بیماری زونا در سالمندان : علت، علائم، تشخیص و درمان

بیماری زونا در سالمندان یا هرپس زوستر، عفونتی است که باعث ایجاد بثورات دردناک می‌شود. این بیماری توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می‌شود، همان ویروسی که باعث آبله مرغان می‌شود. پس از ابتلا به آبله مرغان، ویروس در بدن شما باقی می‌ماند. ممکن است برای چندین سال مشکلی ایجاد نکند، اما با افزایش سن، ویروس می‌تواند دوباره فعال شود و باعث زونا شود.

بیماری زونا در سالمندان

آیا بیماری زونا در سالمندان مسری است؟

زونا مسری نیست. شما نمی‌توانید آن را از شخص دیگری بگیرید. اما در صورت تماس مستقیم با مایع بثورات زونا، می‌توانید آبله مرغان را از فرد مبتلا به زونا بگیرید. اگر بثورات زونا پوشانده شود، خطر انتشار ویروس کم است. افراد مبتلا به زونا نمی‌توانند ویروس را قبل از ظاهر شدن تاول‌های بثورات یا پس از پوسته شدن آن پخش کنند.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به زونا هستند؟

هرکسی که آبله مرغان داشته باشد در خطر ابتلا به زونا است. اما این خطر با افزایش سن بیشتر می‌شود. زونا بیشتر در افراد بالای 50 سال دیده می‌شود. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به زونا هستند. این بیماری شامل کسانی می شود که:

  • ابتلا به بیماری‌های سیستم ایمنی مانند HIV هستند.
  • انواع خاصی از سرطان داشته باشند.
  • داروهایی مصرف می‌کنند که سیستم ایمنی را تضعیف می‌کنند، مانند کورتیکواستروئیدها و داروهایی که بعد از پیوند عضو مصرف می‌شوند.
  • هنگامی که دچار عفونت یا استرس هستید، ممکن است سیستم ایمنی بدن شما ضعیف باشد. این موضوع می‌تواند خطر ابتلا به زونا را افزایش دهد.

علائم بیماری زونا در سالمندان چیست؟

اولین علائم زونا شامل سوزش یا درد شدید و گزگز یا خارش می‌شود. معمولا در یک طرف بدن یا صورت رخ می‌دهد. درد می‌تواند خفیف تا شدید باشد. چند روز بعد دچار جوش می‌شوید. این جوش‌ها شامل تاول‌هایی هستند که معمولا بین 7 تا 10 روز طول می‌کشد. بثورات معمولاً به صورت یک نوار در اطراف سمت چپ یا راست بدن ظاهر می‌شوند. در موارد دیگر، بثورات فقط در یک طرف صورت ظاهر می‌شوند. به ندرت، معمولاً در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف، بثورات ممکن است گسترده‌تر باشد. ممکن است شبیه بثورات آبله مرغان باشد.

برخی از افراد ممکن است علائم دیگری نیز داشته باشند، مانند:

  • تب
  • سردرد
  • لرزش لرزان
  • درد شکم
بیماری زونا در سالمندان

زونا در افراد مسن چه عوارضی دارد؟

زونا می‌تواند باعث مشکلات دیگر شود. ما در این قسمت به بررسی سایر عوارض زونا پرداخته‌ایم. برخی از این عوارض عبارتند از: 

نورالژی پس از هرپس

شایع‌ترین عارضه زونا، نورالژی پس از هرپس است. این عارضه باعث درد شدید در مناطقی می‌شود که جوش‌های زونا وجود داشتند. به طور کلی طی چند هفته یا چند ماه بهبود می‌یابد. اما برخی از افراد ممکن است سال‌ها درد ناشی از نورالژی پس از تبخال را داشته باشند و در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. اگر زونا بر چشم‌های شما تأثیر بگذارد، ممکن است بینایی خود را از دست بدهید.

مشکلات شنوایی یا تعادل

در صورت ابتلا به زونا در گوش یا نزدیکی آن، ممکن است مشکلات شنوایی داشته باشید. همچنین ممکن است ضعف عضلانی در آن سمت صورت خود داشته باشید. این مشکلات می‌توانند موقت یا دائمی باشند. به ندرت، زونا می‌تواند باعث ذات الریه، التهاب مغز (آنسفالیت) یا مرگ شود.

زونا چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک شما معمولاً می‌تواند زونا را با بررسی سابقه پزشکی و بثورات پوستی شما تشخیص دهد. در برخی موارد، او می‌تواند نمونه‌ای از بافت یا مایع تاول‌ها را بگیرد و برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد.

راه‌های درمان زونا در سالمندان چیست؟

هیچ درمانی برای زونا وجود ندارد. داروهای ضد ویروسی می‌توانند به کوتاه‌تر شدن و کاهش شدت شیوع کمک کنند. آنها همچنین می‌توانند به جلوگیری از نورالژی پس از تبخال کمک کنند. اگر بتوانید داروها را در عرض سه روز پس از ظاهر شدن بثورات، مصرف کنید، آنها بیشترین تأثیر را دارند. بنابراین اگر فکر می‌کنید ممکن است زونا داشته باشید، در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید. مسکن‌ها نیز می‌توانند به کاهش درد کمک کنند. یک حوله خنک، لوسیون کالامین و حمام می‌تواند به تسکین بخشی از خارش کمک کند. مراقبت از سالمندانی که به بیماری زونا مبتلا شده‌اند، کار سختی است. می‌توانید برای مراقبت از سالمندان که دچار زونا شده‌اند از خدمات پرستار در منزل استفاده کنید.

آیا می‌توان از زونا در سالمندان پیشگیری کرد؟

واکسنی به نام شینگریکس به پیشگیری از زونا و عوارض آن کمک می‌کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها توصیه می‌کند که بزرگسالان سالم بالای 50 سال، واکسینه شوند.

کلام آخر

بیماری زونا در واقع یک عفونت ویروسی است که ناشی از ویروس هرپس زوستر است و باعث تشکیل حالتی شبیه به جوش در بدن می‌شود. این عفونت بیشتر در افراد بالای 50 سال شایع است. علائم این بیماری شامل درد، خارش و حساسیت در منطقه‌ای که تحت تأثیر ویروس قرار گرفته است، می‌شود. علاوه بر این، این بیماری می‌تواند به بیماری‌های دیگری مانند عفونت پوستی، چشمی، ریه‌ای و حتی مغزی منجر شود. درمان بیماری زونا شامل داروهای ضد ویروسی و ضد درد است. برای جلوگیری از این بیماری، بهتر است از واکسن زونا استفاده شود. در هر صورت، بهتر است برای تشخیص و درمان بیماری زونا به پزشک مراجعه کنید.

آیا زونا می‌تواند به بیماری‌های دیگر منجر شود؟

بله، زونا می‌تواند به بیماری‌های دیگری مانند عفونت‌های پوستی، عفونت‌های چشمی، عفونت‌های ریه و عفونت‌های مغزی منجر شود. برای جلوگیری از این عوارض، باید از درمان زونا با داروهای ضد ویروسی و ضد درد استفاده کرد.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *