشد. خدمات استومی در منزل از جمله خدمات مرکز پزشکی و پرستاری مهر درمان است. در ادامه مطلب بیش‌تر در مورد خدمات استومی صحبت می‌کنیم. با مهر درمان همراه باشید.

استومی چیست؟

زمانی که سرطان به بدن آسیب می‌زند یا نیاز به برداشتن بخشی از دستگاه گوارش یا ادراری یعنی روده یا مثانه است، امکان دارد برای تغییر مسیر ادرار یا مدفوع و گاز به خارج از بدن نیاز به استومی باشد. جراح سوراخی به نام استوما در شکم ایجاد می‌کند و مواد زائد را به بیرون از سوراخ هدایت می‌کند، جایی که در کیسه‌ای خارج از بدن جمع می‌شود.

استومی در منزل

انواع استومی

سه نوع اصلی استومی وجود دارد: کولوستومی، ایلئوستومی و اوروستومی.

کولوستومی

زمانی که روده بزرگ مسدود، آسیب دیده یا تا حدی برداشته شود. استومی کولوستومی مدفوع و گاز معده را از روده بزرگ از طریق استوما هدایت می‌کند. اکثر بیماران تنها برای چند ماه به کولوستومی نیاز دارند تا روده بزرگ بهبود یابد.

ایلئوستومی

مدفوع و گاز معده را از ایلئوم، پایین‌ترین قسمت روده کوچک، از طریق استوما هدایت می‌کند. اکثر بیماران فقط برای چند ماه به ایلئوستومی نیاز دارند تا روده بزرگ بهبود یابد.

اوروستومی

زمانی که تمام یا قسمتی از مثانه با جراحی برداشته شده است، اوروستومی ادرار را از مثانه از طریق استوما هدایت می‌کند. زمانی که تمام یا قسمتی از مثانه با جراحی برداشته شده است. اوروستومی معمولا دائمی است.

خدمات استومی در منزل چگونه است؟

برای انجام استومی در منزل جراح سوراخی در شکم ایجاد می‌کند و تکه‌ای از روده بزرگ یا مثانه را از داخل سوراخ برمی‌دارد. سپس پزشک تکه‌ای از بافت را مانند آستین پیراهن به عقب می‌چرخاند و یک تکه گوشت کوچک و گرد مایل به صورتی یا قرمز باقی می‌گذارد. استوما ممکن است صاف روی شکم قرار گیرد یا مقداری بیرون بزند. بافت مایل به قرمز معمولا نرم به نظر می‌رسد، اما به دلیل نداشتن اعصاب، درد نمی‌کند یا حتی حساس نیست.

انواع کیسه استومی و سد پوستی

دو وسیله اصلی مورد نیاز شما کیسه استومی و مانع پوستی است. پرستار استومی شما می‌تواند به شما بگوید که به کدام یک از این دو نوع کیسه نیاز دارید:

کیسه قابل تخلیه: این کیسه دارای یک دهانه در پایین است تا بتوانید مایعات را بدون نیاز به برداشتن کیسه تخلیه کنید. می‌توانید از این نوع کیسه برای سه تا پنج روز استفاده کنید.

کیسه بسته: این کیسه در قسمت پایین باز نمی‌شود. معمولاً برای مدفوع جامد استفاده می‌شود. باید بعد از هر بار استفاده آن را دور بیندازید.

انواع سد پوستی

سیستم یک تکه: سد پوستی یک تکه به کیسه متصل می‌شود. شما تمام قطعه را به یکباره به پوست خود وصل خواهید کرد.

سیستم دو تکه: این سد پوستی جدا از کیسه است. شما سد را به پوست خود در اطراف استوما وصل می‌کنید، سپس کیسه را به مانع متصل می‌کنید.

نحوه محافظت و تمیز کردن استومی

تمیز و سالم نگه داشتن پوست اطراف استوما که پوست پریستومال نامیده می‌شود بسیار مهم است. و به جلوگیری از تحریک، عفونت و عوارض احتمالی کمک می‌کند. هر زمان که کیسه خود را عوض می‌کنید، باید اطراف استوم خود را تمیز کنید. روزنه‌ها دارای رگ‌های خونی زیادی هستند، بنابراین زمانی که خود را تمیز می‌کنید و کیسه را عوض می‌کنید، خونریزی کم طبیعی است. اگر خونریزی متوقف نشد، فوراً با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید.

می‌توانید از صابون استفاده کنید، اما مجبور نیستید. همچنین می‌توانید به آرامی چسب را با آب گرم جدا کنید. از پارچه نرم یا دستمال کاغذی نرم استفاده کنید. می‌توانید از دستمال مرطوب‌های مخصوص استوما استفاده کنید.

برای تمیز کردن استوما باید از موارد زیر اجتناب کنید:

  • دستمال مرطوب بچه
  • پاک کننده‌های مبتنی بر الکل، عطرها یا سایر مواد شیمیایی خشن
  • صابون‌های روغنی یا مرطوب‌کننده که چسبیدن کیسه به پوست را سخت می‌کند.

بعد از اینکه محل را تمیز کردید، به آرامی آن را خشک کنید. قبل از چسباندن مجدد سد پوستی، مطمئن شوید که کاملا خشک شده است.

خدمات استومی

تحریک پوست در اطراف استوما

حتی زمانی که به خوبی از پوست اطراف استومای خود مراقبت می‌کنید، پوست پریستوم امکان دارد به دلایل مختلفی تحریک شود، از جمله:

  • تماس با مدفوع
  • واکنش به چسب
  • یک کیسه و مانع برای مدت طولانی در جای خود باقی مانده است.
  • حذف اجباری مانع
  • واکنش به شستشوی بیش از حد
  • عفونت قارچی

در صورت مشاهده علائم تحریک، به آرامی ناحیه مورد نظر را تمیز کنید، پودر استوما یا سایر مواد محافظ پوست را بمالید، پودر اضافی را با برس پاک کنید، اجازه دهید کاملا خشک شود، سپس مانع چسبنده را بمالید. برخی از مشکلات پوستی اطراف استوما به خودی خود بهتر نمی‌شوند. اگر چنین است، آنها به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارند. در صورت عدم درمان، این مشکلات بدتر می‌شوند و شما را در برابر عفونت‌ها یا سایر عوارض جدی آسیب پذیر می‌کنند. اگر هر یک از این علائم مشکلات پوستی را تجربه کردید، فوراً با با مرکز مهر درمان تماس بگیرید.

  • پوستی که عفونی یا به شدت قرمز به نظر می‌رسد.
  • چرک یا ترشح از استوما یا اطراف آن
  • پوستی که پس از جراحی به خوبی بهبود نمی‌یابد.
  • پوست اطراف استوما که قرمز، ترک خورده، پوسته پوسته به نظر می‌رسد.
  • پوستی که درد می‌کند، می سوزد یا تغییر رنگ می‌دهد.
  • زخم یا شکستگی در پوست که در جایی که سد و کیسه قرار دارند ایجاد می‌شود.

خدمات استومی در منزل با مهر درمان

زمانی که سرطان به بدن آسیب می‌زند یا نیاز به برداشتن بخشی از دستگاه گوارش یا ادراری یعنی روده یا مثانه دارد، امکان دارد برای تغییر مسیر ادرار یا مدفوع و گاز به خارج از بدن نیاز به استومی باشد. برای استفاده از خدمات استومی در منزل مرکز مهردرمان می‌توانید فرم‌های مربوط به این بخش را در سایت تکمیل کنید و یا با شماره تلفن‌هایی که در سایت قرارا داده‌ایم تماس بگیرید.

همچنین مطالعه کنید : اهمیت مراقبت بیماران در منزل