روماتیسم مفصلی در سالمندان + تشخیص و درمان در منزل!

روماتیسم مفصلی در سالمندان که در ادبیات پزشکی به آرتریت روماتوئید معروف است، یک بیماری التهابی مزمن است. این بیماری به بسیاری از اعضای بدن مانند چشم، پوست، ریه، قلب و عروق خونی در برخی بیماران آسیب می‌رساند. برخلاف تصور عموم، هوای بسیار گرم یا سرد باعث آرتریت روماتوئید نمی‌شود. این ‌بیماری عمدتاً به دلیل مشکل در سیستم خود ایمنی ایجاد می‌شود. برخلاف استئوآرتریت (کلسیفیکاسیون)، سایش در آرتریت روماتوئید مستقیم نیست.

روماتیسم مفصلی در سالمندان

چه چیزی باعث روماتیسم مفصلی در سالمندان می‌شود؟

منشأ آرتریت روماتوئید زمانی است که سیستم ایمنی خود فرد به پوشش غشایی (سینوویوم) که مفاصل را احاطه کرده است، حمله می‌کند. در صورت بروز این حمله، التهاب ایجاد می‌شود و سینوویوم ضخیم می‌شود. علاوه بر این، غضروف‌ها و برجستگی‌های استخوانی در مفاصل آسیب دیده و کاهش یافته و حتی تمایل به از بین رفتن دارند.

تاندون‌هایی در بدن وجود دارند که مفاصل را در کنار هم نگه می‌دارند. با این وضعیت، این تاندون‌ها و رباط‌ها به مرور زمان ضعیف شده و کشیده می‌شوند. با پیشرفت این وضعیت، ساختار طبیعی مفصل بدتر می‌شود و نمی‌تواند به درستی حرکت کند. امروزه پزشکان هنوز دقیقاً نمی‌دانند که چه چیزی باعث این روند می‌شود، اما معتقدند یک علت ارثی ممکن است باعث روماتیسم مفصلی در سالمندان شود.

علائم روماتیسم مفصلی چیست؟

علائم اولیه رومتیسم مفصلی در سالمندان می‌تواند به صورت تورم و حساس شدن مفاصل و احساس گرما در مفاصل باشد علائم التهاب و روماتیسم شامل سفتی مفصل بعد از بیدار شدن در صبح، احساس خستگی، تب و عدم تمایل به غذا خوردن است.

در مراحل اولیه آرتریت روماتوئید، معمولاً مناطقی که فرد مفاصل کوچکی دارد، مانند انگشتان دست و پا، تحت تأثیر قرار می‌گیرند. در 40 درصد از بیماران آرتریت روماتوئید، فقط مفاصل را تحت تأثیر قرار نمی‌‌دهد. دیگر نواحی بدن که تحت تأثیر قرار می‌گیرند عبارتند از:

  • ریه‌ها
  • کلیه‌ها
  • پوست
  • چشم‌ها
  • قلب
  • رگ‌های خونی
  • مغز استخوان
  • بافت‌های عصبی
  • غدد بزاقی

علائم و نشانه‌های هر بیمار آرتریت روماتوئید متفاوت است. علائم و نشانه‌ها با توجه به شدت و پیشرفت بیماری متفاوت است.

چه عواملی خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را افزایش می‌دهد؟

جنسیت یکی از عواملی است که خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش می‌دهد. مردان کمتر از زنان به آرتریت روماتوئید مبتلا می‌شوند. اگرچه این بیماری می‌تواند در هر سنی رخ دهد، مهم است که چنین روماتیسم التهابی را در مراحل اولیه شناسایی و درمان کنیم، زیرا بیشتر در بزرگسالان میانسال است. در صورت عدم درمان می‌تواند باعث آسیب دائمی و اختلالات رشدی در کودکان شود.

از آنجایی که اثرات ارثی نیز در این بیماری دیده می‌شود، اگر خانواده فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید باشد، خطر ابتلا به این بیماری ممکن است کمی بیشتر باشد. اگر فرد دارای استعداد ارثی باشد، سیگار کشیدن نیز تأثیر فزاینده‌ای بر خطر ابتلا به این بیماری دارد

اگر فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید باشد، سیگار کشیدن می‌تواند شدت بیماری را افزایش دهد. قرار گرفتن در معرض موادی مانند آبستوس و سیلیس نیز می‌تواند احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش دهد. به طور کلی، افرادی که در معرض چنین موادی قرار می‌گیرند، بیشتر احتمال دارد که سایر بیماری‌های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید را تجربه کنند.

روماتیسم مفصلی در سالمندان

عوارض روماتیسم مفصلی در سالمندان چیست؟

افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید نیز احتمالاً برخی از شرایط را تجربه می‌کنند. این عوارض عبارتند از:

  • پوکی استخوان
  • ندول های روماتوئید
  • خشکی چشم و دهان
  • عفونت‌ها
  • ترکیب غیر طبیعی بدن
  • سندرم تونل کارپال
  • مشکلات قلبی
  • بیماری ریه
  • لنفوم

در ادامه به بررسی بیش‌تر این موارد پرداخته‌ایم.

پوکی استخوان

هم خود بیماری و هم برخی از داروهایی که در فرآیند درمان استفاده می‌شوند ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند. پوکی استخوان باعث ضعیف شدن استخوان‌های فرد و مستعد شکستگی می‌شود.

ندول‌های روماتوئید

ندول‌های روماتوئید می‌توانند در مناطقی که فشار زیاد است، مانند مفاصل ایجاد شوند. آنها می‌توانند نه تنها در آرنج، بلکه در قسمت‌های مختلف بدن مانند ریه‌ها نیز رخ دهند.

خشکی چشم و دهان

در سندرم شوگرن میزان رطوبت چشم و دهان فرد کاهش می‌یابد. بیماران آرتریت روماتوئید نیز بیشتر احتمال دارد این سندرم را تجربه کنند.

عفونت‌ها

خود بیماری در کنار داروهایی که برای این بیماری استفاده می‌شود، سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند و فرد را در برابر عفونت ها آسیب پذیر می کند.

ترکیب غیر طبیعی بدن

میزان چربی در بیماران آرتریت روماتوئید بیشتر از توده بدون چربی آنها است. این وضعیت حتی در افرادی که شاخص توده بدنی طبیعی دارند نیز قابل مشاهده است.

سندرم تونل کارپال

اگر التهاب ناشی از این بیماری در مچ دست باشد، می‌تواند اعصاب دست و انگشتان فرد را فشرده و بی حرکت کند. این نیز باعث درد می‌شود.

مشکلات قلبی

این بیماری می‌تواند خطر گرفتگی عروق و التهاب کیسه اطراف قلب را در فرد افزایش دهد.

بیماری ریه

بافت ریه افراد مبتلا به این بیماری می‌‌تواند به مرور زمان ملتهب و زخمی شود. این کار به مرور زمان نفس کشیدن را برای فرد دشوار می‌کند.

لنفوم

لنفوم سرطانی است که در لنف ایجاد می‌شود. آرتریت روماتوئید خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می‌دهد.

روش‌های تشخیصی روماتیسم مفصلی چیست؟

علائم آرتریت روماتوئید در مراحل اولیه مشابه بسیاری از بیماری‌ها است. بنابراین تشخیص زودهنگام بیماری بسیار مشکل است. همچنین آزمایش خون یا علامت بدنی خاصی برای تشخیص بیماری وجود ندارد. در طول معاینه، پزشک به دنبال تورم، قرمزی یا گرما در مفاصل فرد می‌شود. همچنین می‌تواند رفلکس‌ها و قدرت عضلانی را آزمایش کند. اگر این موارد کافی تلقی نشوند، ممکن است آزمایش خون نیز درخواست شود.

اگر سالمندی دارید که علائم روماتیسم مفصلی را که پیش‌تر بررسی کردیم را دارد، بهتر است سریع‌تر توسط پزشک متخصص ویزیت شود. از آنجایی که اکثر سالمندان یا توجه به کهولت سن و بیماری‌هایی که دارند به سختی حرکت می‌کنند، اگر قادر به مراجعه به پزشک متخصص نیستند، می‌توانید از خدمات پزشک متخصص در منزل مهردرمان برا ویزیت سالمندتان استفاده کنید. اگر پزشک برای تشخیص دقیق‌تر به سونوگرافی و یا آزمایش خون نیاز داشت، می‌توانید این خدمات را درمنزل از شرکت مهردرمان دریافت کنید.

روماتیسم مفصلی در سالمندان چگونه درمان می‌شود؟

هیچ درمان شناخته شده‌ای برای روماتیسم مفصلی وجود ندارد. درست مانند دیابت، بیماری‌های فشار خون بالا، این وضعیت می‌تواند تا آخر عمر ادامه داشته باشد. در درمان روماتیسم التهابی، درمان اصلی مورد انتظار کاهش شدت علائم فرد و ارائه زندگی بهتر به فرد است. داروهای مورد استفاده برای درمان روماتوئید در تعدادی از موقعیت‌ها متفاوت است. این موارد بسته به علائم فرد و شدت علائم می‌تواند متفاوت باشد. همچنین، مدت زمانی که فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید بوده است، می‌تواند متفاوت باشد، که عامل دیگری است.

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده می‌شود. استفاده از چنین داروهایی باعث کاهش درد و تسکین التهاب می‌شود. با این حال، هنوز هم ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. این داروها باید تحت نظر پزشک مصرف شوند، زیرا این داروها شامل عوارض جانبی جدی مانند تحریک معده، مشکلات قلبی و آسیب کلیوی است.

فیزیوتراپی در منزل برای سالمندان مبتلا به روماتیسم مفصلی!

پزشکانی که از بیمار مراقبت می‌کنند ممکن است فرد را به فیزیوتراپ یا کاردرمانگر ارجاع دهند تا مفاصل او را انعطاف پذیر نگه دارد. این متخصصان روش‌هایی را توصیه می‌کنند که به فرد اجازه می‌دهد در زندگی روزمره فشار کمتری به مفاصل خود وارد کند. مرکز پزشکی و پرستاری در منزل مهردرمان با ارائه خدمات فیزیوتراپی در منزل سالمندان را از مراجعه به مراکز فیزیوتراپی بی‌نیاز کرده است. برای کسب اطلاعات بیش‌تر در این زمینه می‌توانید با شماره تلفن 09058008006 تماس بگیرید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.

نظرات:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *